Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość osobaprzerazona

wlasnie ogarnela mnie kurwica sluchajcie

Polecane posty

Gość osobaprzerazona

Jak 2 chuice niemieckie wysłały mi rachunek telefoniczny na 300 zł. No wiecie co - ręce mi opadają, ale ten rachunek jest od 2 chuic POLSKICH i tyle mnie to obchodzi. Alfons z żoną mi tego nie zrobił. Mimo wszystko. Więc nadal mam o sobie wysokie mniemanie - a największe , że na dwie kurwy niedorobione na łeb napierdziałam a nie na przykłąd PRZYPIERDOLIŁAM IM OBYDWU W ICH DURNE ŁEBY bo wiecie - wtedy by mogły iśc na policję, a okradać kogoś i pierdolić od rzeczy w języku ichnim - to niech się tam udadzą natychmiast. Boże - no takie zera spotkać - no to jest coś strasznego. Naprawdę. Jak ja miałam tam drzwiami pierdolnąć - aż futryny by wyleciały na ich widok ich wszawych ryjów, naprawdę. A ja na nie pierdnęłam po cichu. To do chuja jasnego czemu one tam nie siedzą do dziś jak było im tak dobrze? Co to - za mało do dziur im ich faceci wsadzali? Normalnie to jaim wsadzę do dupy jak kje spotkam - gałąż z lasu - do pizd ich. Normalnie nie moe ludzie. Cipska mialz jesycye ya malo wolnego na chujenie sie ? tak jakbz kurwa mac burdeli nie bzlo w Niemczech. Jesycye mnie chguice i skurwiaale cipska pierdolniete w cpiydz na taki rachunek za dupa nabijaja. No wiecie co * pierdolnc to w piydz, ye nie wstana i koniec. tak niech im ktors wsadzi ze y glodu ydechna. Wsyzstkie cyterz. No co ya pierdolniete symatz skurtwiale.

Gość S C H I Z O F R E N I C Z K A
no wiecie od Bachledy ;)

Gość o mój rozmarynie rozwijaj sie
jak było na Sobieskiego? :)

Gość osobaprzerazona
Normalnie znowu złodziejstwo przez ruchawki - prawie 100 euro przez kurwy bo nie wzięły wolnego teraz będzie. Wiecie - zobaczcie jakie to są ruchawice pierdolnięte w łeb. One wiem - cały rok pierdoloą sobie po tym niemiecku przez neta o dupie marynie i mają do mnie pretensje, ze za dużo wolnego wzięły żeby dostać stała pracę. To sie ruchały , a ja byłam sama - za co znowu to wolne i 100 euro JESZCZE mniej. Żebym też stała o stała pracę? Noż DPO CHUJA - ja je wszystkie spiorę w mordę jak je spotkam i tych facetów też. Nie chciałam stałej pracy i koniec. Co te kurewska sobie nie myślą? Miałam nagrać stęki tej pierdolniętejm bezzebnej poczwary i tym zidiociałym Niemcom je wysłać - jak cały pokój trzeszczał. To jest normalna osoba przepraszam? TO JEST KUREW DO RZNIECIA 24/24 i tyle. Co ja miałam dzwonić na pogotowie? Czy oni tam zdurnieli wszyscy czy jeszcze gorzej? Stwierdziłąm że jest nawalona jak najgoprsza pierdolnięta w łeb wariatka , która kopuluje z każdym psem jakiego spotka i se tak żyje. I co mnie to obchodziło? A ta mi rzeczy zaczęła krraśc - i drugie kurewsko to samo. Co mnie to obchodzi? Co one robią za moimi plecami? Kiedy zamjierzają się wynieść do tych cholernych Niemiec - jak uważacie? Jak chciały pierdolić z budki tureckiej to ich sprawa. Kogo do cholery to obchodzi o czym pierdoli Ilona Jager za .ścianą jak sie ożere. O GOLDEN GACIACH jej zmarlego ojca ozyroka? To jej wspolczulam , ze...umarl. I tyle. Oddalam tej schujalej kurwie za wino z nawiazką., Jeszcze to. Ty szmato oby ci wpierdolili w leb tak ze sie zesrasz krwia ty chuico kosmata. Niewygolona cipo pierdolnieta w leb. JAGIER. Ona miala słuchajcie po maturze wyjechać i szukać pracy - nie kurwić sie zaczęła. Orgazmy jej były w głowie - no to ma 27 i się mści stara dupa bo dziecka nie ma. Ma siostrę z dzieckiem niech im zdjęcia przyśle - ma dziecko suka niewyruchana nigdy. Co ja z nią miałam wspolnego? Bo sie boi że za rok przyjadę. Nie - może się dymać 18/24 razem z tą drugą ciulatą dziwką i GOWNO MNIE TO OBCHODZI. 2 dni wolnego - ło wy pierdolnięte w łeb zera zgniłe. Obyście szmaty jebnięte w łeb skończyły wszystkie w piekle - wy pierdoolnięte gówna ludzkie niedomoty i to całe chuja warte biuro. Wszyscy - za moją krzywdę wiecie. Piedolnięta ILONA JAGER - kurwa bez zeba. Tyle o niej myśle. W wydawnictwie pracę ona dostanie? Wiesz co idiotko - WEŻ SI>Ę ZGŁOŚ DO AA - tyle Ci napiszę. I wpisz se zawód KURWA - tam gdzie jest taka rubryka. A w ogóle... rób co chcesz tylko już przestań kraść i pierdolić od rzeczy. :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie - żeby to jeszcze sen miało to 100 euro, zeby coś tym zyskały. OKRADŁY MNIE i ich nienawidzę. Bo taki jest pierwszy odruch. Mam swoje zobowiązania finansowe i 300 złotych OD NORMALNYCH KUREW NIC NIE WARTYCH to skandal. Jaką one miały pracę wzyciu te ruchawice przed 30stką? Czy one nie rozumieją, że ja robiłam DOKTORAT? To niech se zrobią i mają rację, a tak co one się porównują. Jakie one są głupie to sie w głowie nie mieści. Wszystko robią źle i jedyne co to się mawiają - wsadz se Jagier ciula w ryja - to ani pasty do zebow ani pigul ani niczego nie musisz robic- ani jesc bo sie spermy nazresz i tyle. I takie mi powiedza ZACHOWUJ sie - a ja na nie ...nastepne pierdniecie. I tak sie wyniose predzej niz one wytrzezwieja, zeby ich wyruchanych ryjow nie ogladac. I tyle mnie obne obchodza -= ożarte, skurwiale, chore na leb złodziejki. Wszystko co robia to bez sensu - nawet na dupie zarobić nie umieja. Niczego nie umieją. Policję okradać i dupę im zawracac. Mam nadzieje, ze wszystkie pod plotem skończą -ale BYLE DALEKO ODE MNIE bo ja ich nie znam. To są ruchawki do rżniećia w odbyt 24/24 ciągle wypięte. Wszystkie cztery. I koniec!!! Ja ich nie znam powtarzam. Nie pamiętam ich. ŻADNEJ!!! Ani żadnego alfonsika ich. NIE PAMIĘTAM JAK WYGLĄDALI, nie chciałam stałej pracy :( Może i chciałam ale NIE MIAŁAM POJĘCIA ŻE CHODZI O STAŁĄ PRACĘ oraz nie znałam języka - do dziś mam problemy. I tyle :( To jak mogłam chcieć stałej pracy? Ja zawsze przychodziłam, że wiedziałam co robię. I tyle :( I niech się te kurewska żałosne już na mnie nie zmawiają. Naprawdę nie mają innych zajęć? Są godne POLITOWANIA. Normalne kurewska chore na łeb. Niech idą do starych pierdoluchj - w końcu one dostały propozycję stałej pracy. Niech idą do nich - je okradają. Czemu mnie? One mają cipy zamiast mózgów. Przykro mi. Ja tam niczego nie wskórałam. Niech idą do emerytek - czy one myją uszy w ogóle czy im zarosły? Może chuja w ucho żeby usłyszały coś, nie? NIe wiem. Ja tych KUREW nie znam i idę na nie na policję i na skurwiały pierwszy domek też. AMEN :( Bo się boje sraczy ludzkich i tyle!!! Gówno mnie obchodziły a się przyczepiły jak gówna jakieś. Nawet sie z nimi nie pożegnałam - z żadną. Czego znowu skurwiałe mędy chcą? Niech idą gdzie chcą - do chuja i tyle :( Dosłownie. Znowu rachunek od bandy ciuli :( Za co? Niech idą w burdel - co mnie obchodzi ile chuice dzownią i co pierdolą? Niech se z wołem zrobią dziecko dmuchane pizdy w ryj. Brak mi słów jakie kurwy złodziejskie i szmaty :( Wydymać w ryje wszystkie - a facetom pedały powinny do ryja wsadzić również :( AMEN!!! Całej tej chuja wartej grupie - same kurwy i skurwielce - wszyscy - ożarci, skurwiali, dziękuję. Drugi raz NIE MAM ZAMIARU ICH NIGDY WIDZIEĆ bo nie jestem taka i koniec :( Jak się kultury nauczą niech sie zgłoszą gdzie trzeba, ale nie do mnie bo ja stałej pracy im nie załatwię. KONIEC!!! Nie - jeszcze złodziejstwo. Czego te pierdolce chcą ode mnie - chuja warte walidupska i walichuje - coś strasznego jak ja się wyrażam, ale jak ja mam się wyrażać, żeby sie ODDUPCZYŁY ode mnie kurwy z burdelu. Zawód KURWA I ALFONS. Nic poza tym. No wiecie - mnie się noga w życiu powinęła i wiem co mam robić dalej? A one? DO BURDELU!!! Raz, dwa. I koniec. Albo po co się głupie szmaty porównują? Niech zdupiają. Nienawidzę ich i koniec :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie jakby nie wiara to ja bym tam codziennie ryczeć musiała i mam nadzieję, że znajdę sobie szybko jakaś pracę , wyjadę dalej - tak mnie wkopują. No codziennie łzy - nie tylko z powodu zgubionej czapki. I teraz znowu 300 zł - dla mnie to jest dużo. Od jakichś szmat przed 30stką. Ciekawe jak one chcą dostać tę pracę bez dzieci? Bo teraz szybko dzieci se będą robić? Jak? JA TAM JUŻ NIGDY WIĘCEJ NiE POJADĘ!!! NIgdyu tam jest jedno wielkie KURESTWO I ZŁODZIEJSTWO W TYCH KSIĄZKACH - nigdy więcej!!! Z tego nic wiecej nie ma i nie będzie - tam wszyscy od nas są CHORZY NA ŁEB, ograni lampami i dziwni - mają kurzą ślepotę i sa PIERDOLNIĘCI NA ŁEB bo tych prac nie wykonuje sie noca, a przynajmniej trzeba się dobrze - no odpowiednio moim zdaniem odżywiać żeby sie nie odwodnić. Może temu tam nasi tyle piją? Nie wiem. Schudłam 15 kg i nigdy więcej tam nie pojadę bo się boję o zdrowie. Nie piję, nie palę, boję się i koniec. Niech sobie robią co cchą - z dziećmi lub bez - ten złodziejski kolejny rachunek zapłacę i szmat widziceć nie chcę - żadnych. Poprzednich szmacisk też - bolały mnie rece , palce codziennie, płakałam z bólu. Mam je wszystkie W DUPIE I WŁAŚNIE NA NIE PIERDZĘ - na dodatek jeszcze mnie okradają - co one chcą komu udopwodnić?Są pierdolnięte w łeb. Czy one są normalne? Ludzie - dajcie mi swiety spokoj bo na chleb nie zarobie przez te szmaty chore na leb. I to chyba tyle - no ilez mozna placić :( Nie wierzę , że aż taki mam rachunek - przykro mi. Zrobiła to ILONA JAGIER zeby mi znowu dowalić - bo wziela 2 dni wolnego za duzo na jej ciulanie się i tyle ( 1 dniówka 50 euro) no wiecie - jej sprawa. Ja już też wzięłam 2 dni wolnego przez nią i jej alfonsa. W SUMIE mam juz z 500 euro straty tam przez nie. No to po co ja tam mam wracać? Żeby mi każdy normalny facet powiedział, że o kurwa przyjechała. No bo po co? 500 euro do tyłu. No sorry - taka prawda. Ani zarobić, ani nic. Dajcie spokój. PRESTIŻOWA PRACA. Czyli co? Kurestwo? Nie wiem :(

