Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młoda Mamaa

Dlaczego dziecko budzi sie w nocy co poł godziny??

Polecane posty

Wita! Mam takie pytanie. Moja córcia ma 6 mesiecy i od jakiegos czasu budzi sie w nocy co pół godziny , góra co półtorej . Kiedys budzila sie tylko 2 razy. o 22 i o 4 . Kiedy sie budzi , nie poaga noszenie , spiewanie itp Domaga sie piersi . czasami kiedy ja przystawie to je chwileczke a czasami wystarczy ze wezmie piers do ust 2 minutki podujda i usypia. Czy moje mleko jej nie wystarcza czy moze jest nauczona spac przy piersi i jak ja tego oduczyc?? POMOZCIE :(

Gość a moze to zeby albo cos innego
sprawdz czy nie rosna

u mnie jest podobnie, z tym ze moj maly skonczyl 8 miesiecy. budzi nawet 3 razy w ciagu nocy. a to juz spore dziecko, powinno lepiej spac. tez karmie piersia. maly krotko je. i tez nie wiem, czy szybko sie najada czy mam tak malo mleka. moze sprobowac po piersi podac mu jeszcze modyfikowane? moze wtedy bedzie lepiej spac. musze cos zrobic, bo rano pobudka do pracy a ja wstaje nieprzytomna.

Gość 521
wydaje mi się, że to nie głód, tylko na chwilkę przebudzają się i czują że was nie ma. domagają się obecności mamy i piersi, bo to im daje poczucie bezpieczeństwa. nie są głodne. Usypiacie dzieci przy piersi ?

daj maila to wysle ci ksiazke i dowiesz sie czemu tak sie dzieje u mnie bylo to samo bo usypilalam mala na rekach

daj maila to wysle ci ksiazke i dowiesz sie czemu tak sie dzieje u mnie bylo to samo bo usypilalam mala na rekach

moja tez miala 6 miesiecy ja sie zaczela tak budzic, a wczesniej budzila sie tylko raz. trwalo to 3 miesiace, az w koncu dalam butle i spala znowu dobrze. twoja moze sie nie najadac albo zeby ida.

Gość bezpieczna mama
Dzieci na piersi często są bardziej problemowe w spaniu właśnie ze względu na domaganie się tej piersi.To nie musi być kwestia głodu tylko domagania się bliskości, bycia przy tej piersi.

moja młodsza też się budzi w nocy... starsza zaczęła przesypiać nocki jak miała 1,5 roku... więc musicie przetrwać dziewczyny :)

Gość bezpieczna mama
Ja z tego, co obserwuję, to taki problem mają przeważnie mamy karmiące piersią. Jak dziecko jest na butli, rzadziej się to zdarza.Moje znajome karmiące piersią mają podobnie, a te nie karmiące piersią mają spokojniejsze nocki. Mój np odkąd skończył 4 miesiące jest na sztucznym mleku i w sumie od 7 miesiąca gdzieś zaczął przesypiać całe nocki bez ani jednego obudzenia się czy domagania się mleka.Budził się tylko jakiś czas krótki, jak mu pierwsze zęby wychodziły. Zęby wyszły i znów spał ładnie.

Gość bezpieczna mama
nie żebym ganiła karmienie piersią, wiadomo,pokarm mamy najlepszy.Ale niestety widzę wkoło, że ten, kto karmi piersią ma albo problemy z usypianiem dziecka, albo ze spaniem nocnym. Dziecko więcej domaga się trzymania przy piersi, przytulania,w nocy wcale nie jest głodne, a budzi się i płacze, bo chce się przytulić do cycka. Może smoczek byłby jakimś rozwiązaniem ? Znajomej mały też na piersi, tak się budzi ostatnio i oduczają go piersi w nocy. Jak zapłacze, dostaje wodę z butelki do picia, albo smoczek, żeby zrozumiał,że nie dostanie piersi za każdym razem, jak zapłacze.

Powiem tak. Nie zawsze zmiana na butelke pomaga. A jesli tak to na chwilke.Moja corcia jeszcze 2 tyg temu potrafila w nocy opedzlowac 2razy po 150 z 2 h przerwa :( Daje jej smoczka,bez niego byla by zupelna dupa.. Do tego w dzien nie spi,regeneruje sie w 15 min i starcza jej na pol dnia. Czasem mam mysli,ze zwarjuje,sama nie wiemjak to wszystko ogarniam. Maz calymi dniami w pracy,ma odpowiedzielne stanowisko. Nie moge odespac niestety :(

Problem w tym ze mała nie chce smoczka ... Mój blad bo posluchalam sie glupich rad w stylu NIE UCZ DzIECKA SMOCZKA. Zwyklego smoczka nie wezmie. Miala kupionego z LOVI. Podobny do piersi i brala ale zgubilam go jakis miesiac temu i teraz kupilam jej z AVENTU i tez podobnego do sutka piersi ale nie chce brac. Chyba juz calkiem sie oduczyla..;/ Moze kupie jej tego samego co miala kiedys. A moze ktoras z mam miala taki przypadek ze dziecko nie chcialo brac smoczka ale jednak je tego nauczyla?? i jak?

majóweczko dasz radę... ja nie przespałam nocy od jakiś 3 lat i jakoś funkcjonuję... i też nie mam kiedy odespać... u nas podawnie mleka modyfikowanego równiez nie poprawiło sytuacji... co do smoczka to niektore dzieci ich nie tolerują i z jednej strony to dobrze... wątpie by chciało go wziąć teraz...

