Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lentari 1234

jak tam u was z wieprzowiną?

Polecane posty

Gość lentari 1234

Czy w produkcji wieprzowiny można pogodzi dobro konsumenta z interesem producentów, przetwórców i handlowców?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
Znalazłam mnóstwo artykułów na ten temat... widać że zaczęła się konkurencja dla kurek " System Jakości Wieprzowiny PQS zaproponowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS oraz Związek „Polskie Mięso jest bezpośrednim wyrazem jakościowe go podejścia do procesu produkcji mięsa wieprzowego i dbałości"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
ważne że świnia przestanie być taka kaloryczna wg opisu "Za główny cel przyjęto produkcji mięsa wieprzowego z małą zawartości tłuszczu przy zachowaniu ważnych cech jakościowych, takich jak trwałoś, przydatność kulinarna i przetwórcza oraz smakowitość główna wartość dla konsumentów"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari 1234
Słyszałam że dzięki temu PQS wieprzowina jest jakościowo ogólnie lepsza, znaczyz że trzeba teraz patrzeć czy ma ten znaczek jakościowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
W ogóle słyszałam ze dobierane są konkretne rasy wieprzowiny w tym systemie i mięso z nich właśnie jest oznaczone jako wyższe jakościowo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
Śmiesznie zabrzmiało to "konkretne rasy wieprzowiny" Po prostu system PQS zapewnia, że mięso pochodzi tylko z wyselekcjonowanych hodowli...tzn.,że zwierzątka są zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
tak kolejna wklejka na temat PQS " W ramach Systemu PQS kontrolowany jest też właściwy dobór pasz i zbilansowane żywienie zwierząt, dzięki czemu uzyskuje się mięso o wysokich walorach kulinarnych, przetwórczych i smakowych."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari 1234
Eliminacja czynników powodujących stres, który przez zachwianie równowagi fizjologicznej i zmiany w metabolizmie zwierząt prowadzi do powstawania wad mięsa, umożliwia nie tylko uzyskanie wyższej jakości końcowego produktu , ale jest też dobrą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari 1234
praktyką postę powania ze zwierzętami. ( coś ucięło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Rozumiem iz taki bezstresowy chów skutkuje tym iz będzie dana certyfikowana wieprzowina droższa od tej o niskiej jakości bez PQS?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari 1234
Dlaczego ma być droższa? Niekoniecznie! Po prostu wyeliminuje nieuczciwą konkurencję i ceny powinny być takie same, a jakość nieporównywalnie lepsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×