Picz Picz cie czytac pisz dalej ! Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz Picz ^^Sylwuńka^^ Odpowiedziano: 2010-02-25 22:57:47 Czasami wydaje nam się, że mieszka w nas dwóch różnych ludzi. Jeden, który wszystko doskonale czyni i tego człowieka prezentujemy światu. Jest też i ten drugi, którego się wstydzimy, i tego ukrywamy. W każdym człowieku istnieje coś takiego jak wewnętrzny dysonans i niespójność. Każdy chciałby być dobry, a jedynie dokonuje czynów, których sam często nie rozumie. Dlaczego tak jest? Dlatego, że człowiek nie jest Bogiem, nie jest też aniołem, ani jakąś nadistotą, a jedynie małym pielgrzymem w długiej, dalekiej drodze swojego życia. Własne słabości czynią go wyrozumiałym i łagodnym w stosunku do innych. Ktoś, kto jest bezkrytyczny wobec samego siebie, będzie twardy i niezdolny wczuć się w innych. Nie będzie umiał nikogo pocieszyć, dodać odwagi i wybaczyć. Szczęście i przyjaźń tkwią tam, gdzie ludzie są wrażliwi, łagodni i delikatni w słowach, i wzajemnie kontaktach. [ . Phil Bosmans . ] Jest taka osoba, której zapłakana się podobam. Jest taka osoba dzięki, której mogę wszystko. Jest taka osoba, która zawsze wesprze. Jest nią przyjaciel, na jawie i we śnie. < 33 Pokaż mi którędy mam iść, by więcej Cię nie ranić. Jak nie ulec zatraceniu, w tak trudnej egzystencji. Rozświetl mi drogę, przynieś nadzieję, kiedy ja Ci jej przynieść nie mogę. Tak potrzeba mi Twoja przyjaźń, by nie błądzić jeszcze bardziej, tak potrzebne twoje zrozumienie, by moje życie pustym nie było, i bezsensownie się nie toczyło... dasz naj ? prosze. c) PROGRAM- tu jest właśnie pole do popisu la nowatorów wszelkiej maści. W tej sferze można, a nawet trzeba włączyć w harcerskie działania wychowawcze wszystkie inne podmioty. Wydaje się, biorąc pod uwagę potrzeby i zainteresowania, że program dzisiejszego harcerstwa winien oscylować wokół następujących spraw - służba bliźnim (niepełnosprawni, szpitale, opieka nad dziećmi itp.), - rodzina, jej tożsamość, a zatem tożsamość narodu, - budowa Wspólnoty Polaków (Zachód- Polska-Wschód), - współtworzenie demokratycznego państwa ( harcerstwo szkołą samorządności, administracji, zarządzania, postaw służby, gospodarności), - kultura fizyczna (gimnastyka, wycieczki, sport- ekologia człowieka), - ekologia środowiska naturalnego (turystyka, krajoznawstwo, ekologiczne obozy, poważne badania naukowe), - porozumiewanie i komunikacja między ludźmi (języki obce, komputeryzacja). ORGANIZACJA- w tym rozdziale opisane jest o nowoczesności harcerstwa, która w takim razie stanowi - stabilna idea, - elastyczna metoda, - otwartość programowa, - samodzielność regionów i stopniowanie demokracji, - partnerstwo z innymi podmiotami wychowania. 2. PATRIOTYZM DROGOWSKAZEM W tym rozdziale, mowa jest o patriotyzmie jako trzon programu wychowawczego, oraz o narodzie, który jest źródłem władzy państwowej, a racje stanu powinny być wolą narodu. Kiedyś wypisano na sztandarach hasło „ Bóg- Honor- Ojczyzna”, ile z tego pozostało jako wartość rzeczywista? A wiara? Jakże często bywa deklaratywna i pozorna, sprowadzona do zewnętrznych gestów. W miejsce stabilnej konstrukcji wychowania od kilkudziesięciu lat wchodzi deprawacja różnego rodzaju, alkohol i narkotyki, które stają się lekarstwem na kłopoty. 3 HARCERZ SŁUŻY BOGU I POLSCE I SUMIENNIE SPEŁNIA SWOJE OBOWIĄZKI Mowa jest tu, o służbie wobec Boga, która jest dla nas wyraźnie określona- codzienna modlitwa, aktywne uczestnictwo na Mszy św. I praktykach oraz obrzędach religijnych, o zgodności życia z zasadami Dekalogu, o rozpowszechnianiu chrześcijańskich ideałów. 4 SŁUŻBA BOGU W SYSTEMIE WYCHOWAWCZYM W ZHR W tym rozdziale zawarto, o wychowawcach w ZHP i ZHR, którzy muszą być autentycznymi świadkami Boga i pokazywać młodym ludziom przykłady przywracające im wiarę w Dekalog, ale równocześnie harcerstwo nie może prowadzić do reperacji w imieniu wyboru religijnego, mowa jest tu też o tym ze instruktor-wychowawca nie może być człowiekiem zagubionym, zbuntowanym, musi natomiast być kimś, kto zachowując przymioty młodości, okres buntu w swoim życiu już przeszedł. 5 PRZESZŁOŚĆ W WYCHOWANIU DLA PRZYSZŁOŚCI Historia nie jest nauką o skamieniałościach i pergaminach, lecz głęboko wychowawczą wiedzą o teraźniejszości i wynikającej z niej przyszłości. W rozdziale tym jest zawarte to, że nie może być takiej sytuacji, że drużyna harcerska obojętnie w swoim programie przejdzie obok uroczystości 3 maja, 11 listopada, obok Grobu Nieznanego Żołnierza i Pomnika poległych stoczniowców, obok wezwań Rodzin Katyńskich o zainteresowanie się losem Polaków zesłanych kiedyś w głąb ZSRR. 6 NA SŁOWIE HARCERZA POLEGAJ JAK NA ZAWISZY W tym rozdziale opisywane jest o Zawiszy, o ideałach rycerskich i ideale szlachetności, o harcerskiej idei, w której utkwił Zawisza Czarny. O ile dzisiaj trudniej jest bycie Zawiszą, zwłaszcza ze dzisiaj właśnie, tacy ludzie są teraz bardziej potrzebni. Niestety zbyt wiele słów jest rozumianych wielorako, zbyt wielu ludzi kryje swoje prawdziwe myśli, zbyt wiele jest szarości. Prawdę trzeba mówić nawet za cenę wygodnego, ułożonego życia- trzeba wypowiadać z godnie z wewnętrznym przekonaniem posiadane wiadomości. Obowiązują pewne tajemnice-, ale wtedy lepiej nie mówić nic, milczeć niż kłamać. 7 SŁUŻBA PUBLICZNA I PRAWO HARCERSKIE Pisze się tu, o harcerzu i instruktorze, który realizując deklarację woli służby Bogu, Polsce i bliźniemu, nie opowie się po stronie nurtów ateistycznych, wrogich Dekalogowi (np. w sprawach aborcji, eutanazji, moralnego relatywizmu, oddających suwerenność państwa idei Europy bez granic i narodów, (gdy jest koncepcja Europy Ojczyzn), niszczących rodzinę i autorytet rodziców, dążących do powszechnego udostępnienia narkotyków, sprowadzających miłość dwojga ludzi do biologii… Poddanie się i akceptacja dla takich poglądów jest sprzeczna z ideałami zawartymi w Przyrzeczeniu i w Prawie Harcerskim. 8 HARCERZ JEST POŻYTECZNY I NIESIE POMOC BLIŹNIM Zawarto tutaj, o pomocy dla bliźniego, o niesieniu pomocy innym, o codziennym dobrym uczynku, o uczciwości i solidarności. Przez dziesiątki lat ciężkich próby, jakich doświadczyła, rzeczpospolita w XX wieku, harcerski mundur stał się symbolem. Działa on często jak znak Czerwonego Krzyża umieszczony na rękawie, budynku, na karetce pogotowia, tam skieruje swe kroki każdy potrzebujący pomocy. 9 HARCERZ W KAŻDYM WIDZI BLIŹNIEGO, A ZA BRATA UWAŻA KAŻDEGO INNEGO HARCERZA W tym rozdziale pisze się o dwóch wspaniałych ideałach, jakimi są Braterstwo i Służba, o braterstwie w czasie wojny i niepokoju. 10.HARCERZ POSTĘPUJE PO RYCERSKU Z tego, punktu, co zrozumiałem, to drogowskaz, który raz ustawiamy w kierunku Człowieka, nie może obracać się z godnie z kierunkiem wiatru, politycznej koniektury, osobistych korzyści. Nawet wobec przeciwników niezbędna jest wspaniałomyślność i zrozumienie. Łagodnej perswazji i uśmiechowi znacznie trudniej odmówić niż idącym w rytm werbli batalionom piechurów z nastawionymi na sztorc bagnetami. Jak pisze się w tym rozdziale, o rycerskości, który ma stać się motywem do zastanowienia w trzech kategoriach; 1. KARNOŚCI- proszę źle mnie nie zrozumieć tego pojęcia jako „pruskiego” drylu i bezmyślnego posłuszeństwa. Chodzi mi o karność wynikająca z głębokiego rozumienia słuszności podjętych działań, zaufania do autorytetów, także tych ostatecznych, jakimi są Bóg, Naród, Ojczyzna. 2. LOJALNOŚCI- podejmujemy się zadań, wykonać je trzeba bez względu na trudności. Nie zostawiamy kolegów samotnych w walce z przeciwnikiem, z przeszkodą, trzymamy się w grupie razem (np. na studiach w którejś z grupy), nie znikamy nagle, bez słów. Nie podoba się nam praca, hufca, drużyny, grupy, jakiejś organizacji- mówimy o tym osobie odpowiedzialnej, a nie szeptamy po kątach. Bądźmy lojalni wobec samych siebie, aby można było zawsze spojrzeć w lustrze we własne oczy. 3. SZACUNKU DLA KOBIET- nie jest to sprawa drobna. Przede wszystkim jest to cecha narodów cywilizowanych. Pomoc, zrozumienie, tolerancja, uprzejmość, polny kwiat- to również mieści się w pojęciu rycerskiego postępowania. 11 HARCERSTWO- WOJSKO-WYCHOWANIE Pisze się tu, że obywatel ma trzy zasadnicze obowiązki wobec państwa; - ofiara z majątku (podatek) - ofiara z życia (służba wojskowa w obronie niepodległości) - praca Harcerstwo i wojsko może łączyć współwychowance wykorzystując elementy patriotycznych tradycji, harcerskiego i wojskowego duszpasterstwa, wychowania fizycznego, współwychowance oparte na przekonaniu o konieczności eliminowania negatywnych skutków pobytu w wojsku u części młodych ludzi. 12 HARCERZ MIŁUJE PRZYRODĘ I STARA SIĘ JĄ POZNAĆ W tym rozdziale ujęto, nasze miłowanie i poznawanie przyrody, jak młodzi ludzie powinni pójść kilkoma ściankami równocześnie: ŚCIEŻKĄ PRACY- gdzie podejmujemy działania likwidujące np. zanieczyszczenia, wzbogacające leśne szkółki, gdzie będziemy pamiętać o pozostawieniu miejsca obozu czy biwaku w stanie nienaruszonym, nawet bliższym naturze niż przed naszym przybyciem. ŚCIEŻKĄ SŁUŻBY- gdzie staniemy obok wszystkich ludzi podejmujących formalnie i nieformalnie działania chroniące narodowy skarb, jakim jest przyroda, krajobraz, gdzie poświęcamy czas dla poznania leśnych tajemnic, gdzie stworzymy puszczańskie bractwa uczące żyć w zgodzie z lasem, wodą czy też i górami. ŚCIEŻKĄ HARCÓW- w raz z nią pójdziemy na wycieczki, zorganizujemy gry terenowe, będziemy wędrować turystycznymi szlakami i zarazem śladami ludzkiej cywilizacji, podejmiemy się obserwacji przyrody mającej olbrzymie wartości wychowawcze tkwiące w zwykłych sprawach w budowie gniazda, w macierzyńskiej opiece nad wilczętami, w swojej sprawiedliwości. 13 HARCERZ JEST KARNY I POSŁUSZNY- RODZICOM I WSZYSTKIM SWOIM PRZEŁOŻONYM W punkcie tym, nawiązuje się do posłuszeństwa rodzicom, przełożonym i Państwu. Ja natomiast rozumiem to następująco; POSŁUSZEŃSTWO RODZICOM- szacunek i opieka, szacunek, gdy jesteśmy młodzi, opieka, gdy oni wejdą w okres starości, naszym dążeniem musi być osiąganie porozumienia i zrozumienia mimo różnicy pokoleń, ich mądrość, często pomimo niższego wykształcenia, wynika z bagażu przeżytych lat, z bagażu doświadczeń; na szacunku oparte są obowiązki pomocy, nauki uśmiechu; posłuszeństwo rodzicom jest nierozerwalne z pojmowaniem rodziny jako zasadniczego miejsca wychowania. POSŁUSZEŃSTWO PRZEŁOŻONYM- musi być zbudowane na wzajemnym szacunku i autorytecie opartym na prawdzie i zaufaniu, porozumieniu będącym wynikiem wspólnych celów; żadne posłuszeństwo nie może być ślepe. POSŁUSZEŃSTWO PAŃSTWU- w rozważaniach o poszczególnych punktach Prawa Harcerskiego była już mowa o tym Państwie, zbudowana na demokracji i poszanowaniu człowieka, z takiego posłuszeństwa bierze swój początek praworządność, tolerancja, lojalność, rzetelność w nauce, w pracy,, braterstwo, warunkiem nieodzownym takiego posłuszeństwa jest przestrzeganie prawa, nawet jeżeli jest ono niewygodne, nawet jeżeli uważamy, że pewne instrukcje, regulaminy, ustawy, normy mogłyby być prostsze, istnieje zgodna z prawem droga ich zmiany. 14 HARCERZ JEST POGODNY W tym rozdziale, ujęto natomiast o uśmiechu bezinteresownym, będącego oparciem dla samotnego człowieka, pogodny harcerz daje swoją osobą ukojenie i bezpieczeństwo, obecności drugiego, bliskiego człowieka. Nie idzie tu bynajmniej o hałaśliwą wesołość tego świata, której ludzie szukają z taką łapczywością w różnego rodzaju rozrywkach, nie raz nawet w niegodziwych. W jednym jest to lekkomyślność, wywołana przywiązaniem do tego świata i jego uciech. U innych będzie to raczej ucieczką od nudy, smutku cierpienia, lub nawet rozpaczy, których świat utulić nie zdoła, i które chcą zagłuszyć w jego hałasie. To nie o taką wesołość nam chodzi… W nastroju i radości, od dzieciństwa trzeba wychowywać młode dusze i bardzo wyraźnie im wpajać to przekonanie, że wypadnie całe życie czuwać nad nią starannie. 15 HARCERZ JEST OFIARNY I OSZCZĘDNY W tym rozdziale mówi się o har4cerskiej ofiarności, to, że mamy w świadomości ofiarę największą, ofiarę życia. W dzisiejszych czasach musimy ją realizować inaczej, przynajmniej jak na razie, gdzie jesteśmy z dla od wojen; - ofiarność w znaczeniu pospolitym, gdy potrzebującym oddajemy nawet to, czego sami mamy nie za wiele, a czasem odrobinę czasu, - ofiarność w służbie Polsce, poświęcamy się dla idei, dla rodziny, dla pracy społecznej (np. ZHP), dla lepszego życia, - ofiarność w służbie bliźnim, nasz uśmiech, energia, możliwości. 16 HARCERZ JEST CZYSTY W MYŚLI, MOWIE I UCZYNKACH, NIE PALI TYTONIU, NIE PIJE NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH Ten rozdział opisuje o, czystości słowa, o problemie z narkomanią, o problemie dbałością o zdrowiu psychicznym i fizycznym, o spożywaniu alkoholu przez młodzież. ZAKOŃCZENIE Ruch harcerski, który w Polsce istnieje już od 1910r, wytworzył jeden z najciekawszych systemów wychowawczych. Jego korzenie tkwią w angielskim skautingu, który w warunkach rozdartej między trzech zaborców Polski został wzbogacony ideą walki o niepodległość. To jej należy zawdzięczać gotowość harcerstwa do służby- w walce zbrojnej, w pracy dla II RP, w budowie demokratycznego i obywatelskiego państwa. Powstanie skautingu jest nie typowym przykładem systemu wychowawczego łączącego dzieci, młodzież i dorosłych, systemu przekraczającego w swoich założeniach „konflikt pokoleń”, a wyrosłego na doświadczeniach wojennych. U źródeł jego znalazła się wojna burska w Afryce Południowej z lat 1899-1902, w której podczas walk o Mafeking wykorzystano specjalne oddziały zwiadowcze chłopców. Spostrzeżenia z tej wojny wyniesione przez gen. R.. Baden- Powella oraz obserwacje, jakie poczynił w angielskich szkołach, pozwoliły mu najpierw na zorganizowanie obozu dla chłopców na wyspie Brownesa w roku 1907, a następnie na wydanie w roku 1908 książki „Scouting for boys”. Andrzej Małkowski twórca harcerstwa, napisał „Celem Skautingu jest wprowadzenie do wychowania młodzieży angielskiej czynnika, który by stworzył z nich pełnych ludzi, rozwiniętych pod każdym względem, nie tylko umysłowym i moralnym, ale też i fizycznych. Jest to ten sam ideał, który dawniej przyświecał Grekom. Przez swój system ćwiczeń w polu, Scouting dąży do wyrobienia wśród chłopców posłuszeństwa, godności własnej, karności, solidarności, przede wszystkim jednak obowiązkowości i ducha patriotycznego. Chciał wyrobić młodzież na dobrych obywateli, zdolnych i chętnych do pracy, w razie potrzeby umiejących skutecznie pomóc ojczyźnie. Miała to być „Wielka Gra”, jak wiele lat później o polskim harcerstwie pisał Aleksander Kamiński. U jego podstaw leżało stwierdzenie Baden-Powella o przynęcie, wędce rybaku i rybce, na końcu wędki powinna znaleźć się przynęta, którą lubi ryba, a nie rybak. Stad cały proces wychowania skautowego został ubrany w zasady gry atrakcyjnej dla młodych ludzi. Protest przeciwko życiu w dużych miastach wyprowadził skautów na łąki, do lasów i nad jeziora. Troska o przyrodę, wtopienie się w jej rytm na wycieczkach i obozach stały się podstawą harcerskiego puszczaństwa i współczesnych programów wychowania ekologicznego. Fundamentem ruchu skautowego była i jest nadal służba bliźnim, wyjście do wszystkich potrzebujących pomocy. Harcerskie wychowanie obywatelskie objęło także charakter, zdrowie i siłę oraz prace ręczne i zręczność. Celem pracy harcerskich zastępów i drużyn nie jest zabawa, zapełnienie wolnego czasu, rozrywki, a jedynie wychowanie, kształtowanie charakteru przez stawienie wysokich wymogów etycznych i moralnych, przez wzór osobowy wychowawcy, przez podejmowanie służby. W roku 1911 Polskie Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” tak oceniło wartości wychowawcze skautingu; „ Skauting to system wychowawczy, mający na celu wykuwanie najlepszych charakterów w wielu, gdzie grunt po temu najpodatniejszy- to organizacja o wysokim poziomie moralnym, wyrabiająca w społeczeństwie najsilniejszą dźwignię każdej pracy społecznej, bo ludzi dzielnych fizycznie, a zdrowych moralnie, umiejących dać sobie radę w każdym wypadku, a ożywianych w swym działaniu szlachetną ideą pracy dla swoich i wysokim poczuciem narodowym. Organizacja ta, to zrzeszenie młodzieży pełnej samozaparcia, karnej a ufnej w swe siły, obcej wszelkiemu egoizmowi, umiejącej słuchać i pełnić swe obowiązki, ale i umiejącej działać; to zrzeszenie młodych, ceniących swą godność i wartość społeczną, którym przyświeca zawsze myśl o pracy dla Ojczyzny – to młodzież która ma łączyć w sobie ducha i ciała, m być dzielną umysłowo i fizycznie. Harcerstwo jako zakon rycerski, gdyż wyrazem dążeń tej młodzieży są prawa (harcerskie), gdyż ślubuje im posłuszeństwo a gotowość niesienia zawsze pomocy bliźnim. Dla Harcerza uroczystym momentem jest składanie Przyrzeczenia Harcerskiego, jest deklaracją woli. Dla wychowawcy słowa „ Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce i Bogu, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłusznym Prawu Harcerskiemu” formułują cztery wskazania programu wychowawczego: 1). Religijność (służba Bogu), 2). Patriotyzm (służba Polsce), 3). Braterstwo (służba bliźnim), 4). Praca nad sobą, samowychowanie (posłuszeństwo Prawu Harcerskiemu). Na całym świecie wychowaniem skautowym jest objętych kilkanaście milionów młodych ludzi. Po za bardzo czytelną ideą, o sukcesie skautingu (harcerstwa) decyduje przyjęta przez niego, aktualna i stosowana do dzisiaj, metoda. W najbardziej chyba syntetyczny sposób została ona opisana w latach II wojny światowej dla potrzeb ówczesnego kształcenia podharcmistrzowskiego. Na tzw. Rękę metodyki składają się: RAMIĘ-czyli świeże powietrze (przyroda, Zycie polowe), DŁOŃ-dobrowolność (oddziaływanie od wewnątrz), praca nad sobą, wskazania, a nie zakazy, DUŻY PALEC-czyli system zastępowy (małe naturalne grupy, duch zastępu, szkoła przodownictwa, karność wobec rówieśnika), PALEC WSKAZUJĄCY-czyli współzawodnictwo i współdziałanie (gry i zawody), TRZECI PALEC-czyli wzajemność oddziaływania (brak podziału na wychowawców i wychowanków, braterstwo), CZWARTY PALEC-oddziaływanie pośrednie (przeżycie, a nie kazanie i nauka), PIĄTY PALEC-zależne od wieku i umiejętności stopniowanie trudności (na takim założeniu zbudowany jest system stopni i sprawności). Opisana powyżej przeze mnie w dużym uproszczeniu metoda ta jest, obudowana bogatą propozycją form pracy ( z nimi najczęściej jest utożsamiane harcerstwo) jak i barwną obrzędowością. Idea i metoda są tylko częścią-oczywiście najistotniejsza-harcerskiego systemu wychowawczego. Ze względu na konieczność budowy ładu moralnego idea powinna być najbardziej stabilnym i niezmiennym elementem. Również metoda podlega niewielkim modyfikacjom, i to głownie przez nowe treści i nowe formy dostosowane do potrzeb i warunków. Całość systemu w sposób bardzo czytelny można wpisać w kopertę, której rogi stanowią IDEA, METODA, ORGANIZACJA I RUCH, a środek- nieustannie zmieniający się PROGRAM. Organizacja jako określona struktura jest pojęciem węższym od ruchu obejmującego wszystkie organizacje harcerskie, rodziców skupionych wokół drużyn harcerskich, byłych harcerzy. Warto zwrócić uwagę, że właśnie różnice w idei wpływają na istnienie wielu organizacji. Zwrotnikiem i gwarantem równocześnie dla skutecznej realizacji założeń wychowania harcerskiego jest postawa instruktora-wychowawcy. I nie jest ważne czy określa się go jako starszego brata, mistrza, wodza czy przewodnika. To jego postawa jest kluczem do sukcesu, jakim jest wychowanie człowieka żyjącego ideałami Prawa Harcerskiego. Nie może wychowawca rozdzielać harcerskiej służby od życia osobistego, Harcerski dekalog obowiązuje w całym życiu. Wokoło tego problemu rozgrywa się wiele sporów we współczesnym harcerstwie. Baden-Powell twierdził, że aby być skautowym instruktorem, wcale nie trzeba być kimś nadzwyczajnym. Wystarczy jedynie mieć w sobie chłopięcego ducha, rozumieć potrzeby, poglądy i pragnienia różnych okresów chłopięcego życia, działać raczej na poszczególne jednostki, niż na cały zespół zbiorowo i umieć wzbudzić ducha wspólnoty pomiędzy swoimi chłopcami. A nagroda? Nagroda będzie zadowolenie, jakie daje spełnienie obowiązku za cenę samozaparcia, oraz rozwijanie charakteru chłopców czy dziewcząt, co da im różne możliwości w życiu, że pracuje się, aby zapobiec złu, który gdyby pozwolić mu się krzewić, zepsułoby naszą młodzież. Patrząc na obowiązujących, wędrujących czy uczestniczących w uroczystościach patriotyczno-religijnych harcerzy, pamiętajmy, że są to jedynie zewnętrzne przejawy głębokich działań wychowawczych. Harcerstwo nie jest dekoracją, lecz ruchem wychowawczym stanowiącym połączenie braterstwa służby i świeżego powietrza. Wersja ściąga Recenzja książki o wychowaniu.doc Wybierz plik do dodania Dodatki do pracy Brak elementów Czy ta praca była przydatna? Tak 0 Nie 0 Komu i kiedy przyda się ta praca?Odpowiedz -- wybierz -- Podstawowa Gimnazjum Liceum Technikum Studia -- wybierz -- -- wybierz -- Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad GrudzieńZapisz Już wysłałeś ankiete dla tej pracy. Nie możesz wysłać jej ponownie Poprzednia praca Pedagogika Jana Amosa Komeńskiego. Następna praca Starożytni filozofowie Dodaj komentarz Zaloguj się / Zarejestruj się Pozostało znaków 2500Wyślij komentarz Brak komentarzySzukaj, może znajdziesz poszukiwaną pracę! Szukaj Podobne prace w Student / Humanistyczne / Historia wychowania Przydatność 100% Postawy toksyczne w wychowaniu Wychowanie jest długotrwałym i skomplikowanym procesem, na którego przebieg wpływa wiele wzajemnie się warunkujących czynników, działających w różnorakich powiązaniach i współzależnościach. Osobami wiodącymi, kierującymi tym procesem, są rodzice, wychowawcy i nauczyciele. Od ich aktywności, postawy, oraz od stosunku do wychowanka zależy prawidłowy przebieg procesu wychowawczego. Na ogół... Przydatność 100% Rozmowa o wychowaniu - esej Beata Wiśniewska ROZMOWA O WYCHOWANIU Któż cię, mądrości, ma? Kto dzisiaj szuka Pod korą ciała pierwszej ciał przyczyny? J. Słowacki: ?Król Duch? WSTĘP Znane jest na całym niemalże globie hasło ?uczyć się, aby być?. Problemy oświa-ty i... Przydatność 100% Rola mediów w wychowaniu Rola mediów w wychowaniu We współczesnym świecie jakże ważną rolę spełniają media, które często nazywane są ?czwartą władzą?. ?Media to przedmioty, materiały, urządzenia przekazujące odbiorcom określone informacje (wiadomości, komunikaty) poprzez słowo, obrazy, dźwięki (?)? . Uważam, iż są ważnym a jednocześnie dominującym elementem w życiu dziecka. Do mediów zalicza się: prasę, telewizję,... Przydatność 100% Tekst ,,Skamieniali,, Rfren: ...to tylko oni - żyjący w monotonii - oni! To tylko oni - i nic nie zostanie po nich! Oni! Każdy kolejny to anonim - to tylko oni! Brak celu oczy im przesłonił - to tylko oni! Szad: Ślepi i niemi, bo zagubieni w beznadziei, zamurowani w scenerii miejskich arterii niczym w celi, przy czym zamiast przyczyn widzą tylko cień na ścianie a nie to co jest na pierwszym planie!... Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu. Tej pracy nie byłoby tutaj bez pomocy osób takich jak Ty! Dodaj nową pracę! Znajdź inne prace Analiza rynku Badania operacyjne Ekonometria Ekonomia Ekonomia Międzynarodowa Finanse Bankowość Finanse publiczne Logistyka Marketing Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze Negocjacje Prawo międzynarodowe Rachunkowość Reklama Statystyka Systemy eksperckie Zarządzanie Zarządzanie jakością Zarządzanie kadrami Zarządzanie procesami informacyjnymi Zarządzanie produkcją Zarządzanie przedsiębiorstwem Zarządzanie strategiczne Zarządzanie zapasami Administracja Dydaktyka Dziennikarstwo Estetyka Etyka Filozofia Historia Historia wychowania Komunikacja Społeczna Kulturoznawstwo Muzykologia Pedagogika Politologia Polityka Polityka Społeczna Prawo Psychologia Samorząd Terytorialny Socjologia Stosunki międzynarodowe Teatrologia Teologia Automatyka i robotyka Budownictwo Elektrotechnika Maszynoznawstwo Materiałoznawstwo Technologia maszyn Termodynamika Algorytmy Bazy danych Programowanie Systemy i sieci Angielski Francuski Hiszpański Łacina Niemiecki Rosyjski Slawistyka Architektura Astronomia Bezpieczeństwo państwowe Biologia Detektywistyka Edukacja europejska Geografia Geologia Górnictwo Histologia Kosmetologia Logika Medycyna Mikrobiologia Polityka rolna Rehabilitacja Resocjalizacja Technologia żywności Turystyka Weterynaria Żywienie Człowieka Algebra Analiza matematyczna Logika matematyczna Rachunek prawdopodobieństwa Humanistyczne Historia wychowania Popularne ostatnio prace 90% John Dewey - „Moje pedagogiczne credo” 90% Średniowiecze- typy szkół 90% Poglądy pedagogiczne Jędrzeja Śniadeckiego 85% Starożytność 100% Sylwetka Marii Montessori Zobacz także w kategorii Analiza rynku Badania operacyjne Ekonometria Ekonomia Ekonomia Międzynarodowa Finanse Bankowość Finanse publiczne Logistyka Marketing Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze Negocjacje Prawo międzynarodowe Rachunkowość Reklama Statystyka Systemy eksperckie Zarządzanie Zarządzanie jakością Zarządzanie kadrami Zarządzanie procesami informacyjnymi Zarządzanie produkcją Zarządzanie przedsiębiorstwem Zarządzanie strategiczne Zarządzanie zapasami Administracja Dydaktyka Dziennikarstwo Estetyka Etyka Filozofia Historia Historia wychowania Komunikacja Społeczna Kulturoznawstwo Muzykologia Pedagogika Politologia Polityka Polityka Społeczna Prawo Psychologia Samorząd Terytorialny Socjologia Stosunki międzynarodowe Teatrologia Teologia Automatyka i robotyka Budownictwo Elektrotechnika Maszynoznawstwo Materiałoznawstwo Technologia maszyn Termodynamika Algorytmy Bazy danych Programowanie Systemy i sieci Angielski Francuski Hiszpański Łacina Niemiecki Rosyjski Slawistyka Architektura Astronomia Bezpieczeństwo państwowe Biologia Detektywistyka Edukacja europejska Geografia Geologia Górnictwo Histologia Kosmetologia Logika Medycyna Mikrobiologia Polityka rolna Rehabilitacja Resocjalizacja Technologia żywności Turystyka Weterynaria Żywienie Człowieka Algebra Analiza matematyczna Logika matematyczna Rachunek prawdopodobieństwa ReklamaZareklamuj się w sekcji Student. Tanio i skutecznieAdTaily.plPodobne hasła w słownikach Recenzja Zgłoś naruszenie zasad (plagiat) Kto jest na Sciadze? c) PROGRAM- tu jest właśnie pole do popisu la nowatorów wszelkiej maści. W tej sferze można, a nawet trzeba włączyć w harcerskie działania wychowawcze wszystkie inne podmioty. Wydaje się, biorąc pod uwagę potrzeby i zainteresowania, że program dzisiejszego harcerstwa winien oscylować wokół następujących spraw - służba bliźnim (niepełnosprawni, szpitale, opieka nad dziećmi itp.), - rodzina, jej tożsamość, a zatem tożsamość narodu, - budowa Wspólnoty Polaków (Zachód- Polska-Wschód), - współtworzenie demokratycznego państwa ( harcerstwo szkołą samorządności, administracji, zarządzania, postaw służby, gospodarności), - kultura fizyczna (gimnastyka, wycieczki, sport- ekologia człowieka), - ekologia środowiska naturalnego (turystyka, krajoznawstwo, ekologiczne obozy, poważne badania naukowe), - porozumiewanie i komunikacja między ludźmi (języki obce, komputeryzacja). ORGANIZACJA- w tym rozdziale opisane jest o nowoczesności harcerstwa, która w takim razie stanowi - stabilna idea, - elastyczna metoda, - otwartość programowa, - samodzielność regionów i stopniowanie demokracji, - partnerstwo z innymi podmiotami wychowania. 2. PATRIOTYZM DROGOWSKAZEM W tym rozdziale, mowa jest o patriotyzmie jako trzon programu wychowawczego, oraz o narodzie, który jest źródłem władzy państwowej, a racje stanu powinny być wolą narodu. Kiedyś wypisano na sztandarach hasło „ Bóg- Honor- Ojczyzna”, ile z tego pozostało jako wartość rzeczywista? A wiara? Jakże często bywa deklaratywna i pozorna, sprowadzona do zewnętrznych gestów. W miejsce stabilnej konstrukcji wychowania od kilkudziesięciu lat wchodzi deprawacja różnego rodzaju, alkohol i narkotyki, które stają się lekarstwem na kłopoty. 3 HARCERZ SŁUŻY BOGU I POLSCE I SUMIENNIE SPEŁNIA SWOJE OBOWIĄZKI Mowa jest tu, o służbie wobec Boga, która jest dla nas wyraźnie określona- codzienna modlitwa, aktywne uczestnictwo na Mszy św. I praktykach oraz obrzędach religijnych, o zgodności życia z zasadami Dekalogu, o rozpowszechnianiu chrześcijańskich ideałów. 4 SŁUŻBA BOGU W SYSTEMIE WYCHOWAWCZYM W ZHR W tym rozdziale zawarto, o wychowawcach w ZHP i ZHR, którzy muszą być autentycznymi świadkami Boga i pokazywać młodym ludziom przykłady przywracające im wiarę w Dekalog, ale równocześnie harcerstwo nie może prowadzić do reperacji w imieniu wyboru religijnego, mowa jest tu też o tym ze instruktor-wychowawca nie może być człowiekiem zagubionym, zbuntowanym, musi natomiast być kimś, kto zachowując przymioty młodości, okres buntu w swoim życiu już przeszedł. 5 PRZESZŁOŚĆ W WYCHOWANIU DLA PRZYSZŁOŚCI Historia nie jest nauką o skamieniałościach i pergaminach, lecz głęboko wychowawczą wiedzą o teraźniejszości i wynikającej z niej przyszłości. W rozdziale tym jest zawarte to, że nie może być takiej sytuacji, że drużyna harcerska obojętnie w swoim programie przejdzie obok uroczystości 3 maja, 11 listopada, obok Grobu Nieznanego Żołnierza i Pomnika poległych stoczniowców, obok wezwań Rodzin Katyńskich o zainteresowanie się losem Polaków zesłanych kiedyś w głąb ZSRR. 6 NA SŁOWIE HARCERZA POLEGAJ JAK NA ZAWISZY W tym rozdziale opisywane jest o Zawiszy, o ideałach rycerskich i ideale szlachetności, o harcerskiej idei, w której utkwił Zawisza Czarny. O ile dzisiaj trudniej jest bycie Zawiszą, zwłaszcza ze dzisiaj właśnie, tacy ludzie są teraz bardziej potrzebni. Niestety zbyt wiele słów jest rozumianych wielorako, zbyt wielu ludzi kryje swoje prawdziwe myśli, zbyt wiele jest szarości. Prawdę trzeba mówić nawet za cenę wygodnego, ułożonego życia- trzeba wypowiadać z godnie z wewnętrznym przekonaniem posiadane wiadomości. Obowiązują pewne tajemnice-, ale wtedy lepiej nie mówić nic, milczeć niż kłamać. 7 SŁUŻBA PUBLICZNA I PRAWO HARCERSKIE Pisze się tu, o harcerzu i instruktorze, który realizując deklarację woli służby Bogu, Polsce i bliźniemu, nie opowie się po stronie nurtów ateistycznych, wrogich Dekalogowi (np. w sprawach aborcji, eutanazji, moralnego relatywizmu, oddających suwerenność państwa idei Europy bez granic i narodów, (gdy jest koncepcja Europy Ojczyzn), niszczących rodzinę i autorytet rodziców, dążących do powszechnego udostępnienia narkotyków, sprowadzających miłość dwojga ludzi do biologii… Poddanie się i akceptacja dla takich poglądów jest sprzeczna z ideałami zawartymi w Przyrzeczeniu i w Prawie Harcerskim. 8 HARCERZ JEST POŻYTECZNY I NIESIE POMOC BLIŹNIM Zawarto tutaj, o pomocy dla bliźniego, o niesieniu pomocy innym, o codziennym dobrym uczynku, o uczciwości i solidarności. Przez dziesiątki lat ciężkich próby, jakich doświadczyła, rzeczpospolita w XX wieku, harcerski mundur stał się symbolem. Działa on często jak znak Czerwonego Krzyża umieszczony na rękawie, budynku, na karetce pogotowia, tam skieruje swe kroki każdy potrzebujący pomocy. 