Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryba z nogami

Czym się różni ryba od...?

Polecane posty

Gość ryba z nogami

Interesuje mnie logika osób, które nie jedzą mięsa zwierząt lądowych ale wcinają ryby z przyczyn tzw "ideologicznych". Wiem, że można nie jeść mięsa bo się nie lubi, dla zdrowia i takie tam. Próbuję i nie umiem załapać tekstów w stylu "nie wiem jak można zabijać krówki, kurki itd , brzydzę się tym! (...) jem tylko ryby." WTF? Niech mi ktoś w końcu wyjaśni o co chodzi bo mnie to męczy :o

Trafne, też nad tym się zastanawiam. To chyba pochodzi z tradycji chrześcijańskiej, bo tam dni postne to takie gdy nie je się właśnie mięsa lądowych, ale ryby to już owszem Innego wyjaśnienia nie widzę. Bo zwykle jak logiki w czymś nie ma to musi chodzić o tradycje Tak czy inaczej totalny bezsens dla mnie

Gość marny podszyw
jak to spiewał Kurt: 'It's okay to eat fish 'Cause they don't have any feelings' ;)

Gość krówka ma uczucia
:) a ryba nie bardzo;) ja nie jem wieprzowiny wołowiny itp bo mnie brzydzi- to mięso wygląda jak ludzkie mięso, te kości, ścięgna, żyły....:O za bardzo przypomina mi to człowieka:D ryba mi nie przypomina:P

Gość akisiah
ryba przypomina syrenkę:o

Gość marny podszyw
ryba przypomina syrenkę] jestes kur­wa pewny, ze nie Forda Fieste?

Gość krówka ma uczucia
:D

Gość hreeeeeeees
mozna się tez przyczepić do mięsożerców. dlaczego jedzą krówy, świnie, kury, ale kota i psa to już nie... tez to niby nielogicne, ale jakos kazdy nie widzi w tym problemu.

Gość krówka ma uczucia
dokładnie, wielu ludzi oburza np jedzenie koniny:) ja nie widzę różnicy między koniem a np krową- dla mnie to ta sama kategoria

Gość wzgledny wegetarianizm
pytanie tylko, czy te osoby rzeczywiscie motywuja niejedzenie miesa jednych a jedzenie miesa innych zwiarzat wzgledami ideologicznymi, czy to tylko tobie wydaje sie ze skoro nie jedza np wieprzowiny to konsekwentnie nie powinny tez jesc drobiu czy ryb. O wzgledach ideologicznych mozna mowic wylacznie jesli motywy danej diety wynikaja z podstaw religijnych i sa przypisane danemu obrzadkowi. Jezeli ktos swoj wybiorczy wegetarianizm motywuje wzgledami ideologicznymi, ale nie jest jednoczesnie wyznawca konkretnej ideologii wyznaniowej i nie jest w swojej diecie konsekwentny, to taka osoba jest hipokryta albo ignorantem. Ale sa tez osoby ktore nie jedza zalozmy wieprzowiny bo swin im szkoda, ale jedza wolowine bo krow juz im nie zal. I to sa ich prywatne odczucia do ktorych maja prawo. To tak samo jak ktos uwielbia wszystkie warzywa, ale nie zje ziamniaka bo uwaza ze np jest brudny. Jego prawo. A blad popelniaja osoby krytykujace takie postawy, bo czesto przypisuja takim osobom hipokryzje. A przeciez to czego komu szkoda to jest indywidualna sprawa kazdego czlowieka. Nie ma tu co dorabiac ideologii bo to tylko budzi niepotrzeba fale niezrozumienia.