Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość :likeyou:

instrument

Polecane posty

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Chciałabym się dowiedzieć czy na keyboardzie 5-oktawowym można spokojnie grać normalne piosenki? Pytam bo chciałabym sobie taki kupić ale nie wiem czy to wystarczająca liczba klawiszy, żeby zagrać np "Dla Elizy". Proszę o odpowiedzi!

bardzo bardzo wiele utworów zagrasz na takim sprzęcie, bez problemu ale niestety w przypadku "dla Elizy" zabraknie ci kilku klawiszy "górnych" (tzn dla prawej ręki) bodajże trzech,

aha. czyli mogę spokojnie taki kupić? bo niestety takie 6_oktawowe są droższe i zastanawiam się czy nie uzbierać więcej pieniędzy i dopiero kupić. A Ty na jakim grasz? Długo już grasz?

nikt więcej się nie wypowie? naprawdę zależy mi na waszych opiniach

up

up up up[

mam pięciooktawowe casio, nie pamietam jaki model być moze CTK-510, ale nie udało mi sie na szybko znaleźć zdjęcia, mam je pewnie ponad 10 lat (kiedyś były jeszcze z wejściem na dyskietki :D), teraz nie gram dużo, wręcz nawet bardzo rzadko, w "dla Elizy" stukam do rytmu ponad klawiaturą (tam może ze 2-3 nuty są tak), ale Mendelsona i i marsz weselny spoko daje radę :) także jak masz w perspektywie jakieś większe wirtuozerie to mozesz pomyśleć o droższym sprzęcie, ale może i to niekoniecznie, bo jednak utwór "klasyczny"na żadnym keyboardzie nie zabrzmi tak jak na pianinie,

raczej wirtuoz to ze mnie nie będzie. :) Ale do nie dawna grałam na takim nędznym keyboardzie (który mógłby być dziadkiem twojego sprzętu :)) czterooktawowym i nie mogłam na nim nic zagrać porządnego bo brakowało mi klawiszy :)

ooo to fajnie :) chyba sobie taki sprawię :) bo są stosunkowo niedrogie. a co grasz ?

co gram? ogólnie to mało, mam kilka ulubionych, m.in. dla Elizy właśnie, jedna taka etiuda, z rosyjskiego wydania książki,więc mówię na nią"ruska" :p, kilka ballad, łatwe utwory Bacha, sonatiny - raczej nie, wszelkie biesiadne, i to co akurat potrzeba,na ślubach też grałam nie raz ;) jak byłam w szkole to patriotyczne na akademii :D kolędy of course :) a Ty? ile lat się już uczysz? chodzi do szkoły muzycznej? a może grasz w jakiejś orkiestrze? :)

w latach to trudno mi określić :) pierwsze kolędy grałam na 1 oktawie jako mała dziewczynka. Obecnie nie mam na czym grać, ale chcę to zmienić. Grałam "dla Elizy" -tyle ile mi się udało i inne utwory moich ulubionych wykonawców (np: Evanescence). Uczyłam się z tutoriali (nie wiem czy dobrze napisałam) z internetu :) itd. A tY? uczyłaś się w szkole muzycznej? :)