9 HARCERZ W KAŻDYM WIDZI BLIŹNIEGO, A ZA BRATA UWAŻA KAŻDEGO INNEGO HARCERZA W tym rozdziale pisze się o dwóch wspaniałych ideałach, jakimi są Braterstwo i Służba, o braterstwie w czasie wojny i niepokoju. 10.HARCERZ POSTĘPUJE PO RYCERSKU Z tego, punktu, co zrozumiałem, to drogowskaz, który raz ustawiamy w kierunku Człowieka, nie może obracać się z godnie z kierunkiem wiatru, politycznej koniektury, osobistych korzyści. Nawet wobec przeciwników niezbędna jest wspaniałomyślność i zrozumienie. Łagodnej perswazji i uśmiechowi znacznie trudniej odmówić niż idącym w rytm werbli batalionom piechurów z nastawionymi na sztorc bagnetami. Jak pisze się w tym rozdziale, o rycerskości, który ma stać się motywem do zastanowienia w trzech kategoriach; 1. KARNOŚCI- proszę źle mnie nie zrozumieć tego pojęcia jako „pruskiego” drylu i bezmyślnego posłuszeństwa. Chodzi mi o karność wynikająca z głębokiego rozumienia słuszności podjętych działań, zaufania do autorytetów, także tych ostatecznych, jakimi są Bóg, Naród, Ojczyzna. 2. LOJALNOŚCI- podejmujemy się zadań, wykonać je trzeba bez względu na trudności. Nie zostawiamy kolegów samotnych w walce z przeciwnikiem, z przeszkodą, trzymamy się w grupie razem (np. na studiach w którejś z grupy), nie znikamy nagle, bez słów. Nie podoba się nam praca, hufca, drużyny, grupy, jakiejś organizacji- mówimy o tym osobie odpowiedzialnej, a nie szeptamy po kątach. Bądźmy lojalni wobec samych siebie, aby można było zawsze spojrzeć w lustrze we własne oczy. 3. SZACUNKU DLA KOBIET- nie jest to sprawa drobna. Przede wszystkim jest to cecha narodów cywilizowanych. Pomoc, zrozumienie, tolerancja, uprzejmość, polny kwiat- to również mieści się w pojęciu rycerskiego postępowania. 11 HARCERSTWO- WOJSKO-WYCHOWANIE Pisze się tu, że obywatel ma trzy zasadnicze obowiązki wobec państwa; - ofiara z majątku (podatek) - ofiara z życia (służba wojskowa w obronie niepodległości) - praca Harcerstwo i wojsko może łączyć współwychowance wykorzystując elementy patriotycznych tradycji, harcerskiego i wojskowego duszpasterstwa, wychowania fizycznego, współwychowance oparte na przekonaniu o konieczności eliminowania negatywnych skutków pobytu w wojsku u części młodych ludzi. 12 HARCERZ MIŁUJE PRZYRODĘ I STARA SIĘ JĄ POZNAĆ W tym rozdziale ujęto, nasze miłowanie i poznawanie przyrody, jak młodzi ludzie powinni pójść kilkoma ściankami równocześnie: ŚCIEŻKĄ PRACY- gdzie podejmujemy działania likwidujące np. zanieczyszczenia, wzbogacające leśne szkółki, gdzie będziemy pamiętać o pozostawieniu miejsca obozu czy biwaku w stanie nienaruszonym, nawet bliższym naturze niż przed naszym przybyciem. ŚCIEŻKĄ SŁUŻBY- gdzie staniemy obok wszystkich ludzi podejmujących formalnie i nieformalnie działania chroniące narodowy skarb, jakim jest przyroda, krajobraz, gdzie poświęcamy czas dla poznania leśnych tajemnic, gdzie stworzymy puszczańskie bractwa uczące żyć w zgodzie z lasem, wodą czy też i górami. ŚCIEŻKĄ HARCÓW- w raz z nią pójdziemy na wycieczki, zorganizujemy gry terenowe, będziemy wędrować turystycznymi szlakami i zarazem śladami ludzkiej cywilizacji, podejmiemy się obserwacji przyrody mającej olbrzymie wartości wychowawcze tkwiące w zwykłych sprawach w budowie gniazda, w macierzyńskiej opiece nad wilczętami, w swojej sprawiedliwości. 13 HARCERZ JEST KARNY I POSŁUSZNY- RODZICOM I WSZYSTKIM SWOIM PRZEŁOŻONYM W punkcie tym, nawiązuje się do posłuszeństwa rodzicom, przełożonym i Państwu. Ja natomiast rozumiem to następująco; POSŁUSZEŃSTWO RODZICOM- szacunek i opieka, szacunek, gdy jesteśmy młodzi, opieka, gdy oni wejdą w okres starości, naszym dążeniem musi być osiąganie porozumienia i zrozumienia mimo różnicy pokoleń, ich mądrość, często pomimo niższego wykształcenia, wynika z bagażu przeżytych lat, z bagażu doświadczeń; na szacunku oparte są obowiązki pomocy, nauki uśmiechu; posłuszeństwo rodzicom jest nierozerwalne z pojmowaniem rodziny jako zasadniczego miejsca wychowania. POSŁUSZEŃSTWO PRZEŁOŻONYM- musi być zbudowane na wzajemnym szacunku i autorytecie opartym na prawdzie i zaufaniu, porozumieniu będącym wynikiem wspólnych celów; żadne posłuszeństwo nie może być ślepe. POSŁUSZEŃSTWO PAŃSTWU- w rozważaniach o poszczególnych punktach Prawa Harcerskiego była już mowa o tym Państwie, zbudowana na demokracji i poszanowaniu człowieka, z takiego posłuszeństwa bierze swój początek praworządność, tolerancja, lojalność, rzetelność w nauce, w pracy,, braterstwo, warunkiem nieodzownym takiego posłuszeństwa jest przestrzeganie prawa, nawet jeżeli jest ono niewygodne, nawet jeżeli uważamy, że pewne instrukcje, regulaminy, ustawy, normy mogłyby być prostsze, istnieje zgodna z prawem droga ich zmiany. 14 HARCERZ JEST POGODNY W tym rozdziale, ujęto natomiast o uśmiechu bezinteresownym, będącego oparciem dla samotnego człowieka, pogodny harcerz daje swoją osobą ukojenie i bezpieczeństwo, obecności drugiego, bliskiego człowieka. Nie idzie tu bynajmniej o hałaśliwą wesołość tego świata, której ludzie szukają z taką łapczywością w różnego rodzaju rozrywkach, nie raz nawet w niegodziwych. W jednym jest to lekkomyślność, wywołana przywiązaniem do tego świata i jego uciech. U innych będzie to raczej ucieczką od nudy, smutku cierpienia, lub nawet rozpaczy, których świat utulić nie zdoła, i które chcą zagłuszyć w jego hałasie. To nie o taką wesołość nam chodzi… W nastroju i radości, od dzieciństwa trzeba wychowywać młode dusze i bardzo wyraźnie im wpajać to przekonanie, że wypadnie całe życie czuwać nad nią starannie. 15 HARCERZ JEST OFIARNY I OSZCZĘDNY W tym rozdziale mówi się o har4cerskiej ofiarności, to, że mamy w świadomości ofiarę największą, ofiarę życia. W dzisiejszych czasach musimy ją realizować inaczej, przynajmniej jak na razie, gdzie jesteśmy z dla od wojen; - ofiarność w znaczeniu pospolitym, gdy potrzebującym oddajemy nawet to, czego sami mamy nie za wiele, a czasem odrobinę czasu, - ofiarność w służbie Polsce, poświęcamy się dla idei, dla rodziny, dla pracy społecznej (np. ZHP), dla lepszego życia, - ofiarność w służbie bliźnim, nasz uśmiech, energia, możliwości. 16 HARCERZ JEST CZYSTY W MYŚLI, MOWIE I UCZYNKACH, NIE PALI TYTONIU, NIE PIJE NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH Ten rozdział opisuje o, czystości słowa, o problemie z narkomanią, o problemie dbałością o zdrowiu psychicznym i fizycznym, o spożywaniu alkoholu przez młodzież. ZAKOŃCZENIE Ruch harcerski, który w Polsce istnieje już od 1910r, wytworzył jeden z najciekawszych systemów wychowawczych. Jego korzenie tkwią w angielskim skautingu, który w warunkach rozdartej między trzech zaborców Polski został wzbogacony ideą walki o niepodległość. To jej należy zawdzięczać gotowość harcerstwa do służby- w walce zbrojnej, w pracy dla II RP, w budowie demokratycznego i obywatelskiego państwa. Powstanie skautingu jest nie typowym przykładem systemu wychowawczego łączącego dzieci, młodzież i dorosłych, systemu przekraczającego w swoich założeniach „konflikt pokoleń”, a wyrosłego na doświadczeniach wojennych. U źródeł jego znalazła się wojna burska w Afryce Południowej z lat 1899-1902, w której podczas walk o Mafeking wykorzystano specjalne oddziały zwiadowcze chłopców. Spostrzeżenia z tej wojny wyniesione przez gen. R.. Baden- Powella oraz obserwacje, jakie poczynił w angielskich szkołach, pozwoliły mu najpierw na zorganizowanie obozu dla chłopców na wyspie Brownesa w roku 1907, a następnie na wydanie w roku 1908 książki „Scouting for boys”. Andrzej Małkowski twórca harcerstwa, napisał „Celem Skautingu jest wprowadzenie do wychowania młodzieży angielskiej czynnika, który by stworzył z nich pełnych ludzi, rozwiniętych pod każdym względem, nie tylko umysłowym i moralnym, ale też i fizycznych. Jest to ten sam ideał, który dawniej przyświecał Grekom. Przez swój system ćwiczeń w polu, Scouting dąży do wyrobienia wśród chłopców posłuszeństwa, godności własnej, karności, solidarności, przede wszystkim jednak obowiązkowości i ducha patriotycznego. Chciał wyrobić młodzież na dobrych obywateli, zdolnych i chętnych do pracy, w razie potrzeby umiejących skutecznie pomóc ojczyźnie. Miała to być „Wielka Gra”, jak wiele lat później o polskim harcerstwie pisał Aleksander Kamiński. U jego podstaw leżało stwierdzenie Baden-Powella o przynęcie, wędce rybaku i rybce, na końcu wędki powinna znaleźć się przynęta, którą lubi ryba, a nie rybak. Stad cały proces wychowania skautowego został ubrany w zasady gry atrakcyjnej dla młodych ludzi. Protest przeciwko życiu w dużych miastach wyprowadził skautów na łąki, do lasów i nad jeziora. Troska o przyrodę, wtopienie się w jej rytm na wycieczkach i obozach stały się podstawą harcerskiego puszczaństwa i współczesnych programów wychowania ekologicznego. Fundamentem ruchu skautowego była i jest nadal służba bliźnim, wyjście do wszystkich potrzebujących pomocy. Harcerskie wychowanie obywatelskie objęło także charakter, zdrowie i siłę oraz prace ręczne i zręczność. Celem pracy harcerskich zastępów i drużyn nie jest zabawa, zapełnienie wolnego czasu, rozrywki, a jedynie wychowanie, kształtowanie charakteru przez stawienie wysokich wymogów etycznych i moralnych, przez wzór osobowy wychowawcy, przez podejmowanie służby. W roku 1911 Polskie Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” tak oceniło wartości wychowawcze skautingu; „ Skauting to system wychowawczy, mający na celu wykuwanie najlepszych charakterów w wielu, gdzie grunt po temu najpodatniejszy- to organizacja o wysokim poziomie moralnym, wyrabiająca w społeczeństwie najsilniejszą dźwignię każdej pracy społecznej, bo ludzi dzielnych fizycznie, a zdrowych moralnie, umiejących dać sobie radę w każdym wypadku, a ożywianych w swym działaniu szlachetną ideą pracy dla swoich i wysokim poczuciem narodowym. Organizacja ta, to zrzeszenie młodzieży pełnej samozaparcia, karnej a ufnej w swe siły, obcej wszelkiemu egoizmowi, umiejącej słuchać i pełnić swe obowiązki, ale i umiejącej działać; to zrzeszenie młodych, ceniących swą godność i wartość społeczną, którym przyświeca zawsze myśl o pracy dla Ojczyzny – to młodzież która ma łączyć w sobie ducha i ciała, m być dzielną umysłowo i fizycznie. Harcerstwo jako zakon rycerski, gdyż wyrazem dążeń tej młodzieży są prawa (harcerskie), gdyż ślubuje im posłuszeństwo a gotowość niesienia zawsze pomocy bliźnim. Dla Harcerza uroczystym momentem jest składanie Przyrzeczenia Harcerskiego, jest deklaracją woli. Dla wychowawcy słowa „ Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce i Bogu, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłusznym Prawu Harcerskiemu” formułują cztery wskazania programu wychowawczego: 1). Religijność (służba Bogu), 2). Patriotyzm (służba Polsce), 3). Braterstwo (służba bliźnim), 4). Praca nad sobą, samowychowanie (posłuszeństwo Prawu Harcerskiemu). Na całym świecie wychowaniem skautowym jest objętych kilkanaście milionów młodych ludzi. Po za bardzo czytelną ideą, o sukcesie skautingu (harcerstwa) decyduje przyjęta przez niego, aktualna i stosowana do dzisiaj, metoda. W najbardziej chyba syntetyczny sposób została ona opisana w latach II wojny światowej dla potrzeb ówczesnego kształcenia podharcmistrzowskiego. Na tzw. Rękę metodyki składają się: RAMIĘ-czyli świeże powietrze (przyroda, Zycie polowe), DŁOŃ-dobrowolność (oddziaływanie od wewnątrz), praca nad sobą, wskazania, a nie zakazy, DUŻY PALEC-czyli system zastępowy (małe naturalne grupy, duch zastępu, szkoła przodownictwa, karność wobec rówieśnika), PALEC WSKAZUJĄCY-czyli współzawodnictwo i współdziałanie (gry i zawody), TRZECI PALEC-czyli wzajemność oddziaływania (brak podziału na wychowawców i wychowanków, braterstwo), CZWARTY PALEC-oddziaływanie pośrednie (przeżycie, a nie kazanie i nauka), PIĄTY PALEC-zależne od wieku i umiejętności stopniowanie trudności (na takim założeniu zbudowany jest system stopni i sprawności). Opisana powyżej przeze mnie w dużym uproszczeniu metoda ta jest, obudowana bogatą propozycją form pracy ( z nimi najczęściej jest utożsamiane harcerstwo) jak i barwną obrzędowością. Idea i metoda są tylko częścią-oczywiście najistotniejsza-harcerskiego systemu wychowawczego. Ze względu na konieczność budowy ładu moralnego idea powinna być najbardziej stabilnym i niezmiennym elementem. Również metoda podlega niewielkim modyfikacjom, i to głownie przez nowe treści i nowe formy dostosowane do potrzeb i warunków. Całość systemu w sposób bardzo czytelny można wpisać w kopertę, której rogi stanowią IDEA, METODA, ORGANIZACJA I RUCH, a środek- nieustannie zmieniający się PROGRAM. Organizacja jako określona struktura jest pojęciem węższym od ruchu obejmującego wszystkie organizacje harcerskie, rodziców skupionych wokół drużyn harcerskich, byłych harcerzy. Warto zwrócić uwagę, że właśnie różnice w idei wpływają na istnienie wielu organizacji. Zwrotnikiem i gwarantem równocześnie dla skutecznej realizacji założeń wychowania harcerskiego jest postawa instruktora-wychowawcy. I nie jest ważne czy określa się go jako starszego brata, mistrza, wodza czy przewodnika. To jego postawa jest kluczem do sukcesu, jakim jest wychowanie człowieka żyjącego ideałami Prawa Harcerskiego. Nie może wychowawca rozdzielać harcerskiej służby od życia osobistego, Harcerski dekalog obowiązuje w całym życiu. Wokoło tego problemu rozgrywa się wiele sporów we współczesnym harcerstwie. Baden-Powell twierdził, że aby być skautowym instruktorem, wcale nie trzeba być kimś nadzwyczajnym. Wystarczy jedynie mieć w sobie chłopięcego ducha, rozumieć potrzeby, poglądy i pragnienia różnych okresów chłopięcego życia, działać raczej na poszczególne jednostki, niż na cały zespół zbiorowo i umieć wzbudzić ducha wspólnoty pomiędzy swoimi chłopcami. A nagroda? Nagroda będzie zadowolenie, jakie daje spełnienie obowiązku za cenę samozaparcia, oraz rozwijanie charakteru chłopców czy dziewcząt, co da im różne możliwości w życiu, że pracuje się, aby zapobiec złu, który gdyby pozwolić mu się krzewić, zepsułoby naszą młodzież. Patrząc na obowiązujących, wędrujących czy uczestniczących w uroczystościach patriotyczno-religijnych harcerzy, pamiętajmy, że są to jedynie zewnętrzne przejawy głębokich działań wychowawczych. Harcerstwo nie jest dekoracją, lecz ruchem wychowawczym stanowiącym połączenie braterstwa służby i świeżego powietrza. Wersja ściąga Recenzja książki o wychowaniu.doc Wybierz plik do dodania Dodatki do pracy Brak elementów Czy ta praca była przydatna? Tak 0 Nie 0 Komu i kiedy przyda się ta praca?Odpowiedz -- wybierz -- Podstawowa Gimnazjum Liceum Technikum Studia -- wybierz -- -- wybierz -- Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad GrudzieńZapisz Już wysłałeś ankiete dla tej pracy. Nie możesz wysłać jej ponownie Poprzednia praca Pedagogika Jana Amosa Komeńskiego. Następna praca Starożytni filozofowie Dodaj komentarz Zaloguj się / Zarejestruj się Pozostało znaków 2500Wyślij komentarz Brak komentarzySzukaj, może znajdziesz poszukiwaną pracę! Szukaj Podobne prace w Student / Humanistyczne / Historia wychowania Przydatność 100% Postawy toksyczne w wychowaniu Wychowanie jest długotrwałym i skomplikowanym procesem, na którego przebieg wpływa wiele wzajemnie się warunkujących czynników, działających w różnorakich powiązaniach i współzależnościach. Osobami wiodącymi, kierującymi tym procesem, są rodzice, wychowawcy i nauczyciele. Od ich aktywności, postawy, oraz od stosunku do wychowanka zależy prawidłowy przebieg procesu wychowawczego. Na ogół... Przydatność 100% Rozmowa o wychowaniu - esej Beata Wiśniewska ROZMOWA O WYCHOWANIU Któż cię, mądrości, ma? Kto dzisiaj szuka Pod korą ciała pierwszej ciał przyczyny? J. Słowacki: ?Król Duch? WSTĘP Znane jest na całym niemalże globie hasło ?uczyć się, aby być?. Problemy oświa-ty i... Przydatność 100% Rola mediów w wychowaniu Rola mediów w wychowaniu We współczesnym świecie jakże ważną rolę spełniają media, które często nazywane są ?czwartą władzą?. ?Media to przedmioty, materiały, urządzenia przekazujące odbiorcom określone informacje (wiadomości, komunikaty) poprzez słowo, obrazy, dźwięki (?)? . Uważam, iż są ważnym a jednocześnie dominującym elementem w życiu dziecka. Do mediów zalicza się: prasę, telewizję,... Przydatność 100% Tekst ,,Skamieniali,, Rfren: ...to tylko oni - żyjący w monotonii - oni! To tylko oni - i nic nie zostanie po nich! Oni! Każdy kolejny to anonim - to tylko oni! Brak celu oczy im przesłonił - to tylko oni! Szad: Ślepi i niemi, bo zagubieni w beznadziei, zamurowani w scenerii miejskich arterii niczym w celi, przy czym zamiast przyczyn widzą tylko cień na ścianie a nie to co jest na pierwszym planie!... Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu. Tej pracy nie byłoby tutaj bez pomocy osób takich jak Ty! Dodaj nową pracę! Znajdź inne prace Analiza rynku Badania operacyjne Ekonometria Ekonomia Ekonomia Międzynarodowa Finanse Bankowość Finanse publiczne Logistyka Marketing Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze Negocjacje Prawo międzynarodowe Rachunkowość Reklama Statystyka Systemy eksperckie Zarządzanie Zarządzanie jakością Zarządzanie kadrami Zarządzanie procesami informacyjnymi Zarządzanie produkcją Zarządzanie przedsiębiorstwem Zarządzanie strategiczne Zarządzanie zapasami Administracja Dydaktyka Dziennikarstwo Estetyka Etyka Filozofia Historia Historia wychowania Komunikacja Społeczna Kulturoznawstwo Muzykologia Pedagogika Politologia Polityka Polityka Społeczna Prawo Psychologia Samorząd Terytorialny Socjologia Stosunki międzynarodowe Teatrologia Teologia Automatyka i robotyka Budownictwo Elektrotechnika Maszynoznawstwo Materiałoznawstwo Technologia maszyn Termodynamika Algorytmy Bazy danych Programowanie Systemy i sieci Angielski Francuski Hiszpański Łacina Niemiecki Rosyjski Slawistyka Architektura Astronomia Bezpieczeństwo państwowe Biologia Detektywistyka Edukacja europejska Geografia Geologia Górnictwo Histologia Kosmetologia Logika Medycyna Mikrobiologia Polityka rolna Rehabilitacja Resocjalizacja Technologia żywności Turystyka Weterynaria Żywienie Człowieka Algebra Analiza matematyczna Logika matematyczna Rachunek prawdopodobieństwa Humanistyczne Historia wychowania Popularne ostatnio prace 90% John Dewey - „Moje pedagogiczne credo” 90% Średniowiecze- typy szkół 90% Poglądy pedagogiczne Jędrzeja Śniadeckiego 85% Starożytność 100% Sylwetka Marii Montessori Zobacz także w kategorii Analiza rynku Badania operacyjne Ekonometria Ekonomia Ekonomia Międzynarodowa Finanse Bankowość Finanse publiczne Logistyka Marketing Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze Negocjacje Prawo międzynarodowe Rachunkowość Reklama Statystyka Systemy eksperckie Zarządzanie Zarządzanie jakością Zarządzanie kadrami Zarządzanie procesami informacyjnymi Zarządzanie produkcją Zarządzanie przedsiębiorstwem Zarządzanie strategiczne Zarządzanie zapasami Administracja Dydaktyka Dziennikarstwo Estetyka Etyka Filozofia Historia Historia wychowania Komunikacja Społeczna Kulturoznawstwo Muzykologia Pedagogika Politologia Polityka Polityka Społeczna Prawo Psychologia Samorząd Terytorialny Socjologia Stosunki międzynarodowe Teatrologia Teologia Automatyka i robotyka Budownictwo Elektrotechnika Maszynoznawstwo Materiałoznawstwo Technologia maszyn Termodynamika Algorytmy Bazy danych Programowanie Systemy i sieci Angielski Francuski Hiszpański Łacina Niemiecki Rosyjski Slawistyka Architektura Astronomia Bezpieczeństwo państwowe Biologia Detektywistyka Edukacja europejska Geografia Geologia Górnictwo Histologia Kosmetologia Logika Medycyna Mikrobiologia Polityka rolna Rehabilitacja Resocjalizacja Technologia żywności Turystyka Weterynaria Żywienie Człowieka Algebra Analiza matematyczna Logika matematyczna Rachunek prawdopodobieństwa ReklamaZareklamuj się w sekcji Student. Tanio i skutecznieAdTaily.plPodobne hasła w słownikach Recenzja Zgłoś naruszenie zasad (plagiat) Kto jest na Sciadze? c) PROGRAM- tu jest właśnie pole do popisu la nowatorów wszelkiej maści. W tej sferze można, a nawet trzeba włączyć w harcerskie działania wychowawcze wszystkie inne podmioty. Wydaje się, biorąc pod uwagę potrzeby i zainteresowania, że program dzisiejszego harcerstwa winien oscylować wokół następujących spraw - służba bliźnim (niepełnosprawni, szpitale, opieka nad dziećmi itp.), - rodzina, jej tożsamość, a zatem tożsamość narodu, - budowa Wspólnoty Polaków (Zachód- Polska-Wschód), - współtworzenie demokratycznego państwa ( harcerstwo szkołą samorządności, administracji, zarządzania, postaw służby, gospodarności), - kultura fizyczna (gimnastyka, wycieczki, sport- ekologia człowieka), - ekologia środowiska naturalnego (turystyka, krajoznawstwo, ekologiczne obozy, poważne badania naukowe), - porozumiewanie i komunikacja między ludźmi (języki obce, komputeryzacja). ORGANIZACJA- w tym rozdziale opisane jest o nowoczesności harcerstwa, która w takim razie stanowi - stabilna idea, - elastyczna metoda, - otwartość programowa, - samodzielność regionów i stopniowanie demokracji, - partnerstwo z innymi podmiotami wychowania. 2. PATRIOTYZM DROGOWSKAZEM W tym rozdziale, mowa jest o patriotyzmie jako trzon programu wychowawczego, oraz o narodzie, który jest źródłem władzy państwowej, a racje stanu powinny być wolą narodu. Kiedyś wypisano na sztandarach hasło „ Bóg- Honor- Ojczyzna”, ile z tego pozostało jako wartość rzeczywista? A wiara? Jakże często bywa deklaratywna i pozorna, sprowadzona do zewnętrznych gestów. W miejsce stabilnej konstrukcji wychowania od kilkudziesięciu lat wchodzi deprawacja różnego rodzaju, alkohol i narkotyki, które stają się lekarstwem na kłopoty. 3 HARCERZ SŁUŻY BOGU I POLSCE I SUMIENNIE SPEŁNIA SWOJE OBOWIĄZKI Mowa jest tu, o służbie wobec Boga, która jest dla nas wyraźnie określona- codzienna modlitwa, aktywne uczestnictwo na Mszy św. I praktykach oraz obrzędach religijnych, o zgodności życia z zasadami Dekalogu, o rozpowszechnianiu chrześcijańskich ideałów. 4 SŁUŻBA BOGU W SYSTEMIE WYCHOWAWCZYM W ZHR W tym rozdziale zawarto, o wychowawcach w ZHP i ZHR, którzy muszą być autentycznymi świadkami Boga i pokazywać młodym ludziom przykłady przywracające im wiarę w Dekalog, ale równocześnie harcerstwo nie może prowadzić do reperacji w imieniu wyboru religijnego, mowa jest tu też o tym ze instruktor-wychowawca nie może być człowiekiem zagubionym, zbuntowanym, musi natomiast być kimś, kto zachowując przymioty młodości, okres buntu w swoim życiu już przeszedł. 5 PRZESZŁOŚĆ W WYCHOWANIU DLA PRZYSZŁOŚCI Historia nie jest nauką o skamieniałościach i pergaminach, lecz głęboko wychowawczą wiedzą o teraźniejszości i wynikającej z niej przyszłości. W rozdziale tym jest zawarte to, że nie może być takiej sytuacji, że drużyna harcerska obojętnie w swoim programie przejdzie obok uroczystości 3 maja, 11 listopada, obok Grobu Nieznanego Żołnierza i Pomnika poległych stoczniowców, obok wezwań Rodzin Katyńskich o zainteresowanie się losem Polaków zesłanych kiedyś w głąb ZSRR. 6 NA SŁOWIE HARCERZA POLEGAJ JAK NA ZAWISZY W tym rozdziale opisywane jest o Zawiszy, o ideałach rycerskich i ideale szlachetności, o harcerskiej idei, w której utkwił Zawisza Czarny. O ile dzisiaj trudniej jest bycie Zawiszą, zwłaszcza ze dzisiaj właśnie, tacy ludzie są teraz bardziej potrzebni. Niestety zbyt wiele słów jest rozumianych wielorako, zbyt wielu ludzi kryje swoje prawdziwe myśli, zbyt wiele jest szarości. Prawdę trzeba mówić nawet za cenę wygodnego, ułożonego życia- trzeba wypowiadać z godnie z wewnętrznym przekonaniem posiadane wiadomości. Obowiązują pewne tajemnice-, ale wtedy lepiej nie mówić nic, milczeć niż kłamać. 7 SŁUŻBA PUBLICZNA I PRAWO HARCERSKIE Pisze się tu, o harcerzu i instruktorze, który realizując deklarację woli służby Bogu, Polsce i bliźniemu, nie opowie się po stronie nurtów ateistycznych, wrogich Dekalogowi (np. w sprawach aborcji, eutanazji, moralnego relatywizmu, oddających suwerenność państwa idei Europy bez granic i narodów, (gdy jest koncepcja Europy Ojczyzn), niszczących rodzinę i autorytet rodziców, dążących do powszechnego udostępnienia narkotyków, sprowadzających miłość dwojga ludzi do biologii… Poddanie się i akceptacja dla takich poglądów jest sprzeczna z ideałami zawartymi w Przyrzeczeniu i w Prawie Harcerskim. 8 HARCERZ JEST POŻYTECZNY I NIESIE POMOC BLIŹNIM Zawarto tutaj, o pomocy dla bliźniego, o niesieniu pomocy innym, o codziennym dobrym uczynku, o uczciwości i solidarności. Przez dziesiątki lat ciężkich próby, jakich doświadczyła, rzeczpospolita w XX wieku, harcerski mundur stał się symbolem. Działa on często jak znak Czerwonego Krzyża umieszczony na rękawie, budynku, na karetce pogotowia, tam skieruje swe kroki każdy potrzebujący pomocy. 9 HARCERZ W KAŻDYM WIDZI BLIŹNIEGO, A ZA BRATA UWAŻA KAŻDEGO INNEGO HARCERZA W tym rozdziale pisze się o dwóch wspaniałych ideałach, jakimi są Braterstwo i Służba, o braterstwie w czasie wojny i niepokoju. 10.HARCERZ POSTĘPUJE PO RYCERSKU Z tego, punktu, co zrozumiałem, to drogowskaz, który raz ustawiamy w kierunku Człowieka, nie może obracać się z godnie z kierunkiem wiatru, politycznej koniektury, osobistych korzyści. Nawet wobec przeciwników niezbędna jest wspaniałomyślność i zrozumienie. Łagodnej perswazji i uśmiechowi znacznie trudniej odmówić niż idącym w rytm werbli batalionom piechurów z nastawionymi na sztorc bagnetami. Jak pisze się w tym rozdziale, o rycerskości, który ma stać się motywem do zastanowienia w trzech kategoriach; 1. KARNOŚCI- proszę źle mnie nie zrozumieć tego pojęcia jako „pruskiego” drylu i bezmyślnego posłuszeństwa. Chodzi mi o karność wynikająca z głębokiego rozumienia słuszności podjętych działań, zaufania do autorytetów, także tych ostatecznych, jakimi są Bóg, Naród, Ojczyzna. 2. LOJALNOŚCI- podejmujemy się zadań, wykonać je trzeba bez względu na trudności. Nie zostawiamy kolegów samotnych w walce z przeciwnikiem, z przeszkodą, trzymamy się w grupie razem (np. na studiach w którejś z grupy), nie znikamy nagle, bez słów. Nie podoba się nam praca, hufca, drużyny, grupy, jakiejś organizacji- mówimy o tym osobie odpowiedzialnej, a nie szeptamy po kątach. Bądźmy lojalni wobec samych siebie, aby można było zawsze spojrzeć w lustrze we własne oczy. 3. SZACUNKU DLA KOBIET- nie jest to sprawa drobna. Przede wszystkim jest to cecha narodów cywilizowanych. Pomoc, zrozumienie, tolerancja, uprzejmość, polny kwiat- to również mieści się w pojęciu rycerskiego postępowania. 11 HARCERSTWO- WOJSKO-WYCHOWANIE Pisze się tu, że obywatel ma trzy zasadnicze obowiązki wobec państwa; - ofiara z majątku (podatek) - ofiara z życia (służba wojskowa w obronie niepodległości) - praca Harcerstwo i wojsko może łączyć współwychowance wykorzystując elementy patriotycznych tradycji, harcerskiego i wojskowego duszpasterstwa, wychowania fizycznego, współwychowance oparte na przekonaniu o konieczności eliminowania negatywnych skutków pobytu w wojsku u części młodych ludzi. 12 HARCERZ MIŁUJE PRZYRODĘ I STARA SIĘ JĄ POZNAĆ W tym rozdziale ujęto, nasze miłowanie i poznawanie przyrody, jak młodzi ludzie powinni pójść kilkoma ściankami równocześnie: ŚCIEŻKĄ PRACY- gdzie podejmujemy działania likwidujące np. zanieczyszczenia, wzbogacające leśne szkółki, gdzie będziemy pamiętać o pozostawieniu miejsca obozu czy biwaku w stanie nienaruszonym, nawet bliższym naturze niż przed naszym przybyciem. ŚCIEŻKĄ SŁUŻBY- gdzie staniemy obok wszystkich ludzi podejmujących formalnie i nieformalnie działania chroniące narodowy skarb, jakim jest przyroda, krajobraz, gdzie poświęcamy czas dla poznania leśnych tajemnic, gdzie stworzymy puszczańskie bractwa uczące żyć w zgodzie z lasem, wodą czy też i górami. ŚCIEŻKĄ HARCÓW- w raz z nią pójdziemy na wycieczki, zorganizujemy gry terenowe, będziemy wędrować turystycznymi szlakami i zarazem śladami ludzkiej cywilizacji, podejmiemy się obserwacji przyrody mającej olbrzymie wartości wychowawcze tkwiące w zwykłych sprawach w budowie gniazda, w macierzyńskiej opiece nad wilczętami, w swojej sprawiedliwości. 13 HARCERZ JEST KARNY I POSŁUSZNY- RODZICOM I WSZYSTKIM SWOIM PRZEŁOŻONYM W punkcie tym, nawiązuje się do posłuszeństwa rodzicom, przełożonym i Państwu. Ja natomiast rozumiem to następująco; POSŁUSZEŃSTWO RODZICOM- szacunek i opieka, szacunek, gdy jesteśmy młodzi, opieka, gdy oni wejdą w okres starości, naszym dążeniem musi być osiąganie porozumienia i zrozumienia mimo różnicy pokoleń, ich mądrość, często pomimo niższego wykształcenia, wynika z bagażu przeżytych lat, z bagażu doświadczeń; na szacunku oparte są obowiązki pomocy, nauki uśmiechu; posłuszeństwo rodzicom jest nierozerwalne z pojmowaniem rodziny jako zasadniczego miejsca wychowania. POSŁUSZEŃSTWO PRZEŁOŻONYM- musi być zbudowane na wzajemnym szacunku i autorytecie opartym na prawdzie i zaufaniu, porozumieniu będącym wynikiem wspólnych celów; żadne posłuszeństwo nie może być ślepe. POSŁUSZEŃSTWO PAŃSTWU- w rozważaniach o poszczególnych punktach Prawa Harcerskiego była już mowa o tym Państwie, zbudowana na demokracji i poszanowaniu człowieka, z takiego posłuszeństwa bierze swój początek praworządność, tolerancja, lojalność, rzetelność w nauce, w pracy,, braterstwo, warunkiem nieodzownym takiego posłuszeństwa jest przestrzeganie prawa, nawet jeżeli jest ono niewygodne, nawet jeżeli uważamy, że pewne instrukcje, regulaminy, ustawy, normy mogłyby być prostsze, istnieje zgodna z prawem droga ich zmiany. 14 HARCERZ JEST POGODNY W tym rozdziale, ujęto natomiast o uśmiechu bezinteresownym, będącego oparciem dla samotnego człowieka, pogodny harcerz daje swoją osobą ukojenie i bezpieczeństwo, obecności drugiego, bliskiego człowieka. Nie idzie tu bynajmniej o hałaśliwą wesołość tego świata, której ludzie szukają z taką łapczywością w różnego rodzaju rozrywkach, nie raz nawet w niegodziwych. W jednym jest to lekkomyślność, wywołana przywiązaniem do tego świata i jego uciech. U innych będzie to raczej ucieczką od nudy, smutku cierpienia, lub nawet rozpaczy, których świat utulić nie zdoła, i które chcą zagłuszyć w jego hałasie. To nie o taką wesołość nam chodzi… W nastroju i radości, od dzieciństwa trzeba wychowywać młode dusze i bardzo wyraźnie im wpajać to przekonanie, że wypadnie całe życie czuwać nad nią starannie. 15 HARCERZ JEST OFIARNY I OSZCZĘDNY W tym rozdziale mówi się o har4cerskiej ofiarności, to, że mamy w świadomości ofiarę największą, ofiarę życia. W dzisiejszych czasach musimy ją realizować inaczej, przynajmniej jak na razie, gdzie jesteśmy z dla od wojen; - ofiarność w znaczeniu pospolitym, gdy potrzebującym oddajemy nawet to, czego sami mamy nie za wiele, a czasem odrobinę czasu, - ofiarność w służbie Polsce, poświę