Gość bezpieczna mama
Młoda mamo, mój tak do 2 miesięcy nie chciał brać smoczka, mimo to próbowałam podawać.Kończyło się wypluciem zawsze, ale próbowałam tam co jakiś czas, aż w końcu pewnego dnia na spacerze podaliśmy smoczek, jak zapłakał i wziął, tak ot i od tego momentu brał zawsze, jak podawaliśmy. A podawaliśmy i podajemy tylko, jak usypia, bądź ma chwilę, kiedy jest bardzo marudny. A tak cały dzień bez smoczka.Do zaśnięcia tylko possie, a potem jak zaśnie wypluwa. Jest wiele teorii, że smoczek zły, ale mi akurat bardzo pomógł. Dodam, że małemu wyrosło już 8 zębów i wszystkie równiótkie, , nie że smoczek zaburzył coś we wzroście zębów.

Gość bezpieczna mama
Teraz to w sumie sam sobie smoczka wkłada, jak chce, ale większość czasu jest bez smoczka.Smoczek to nasz taki awaryjny uspokajacz i usypiacz.

Gość mama_ma
moj maly byl na butelce od urodzenia i tez teraz zaczal sie budzic co pol godz w nocy ... (ma 8 mies)nie ma znaczenia czy butela czy piers jak dziecko jest nienuczone samo zasypiac to duze prawdopodobienstwo ze bedzie plakalo w nocy bo chce sie przytulic

nie ma znaczenia czym jest karmiony. moj adas co prada ma 2 miesiace , w dzien je cyca a w nocy butelke, zaspia sam a w nocy i tak co 2 godziny wstaje i placze chce jesc, zje 120 ml i starcza mu na 2 h , czasem dostaje cycka bo z kolei to ja tęsknie za tą bliskością :) o adas to woli butle w nocy bo jak jest spiący to latwiej mu butelki jesc bo cycka pociagnie kilka razy i sie zmeczy i spi

Olcia CK - jesli możesz to proszę o tę książkę. Z góry dziękuję. mama20111@wp.pl

Olcia mój mail gszyt@wp.pl ja też bardzo proszę o książkę bo mam ten sam problem moja córcia budzi się częsgto w nocy nawet czasem próbuje ją odkładać ale jak nieraz zobaczy przez sen że do łóżeczka idzie to płacze, wrzeszczy. Od niedawna próbuje ją usypiać na drzemke w domu bo niedość, że jest nauczona przy cycu w nocy to jeszcze w dzień na spacerze w wózku. Nic nie mogę zrobić, Na drzemke kładzie sie przy cycu i później budzi się po 1 i płacze że chce znowu, dziś próbowałam ją uspokoić wodą smoczkiem i kołysankami nie dalo rady wrzeszczała jak nie wiem i co miałam zrobić dałam jej Cyca. Chciałabym żeby sama uspiała i jadła cyca ale nie spala przy nim jak to zrobić czy się w ogole da?

Gość mama taka jak wy
Z książek dowiecie się całe NIC. J przeczytałam 4 niezwykle mądre książki. Mój syn ma 1,5 roku i dalej budzi się co godzinę w nocy. Nie pomogły "metody" z książek. jedyne co spowodowały to wyrzuty sumienia u mnie i ataki histerii u syna. Nawet pediatra mnie zganiła za wiarę w jakieś głupoty. A czemu się budzi? Nie wiadomo. Może skutek wzrostu, może wrażeń, może zębów. Powiem tak: idzie się pryzwyczaić. Ja wstaję co godzinę już od roku i żyję:P

Gość gość
Moj syn od 2miesiecy budzzi sie wierci marudzi nawet jak leży obok mnie... Je mleko sztuczne 2, pomogl czopek viburcol wkoncu przespal noc oczywiscie wstal raz zjesc... Dzisiaj nie pisalam czopka no i zobaczymy jak będzie...

Gość gość
Nie podalam*

Gość gość
olciaCk podaj mi na maila te ksiązke jackiewiczemilia@interia.pl

Gość gość
Moj starszy syn jak skończył 4 miesiące zaczął budzić się co pół godziny i trwało to do 2 lat a karmiłam rok i 5 miesięcy. Teraz moja córcia ma 5 miesięcy i budzi się co 15 minut. Taki już urok moich dzieci. Drogie mamy zanim bezmyślnie podanie sztuczne mleko dla własnej wygody, wiedzie ze nawet po 1 porcji jelita dziecka potrzebują 4 tygodni żeby wrócić do normy i odpowiedniej flory bakteryjnej... chyba nie warto prawda???!!!