Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co zrobić co

Polskie pawo jazdy w UK, problem

Polecane posty

Gość co zrobić co

Ostatnio mój mąż przekroczył prędkość i dostał zdjęcie z mandatem na 60f i 3 pkt.Jechał zgodnie z sat-navem ale wychodzi na to ze były to nieaktualne informacje.Na zdjeciu nie widać kierowcy.Mąż niedawno zaczął pracę, dużo jeździ.Ma angielskie prawo jazdy i 3 pkt to sporo za 7mil.Ja natomiast ciągle mam polskie (w uk jestem juz 5 lat) i do tego z panieńskim nazwiskiem, za mąż wyszłam rok temu.Zamierzałam je dopiero zmienić w czasie następnej wizyty w Pl. Nie chodzi o pieniądze ale o te punkty.Chciałabym wziąć to na siebie bo słyszałam ze mi punktów nie zabiora tylko zapłacę karę.Czy nie będę miała problemów ze nie zmieniłam jeszcze prawka? Samochód jest zarejestrowany na mnie.

Gość co zrobić co
nikt nie doradzi?

Gość A-antidotum
Jezeli samochod jest zarejstrowany na Ciebie to mandat powinien przyjsc na Twoje imie.

Gość co zrobić co
tak,mandat przyszedł na moje imię.Ale zastanawiam się czy jeśli powiem że to ja prowadziłam nie będę miała kary za to że nie zmieniłam jeszcze prawa jazdy?

Gość A-antidotum
A tego to nie wiem.Ja nie zmienilam prawa jazdy ,tylko je zarejstrowalam. Jezeli mandat przyszedl na Ciebie to zaplac.Przeciez nie mowisz nikomu przy palceniu mandatu ze nie zmienilas prawa jazdy. Pozatym nikt nie bedzie sprawdzal jak dlugo tu mieszkasz.

Gość co zrobić co
a jak je zarejestrować? muszę wypełnić formularz jaki mi przysłali i go odesłać.Tam są do wpisania moje dane i adres jak również Driver Number.Czy to jest numer prawa jazdy?

Gość BRO
mój mąż dostał 60f mandatu.wypełnił i wysłał,żeby zciągnęli mu z konta.Oni odesłali wszystko twierdząc,że ma polskie pr.jazdy i dostał wezwanie do sądu.Między czasie wymienił prawko na angielskie.W sądzie pokazał,że chciał zapłacić,a oni mu odesłali.Sąd zmniejszył mandat do 40f i dodał opłatę sądowa 20f.I tak zapłacił 60f.Wszystko ciągnęło się ponad rok. Wiem,że można w DVLA do prawa jazdy polskiego dostać jakąś kartę na dopisywanie punktów i jest ponoć bezpłatna.Dowiedz sie,bo napewno jest.

Gość co zrobić co
dzięki BRO:)

na polskie prawo jazdy tez mozesz dostac punkty i mandat. mussisz zaaplikowac o conterporary driving licence (formlasz znajdziesz na stronie dvla), wypelniasz formularz i odsylasz go do dvla ze swim prawem jazdy i dostajesz taki papierek formatu A4. nadal masz polskie prawo jazdy ale na ten conterporary dostajesz punkty i wtedy jak dostajesz mandat to odsylasz im ten kwitek (mandat) z tym conterporary prawem jazdy i tam ci wpisuja punkty (bo to taki forlularz bez zdjciea i tabelka do punktow). poza tym przydaje sie jakbys zgubila prawo jazdy i mozesz na nie wyrobic angielskie nie wyrabiajac wczesniej polskiego. ja mialam bardzo podoban sytuacje, dostalam mandat, wyslalam im swistek z polskim prawem jazdy i odeslali mi go spowrotem ze musze wymienic na conterporary bo na polskie prawo jazdy nie moga mi wpisac. przedluzyli mi czas zaplacenia za mandat. zadne sady nie braly w tym udzialu. mam nadzieje, ze za duzo nie namotalam..

Gość co zrobić co
dzięki Zona.problem może byc w tym że moje prawo jazdy jest jeszcze na panieńskie nazwisko.Miałam zamiar je wymienić w czerwcu jak będe w Pl. Czy nie bede miała przez to problemów? w końcu nazwisko jako właściciela auta i na prawie jazdy jest inne.cholera jasna...

Gość conterporary?
zdaje mi sie, ze chodzilo ci o counterpart? to druga czesc prawa jazdy na ktorym wpisywano punkty itp juz sie od dawna tego nie stosuje, tzn jest w obiegu ale nowego nie wyrobisz bo jest zbyteczne, cytat ze strony DVLA: The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) no longer issue paper driving licences. The European Union has a directive requiring all member states to issue driving licences in a card format containing the licence holder's photo and signature

Gość tez sie zastanawiam...........
a po co wymieniac. ja mam 3 pkt na polskim prawku. faktycznie wezwali do sadu, ale obylo sie bez problemow. no oczywiscie kara do placenia tez jest...

Gość ale koszty sądowe
też musiałaś zapłacić?

Gość conterporary?
do zaplacenia jest tylko grzywna w wysokosci 60 funtow. kosztow sadowych nie placisz.

Gość mariolka190
Wyluzuj Ja uczac sie na prawko i podchodząc do egzaminu korzystalam z tych materiałów: http://www.kursant.co.uk/ - bardzo mi pomogły, zobaczyłam jak wygląda egzamin, powtórzyłam to co trzeba i dzięki temu zdałam bez problemu za pierwszym razem.

Gość farba dulux do lazienek
Na pewno wyrabiaja 2 czesci : plastikowa karte i dokument A4. Mysmy skladali o nowe prawo jazdy wlasnie bo mielismy mandat a maz zgubil ta papierowa czesc. Do mandatu trzeba odeslac obydwie czesci. Wiec trzeba bylo prosic o odroczenie zaplaty i skladac o prawko tak zeby wyslac im 2 czesci.

Gość gość
Mam auto na angielskich blachach, jadac przez francje trzelilo mi fote z fotoradaru i w Pl tez, czy przyjda mi one do uk? oraz placilam jednego w uk ale nic mi nie przyslali ze mam wymienic prawko by punkty dopisac,czy oni mi ich darowali czy gdzies sa przy moim nazwisku? prosze o info