Gość osobaprzerazona
Wiecie co - ale to sie nie da . Siedzę przed tym kompem i normalnie płaczę, żałuję, że ich nie sprałam po mordach tak, zeby im zsiniały ichh pierdolniete ryje - dupska i cipy skopać. Znowu złodziejstwo. I wiecie - one teraz myślą, że dostaną te pracę dzieki mnie. Nie nie dostaną bo ich tak nienawidzę, że się z następnej pracy wyniosę jak tylko poczuję , że sie umiem dogadać w miarę i tyle. Po prostu na swoje mieszkanie JAKIEKOWIEK i tyle. Własnie po to, żeby z takimi kurwami i chuicami chorymi na łeb nie mieć nic wspólnego. Wiecie - za jakie grzechy? Czy ja taka byłam? Może mi ktoś pomoze choć nie mam jak szukać - kiedy. Te 4 kurwiska chodziły cały miesiąc na nocki - jedyne co miały to wsadzić dupsko w jakiś większy samochód i ruszyć se razem do urzędu załatwić mieszkanie to na mnie, okradać mnie, mną się posługiwać. No to do chuja - ruychawice czy nie ? NO ruchawice , kurwiska - one i oni tez. Dwie kurwy, dwóch chujków niemytych, albo chca mieć te chuiska robotę albo nie - nawet teraz to mogą zrobić. Tym chuicom trzeba teraz mówić co one mają robić - 27 lat!! No wybaczcie. Niech biorą auto, do urzędu się rejestrować - moze ich przyjmą bo mnie wypalą w domu czy co te ciuliska i chuice jebnane w łeb? No ręce opadają człowiekowi co to za kurwiszony popierdolone w łeb po tym świecie łażą słuchajcie. 30 na karku i cie wypali bo nie ma stałej pracy zamiast auto wziąc i pojechać - i okradnie. CHUJEM W DUPE wsadzonym JAK DRAG niech cię Jagier zabiją ty szmato jebnieta w owłosioną pizdę i tego twojego jebakę od którego pies jest wart więcej niż on i tyle :(