ogólnie, to co do doradzania konkretnego modelu to racze się nie nadaję, nie jestem kompletnie w temacie, ale mój nauczyciel gardził yamahą, preferował rolandy, casio też raczej uznawał za niewiele warte, ja mam casio co spotkało się z krytyką, zwisało mi to :classic_cool: bo jest na prawdę dobre, nawet teraz jak już takie stare o yongmei (z twojego linku) nic nie słyszałam jedyne rady jakie mogę Ci dać lepiej zanim się kupi posłuchać jak "brzmi", niektóre modele, szczególnie te starsze mają bardzo "plastikowe" brzmienia ważne jest dobranie odpowiedniego zasilacza, a już niezależnie od mocy najlepsze są takie które nie mają zasilacza we wtyczce tylko oddzielny tu przykłądowe zdjecie http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://sklep.all4m.com/images/muz_4.jpg&imgrefurl=http://sklep.all4m.com/muz4-zasilacz-keyboardow-pianin-p-4480.html%3FcPath%3D442&usg=__iLd914hP83v0Jhv_7Dmcbsmz3Rs=&h=635&w=800&sz=105&hl=pl&start=24&zoom=0&tbnid=gK-EtSnOLuYCMM:&tbnh=114&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dzasilacz%2Bdo%2Bkeyboardu%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1034%26bih%3D628%26tbs%3Disch:10%2C1026&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=251&ei=7OotTcuCN8mYOv3NsMwK&oei=uOotTdjLEM-bOruT_LUJ&esq=17&page=3&ndsp=12&ved=1t:429,r:6,s:24&tx=82&ty=36&biw=1034&bih=628 regulacja głośności - nie na suwak/pokrętło, ja mam niestety takie, to nie jest jakaś wielka wada, ale wartość tempa i głoścnośi powinna być wyświetlana na wyświetlaczu, to ułatwai życie w wielu sytuacjach

5 lat nauki w dziecięcym studium muzycznym ;) a reszty sama się nauczyłam, nie dawno pisałam ze słuchu nuty pastorałki na keyboard, sama byłam zaskoczona efektem ;)

Aha. Ale jak na kogoś kto nie umie polecać dużo wiesz:) dziękuję za rady. :) czyli standardowa pięciooktawowka powinna wystarczyć? Dla mnie to najważniejsze aby grało:) chyba się wybiorę niedługo do jakiegos sklepu muzycznego. Nie orientujesz się może ile może kosztować taki keyboard w sklepie?

niestety, nie znam cen, ale myślę (strzelam) że aby dostać dobry sprzęt, nie taki z najwyższej półki, ale zwyczajnie dobry, to trzeba liczyć się z wydatkiem 500-1000zł cieszę się jeśli choc trochę ci pomogłam :)

Właśnie tak mi się wydaje. Mam zamiar tak za 500 zł kupić choć na allegro są o 200 zl tańsze. Nie wiem czemu:)

pewnie zależy jaka marka ten z linku - marka mało znana, model z wyglądu to jakiś starszy a zerknęłam choćby na taki, droższy casio http://allegro.pl/keyboard-z-dynamika-casio-ctk-3000-super-dodatki-i1402640073.html albo yamaha (wizualnie to moze nie powala) http://allegro.pl/keyboard-yamaha-e323-e-323-7-dodatkow-krakow-i1408672891.html

Fajne te keyboardy. Ale trochę za drogie na mnie. Jak na razie to zbieram kasę i planuje tak do 500 zł. Grałas kiedyś na prawdziwym pianie?

I nigdy nie chciałaś zamienić zwykłego keyboardu na pianino? A do czego są pedały przy pianinie i czy można grać bez używania ich?

pianino to dużo wiekszy wydatek, na który mnie nie stać, nie jest funkcjonalne jeśli chodzi o przenoszenie i znalezienie dla niego miejsca po za tym ja bardzo rzadko grywam,

To podobnie jak ja 1 problem to kasa a drugi to miejsce dla pianina. A co z tymi pedałami? :)

a pedała są właściwie do muzyki klasycznej, nawet w "dla Elizy" się ich używa, one tak jakby przedłużają dźwięk, nie umiem jakoś tego dokładnie opisać, dają taki hm wyrafinowany efekt w każdym razie utwór grany z pedałami inaczej brzmi niż bez, ale nie oznacza to, że jak nie masz pedał to nie możesz zagrać utworu,

Aha. Chciałabym kiedyś grać na pianinie:) masz rację z tymi marzeniami:) jak się marzy to trzeba umieć to spełnić. Mam nadzieję, że mi się uda. :)

Dziękuję:) za porady i wogóle za miłą rozmowę:) życzę powodzenia w życiu i miłego wieczoru:)