Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co to ;/

dziwne plamienia ;/

Polecane posty

Gość nie wiem co to ;/

Witam :) Mam problem i chciałabym się poradzić innych kobiet, może akurat jakaś kobitka wie dokładnie o co biega....mianowicie... od jakiegoś czasu mam dziwne "plamienia". Nawet nie wiem, czy ,mogę określić to mianem plamienia, gdyż jest to bardzo gęsta, biała substancja. Wygląda dosłownie jak zmieszana mąka z wodą (tak mi się skojarzyło ). Mam tak już od jakiś 4 dni. Początek miesiączki to nie jest, ani koniec, aha i w ciąży na pewno nie jestem(już własnie czytałam , ze niektore Panie wypowiadały się, ze moze to mieć jakiś związek z ciązą... Poradźcie !!! Błagam !

Gość dni płodne i
niepłodne charakteryzuja sie wydzielina z dróg rodnych google nie gryza

Gość dni płodne i
Co należy obserwować, aby określić czy kobieta jest w fazie płodnej? Po skończonej miesiączce w większości cykli szyjka macicy jest zaczopowana korkiem gęstego śluzu. W miarę dojrzewania komórki jajowej pojawia się śluz. Początkowo śluz jest mętny i lepki, ale stopniowo zmienia się w bardziej rozciągliwy, przejrzysty i śliski. Zwiększa się tez jego ilość. Kobieta czuje mokrość i jakby naoliwienie w przedsionku pochwy. Wreszcie śluz wygląda jak surowe białko jaja kurzego. To właśnie jest śluz płodny. Proces zmieniania się śluzu od chwili jego pojawienia się, do osiągnięcia konsystencji surowego białka jajka kurzego, trwa około 6 dni. Pod koniec obecności białkopodobnego śluzu następuję jajeczkowanie komórka jajowa uwolniona z jajnika przedostaje się do jajowodu. W tym czasie kiedy spotka się z plemnikiem dojdzie do zapłodnienia, a więc biorąc pod uwagę długość życia plemnika kilka dni przed tym dniem jest czas płodny. Pozwala to określić objaw śluzu. Po jajeczkowaniu szyjka macicy nie wytwarza już płodnego śluzu i ponownie zostaje zamknięta przez gesty czop śluzowy. Obecność śluzu płodnego jest konieczna dla zachowania plemników przy życiu. W tym specjalnym rodzaju śluzu plemniki mogą żyć od 3 do 5 dni. Bez niego giną już po 3 godzinach. Stosując metodę obserwacji możemy dokładniej określić, kiedy kobieta jest płodna. Stosując tylko metodę opartą na przewidywaniu miesiączki dla pewności kilka dni po owulacji określamy jako dni płodne. Przy metodzie obserwacji nie ma potrzeby niejako „na zapas powstrzymywać się od stosunków po przewidywanym jajeczkowaniu, ponieważ na podstawie śluzu dokładniej możemy określić czas płodny. Temperaturę należy mierzyć codziennie rano, o tej samej godzinie, zaraz po przebudzeniu, na czczo, nie wstając przedtem z łóżka. Jest to tzw. podstawowa temperatura ciała. Kobiety pracujące w nocy mierzą temperaturę po nie mniej niż 3 godzinach wypoczynku w pozycji leżącej, zawsze o tej samej godzinie. Skok temperatury o minimum 0.2 stopnie Celsjusza dwie kreski na termometrze następuje zaraz po jajeczkowaniu. Temperatura opada ponownie pod koniec cyklu przy rozpoczynającej się następnej menstruacji. Inne objawy płodności Istnieją jeszcze inne dodatkowe objawy, które towarzysza jajeczkowaniu. Niektóre z nich występują u jednych kobiet a niektóre u innych. Są to: napięcie piersi, wrażliwość brodawek; ból w podbrzuszu, po jednej lub po drugiej stronie, zwany bólem owulacyjnym plamienie owulacyjne, objawiające się pojawieniem w śluzie niewielkiej domieszki krwi.

Gość nie wiem co to ;/
Oooooo mosz :) dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie byłam początkowo przekonana co do tej odpowiedzi, bo u mnie te dni wyglądały zawsze nieco inaczej, ale po grubszym rozenaniu to całkiem możliwe :) Przeciez nie jest powiedziane, ze zawsze wszystko ma byc takie same :) co najwazniejsze, juz sie nie stresuje , ze cos moze byc nie tak :) Jeszcze raz dziekuje, za tak szybką i dobitną odpowieedź :) Pozdrawiam