Gość osobaprzerazona
I wiecie - jaka ta jest moja krzywda. Po prostu MUSZĘ wyjechać bo bym nie pierdnęła na to towarzystwo nigdy. PRZEZ ZBOCZEŃCA NA EMERYTURZE bo Polska to taki skurwiały kraj - to wyjazd i tyle. No to niech Jagier i jej szmaty piękne do burdelu idą i wiecie - jak mnie to upokarza - i co z tego ,że największa firma na świecie - gdzie ty masz swoją rodzinę pizdo jedna z drugą niemiecka? gdzie mają swoje rodziny? Bo wiecie - tam sie dzieją cyrki. JEDEN CYRK tam jest przez te lampy. A one są normalne? Ta jedna, ta druga też pierdolnięta w dekiel. I jak dadzą tej CIPIE Jagier pracę - tej ciulasce chorej na łeb pracę tam - ja nie chcę MIEĆ Z TYM NIC WSPÓLNEGO bo tam takie 2 mędy siedzą, że ją przyjęły a ona dzieci nie ma. Ja z kurwami nie mam nic wspólnego - wybaczcie. Nie znam żadnej kurwy Jagier - to jest tylko imię bo firma, a że ona ma nazwisko tam? A PO CO? Po co jej nazwisko jak firma. Niech się ciulasa zastanowi nad wieloma rzeczemi w życiu - nie tylko nazwiskiem i tyle. I ja z tym jej sukcesem nie mam nic wspólnego. NIE STAŁAM O STAŁĄ PRACĘ. I koniec!!! Nie obchodzi mnie to. Naprawdę - nie znam tej chuciy i jej męza. Ani ich bachorów nie wiadomo skąd. NIC MNIE TO JUŻ NIE OBCHODZI , nie miałam pojęcia , że chodzi o stałą pracę - na koniec jak były listy, nikt mi tego nie zaproponował AMEN. KONIEC. Niech te złodziejskie kurwy sieodpierdolą ode mnie i sie wyruchać idą lepiej - bo sie boję , ze mnie okradną na amen chiuce ścipiałe. Ale sie przez nie wyrażam, ale co mam robić? Przecież nie zrobiłam takiego rachunku - mam go sztucznie nabity. przestańcie :( 300 zł jak 3 tygodnie w domu siedzę. Pierdolnięte dekle - co one mi chca udowodnić? I tak mi niczego nie udowodnią. :( Niech się odpierdolą ode mnie - psa niech idą ruchać swojego i kota wiecie i rybki w akwarium. Się odpierdolić od normalnej kobiety nie umieją. Dajcie spokoój. Niedobrze mi :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie - nie wiem o co im tam w tej największej firmie świata chodzi , ale coś wam powiem - niech ich prowadzi kurwa po liceum i jej alfons. Naprawdę. Dalej panie z wyższym w biurze, a dalej? Hmmmm... ewmerytki z Polski. Bo ja mam tam STRASZNĄ opinię. Już Turek ma lepszą. No cóz... jednak robiłam ten doktorat i tyle mam do napisania. I nawet bym się z tego śmiała, ale znowu 300 złotych kurwy mi nabiły, dupodaje, chucie. Najpierw matka, teraz to. No i niech te tam cipulenki ksiązki załatwiają - cipą, dupą, ryjem ze spermą - niech załatwiają. Bo ode mnie co? Znowu nie mam pracy przez was wy pojeby chore na łeb. Tyle umiecie z tym wyższym. Ta Jagier chyba ma rację - chuj w cipie - jedyny sens zycia, ale... po co jej te ksiązki? A co tam - jakiś stały arbajt w końcu ma? A ja? Znowu bez kasy, okradziona, a ta znowu ryczy od chuja jej męza?ONA WYJE jak on ją rucha. Ciekawe czy w burdelu też tak można wrzeszczeć? Pewnie są lepsze ściany. Kto wie? Nie interesuje mnie to, ale cóz... może kogos zainteresuje - Jagier tam sie powiinna ruchać. Wraz z męzem. jeśli mają lepsze sicany. I tyle :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie jak ja żałuje że kurwie JAGIER darowałam - bez ojca, chuica normalna tylko wziąc i bzyknąc. Miałam na nią napuścić któregoś BEZ KASY. Niech ją mąż broni? Taka cipcia - 150 cm w kapeluszu. I tyle. Ma męża - ciekawe czy z innymi też by tak WYŁA. WYŁA tak i darła sie Aaaaaaaaaaaaaaa Aaaaaaaaaaaaaaa Aaaaaaaaaaaaaaaa- ciekawe jakie są dziwki. Pewnie lepsze . przykro mi - no cóz... wielu książek wam życze po niemiecku. Za moje nieszczęśćie straszne i waszą DURNOTĘ . CIAO! :(

Gość osobaprzerazona
Ale powiem wam to pierwsze biuro to też takie dwie kurwy i tyle - faceci. WYDA CI SIĘ, WYDAĆ dzieci mieć? Ej wy gnioty? 35? popatrzcie na swoją sucz - 30 lat - gada przez sen to jej mordę zaklejcie czymś i tyle :( I koniec. Bo kto to tam myśli? SKURWIEL - wydać sie, wydać się. A oni kiedy się wydadzą? Po 40stce? Dzieci po 40 stce? A co cię to obchodzi - oni na to. A CO WAS OBCXHODZI CHUJE DWA CO JA ROBIŁAM I ROBIĘ - won śmierdzące zera i koniec :( A autobus mi załatwili bo czuli, że mnie zadźgają - to ale dużo dla mnie zrobili. 60 euro za zjazd i ja się cieszyc miałam? Skurwielce chore na łeb. Oby was wyrzucili chuje dwa niemyte. AMEN :(

Gość osobaprzerazona
Papierów mi nie przysłali, niczego. idę już z tej kafe. Naprawdę. Znowu sie połakałam, wszystko bez sensu. I tak będę w życiu jeszcze ta przyrodniczką. Robić co mam. Obym wyjechała sobie przyrobić i wreszcie przyrobiła coś. W wolnym czasie tez sobie zajęcia znajdę. Przez ciulasów róznych 3 tydzień w domu bez sensu. Ale co robić. Z kafe już znikam. Niech ktoś inny pisze NOWY WĄTEK DLA KATOLIKÓW 2 i pisze z Janiną - mnie to nie obchodzi. Może kiedyś tu wrócę, ale musze mieć sie lepiej. Teraz mi za ciężko. Wybaczcie. I te rachunki. Nie chciałabym żeby chuice i ciule mi podwyższyli Internet za...nie wiem za ile. Czemu oni sie nie walą ciągle to tego nie wiem. Już lepsze to niż szpiegowanie starej panny, no ale cóz... może popęd seksulany mną sobie redukują? Kto wie? Wszystkie ruchawce na mnie. Hmmm... muszę to jeszcze przemyśleć. Ale nie na tym forum. Miłęgo pisania. Cześć. :( Żegnam na jakiś czas? moze i na zawsze. Jakiś dobry uczynek tu tez miałam, a że mi go zmazali - wycięli to trudno. Niech was prowadzi Janina i Kamelia - zawsze coś. Pa pa 🌼

Gość osobaprzerazona
Wiecie - nic więcej tu nie napiszę - wsszystko kosztuje, a ja musze kase oddac. Takie życie. Tak to już jest w życiu i tyle. A tu uciekam bo tu wiecie kto mi powie jak sie wyrażać przy kurwie , która nie siedzi w burdelu i nie kasuje. Ja nie mam pomysłu. Taka jagier i jej skurwiała koleżanka - cieszą się, że mam 2 dni wolnego więcej. Jakie one są niedomyte - ja tam wiecej nie wrócę przecież wy dwa skunksy spierdziałe i tyle. No ale drugi raz mnie okradły w Polsce i nic. Bo cos tam im nie pasuje - za telefony muszą płacić, tak? To niech idą se do tureckiej budki. No jednak dobrze zrobiłam, że na nie napierdziałam. Bo nie doceniły, że tylko 1 raz. I tyle. A gdzie indziej też i to kara za wiele rzeczy. Ach tak to jest słuchajcie ... niech im wszy cipska obeżrą i tyle mnie to w sumie no ale zawsze kasa i koniec. Następne 100 euro przez dwie niewydymane chuice. A w przyszłym roku przypuszczam obydwie zaczną się ruchać i będą w 4 wrzeszczeć i zastanawiać się czy ktoś pójdzie na policję - one takie są. I ci faceci też. I oby poszedł - /poszła - to te stare pizdy niech powiedzą następnemu szaleńcowi bo go zrobią KURWĄ OSTATNIĄ czy chujem w następnej pracy. A ci schlani w dechę znowu nie dostaną stałej pracy i na takiego... tak jest w takich pracach przez to już idę stąd. I przepraszam za słownictwo no ale jak z takimi kryminalistami rozmawiać? Od zodziejstwa do złodziejstwa, a kryminał to ja - BO NA NICH DO SĄDU POSZŁAM. Niezłe :(

Gość osobaprzerazona
Wieciem- idę stad bo juz NAJWYŻSZY NA TO CZAS. Chciałam zrobić tu kilka rzeczy - napisać, ale to zły czas na to bo co - ktoś pomyśli, że nie miałam innych rzeczy do orboty tylko stac o kurwy i chujów przez święta. O NISZCZYCIELI, SZYDERCÓW, ŚMIECI LUDZKIE. Powiem wam ile ja miałam planów co robić w czasie wolnym w tej Holandii i po świętach też wiedziałam co robić, gdzie na Sylwestra. Tylko mi NIEUdACZNIKI ŻYCIOWE wszystko popsuły. Naprawdę. Możecie sie śmiac - naprawdę - grzebiąc mi w dupie jak spałam w nocy. Naprawdę. I tak dalej. I po co mi to ? A oni? Lepszych zajęć nie mają. I tak to siedzę w domu bez sensu 3 tydzień a ci myślą , że mi znbowu w dupie pogrzebią. No wiecie... raz się przejęłam opinią czyjąś o mnie - bandyu CHUJÓW I KUREW - dosłownie. No to co - liczą , że powtórka z rozrywki? A gdzie oni spędzili święta? Rżnąć się ze swoją faworytą? Och powiem wam w dupie ich mieć to mało, ale napierdzieć...hmmm... SMRODLIWIE. Tylko tak żeby śmierdziało i wprost do ryja. I tyle. Reszta to szkoda buta - np. przyjebać z buta. Jedynie napierdzieć do ryja tym biurom można. I tyle. I jagier. Bo chciałaby w biurze a nie umie. Szkoda, ze dobrze srała - miała sie nie wysrrać jak z nią jeszcze mieszkałam. Teraz tak będzie kombinowała jak znam życie. Ale to już nic nie nakombinuje - jedyne co mogła toprzynieść do pracy dziecko siostry. To mogła i koniec. Ale że ja chce robić karierę w biurze jakimś to od razu piszę NIC O TYM NIE WIEM - ja naprawdę musiałam wyjechać bo mi sie wszystko przestało zgadzać PRZEZ ZBOCZEŃCÓW. Naprawdę. Ja naprawdę uczyłam sobie i to lubiłam (No pod koniec już tak sobie - choć właśnie na koniec lubiłam bo miałam mało godzin, dosłownie w 1 szkole jak dużo godzin miałam i ten doktorat też lubiłam bardzo) - może to za to taki koniec? Ale wiecie - JA CHCĘ W TYM BYĆ a jak nie to kasa mi zostaje, a biuro w Polsce? To w ogóle jest niemożliwe i tyle. Jak dla mnie. To wole liczyć forsiczkę. A jeśli chcecie moje nazwisko? Proszę bardzo PIENIĄŻEK sie nazywam bo tak sie MOGŁAM nazywać. Pieniążek. Co o tym sądzicie? MONEY na nazwisko mieć albo GELD. Albo polskie sobie zostawić? No naprawdę - jedno mieć mogłam takie LEŚNIESKA - coś w tym stylu - nie wkopuję, a drugie PIENIĄŻEK. Dziwne, nie? Zostałam przy RODOWYM. A może zrobię sobie 2 rozwody w następnej firmie? Hmmmm... jeszcze to przemyślę. Na razie. :(

Gość osobaprzerazona
I wiecie bo przez kurwę polską Jagier po liceum muszę po 2 rozwodach być bo nie zarobię to się nie dam jej - ona ma obrączkę to ja mam 2 rozwody. I tyle. Niech sobie dokumenty wyrabia, że jest tą żoną to powiem, że kłamałam i i tak mi nic nie zrobią, a tak to po 2 rozwodach no i muszę nauczyć się palić i tyle. Palić będę, pić nie. I tyle. Może teraz coś zarobię... jak uważacie? Bo już mi ręce opadają - połowa stycznia. A wcale nie wiadomo czy za tydzień mnie ne będzie. WCALE WŁASNIE :( :classic_cool: :(

Gość osobaprzerazona
Jak będe po 2 rozwodach to Jagier zostaje drugie małzenstwo w razie co. PO MNIE. No to już sie musi zgodzić. Będzie miała 2 małżenstwa. A ja dwa rozwody i tyle. Zawsze lepiej mieć 2 małzenstwa niż 2 rozwody. 1 rozwodu nie moge mieć - 2 mogę mieć. 1 rozwód nic mi nie daje przy pierwszym domku i tak dalej. Przegięlam, ale separację tez widziałam. No musze kłamać bo nic nie zarobię. 2 rozwody i koniec. I papieros. ? SIE MA. :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie co - no ja żałuje ,że tak powiem, ale co - z taką rodziną - nic mi nie pasuje - tylko 2 rozwody bo tak i juz. Bo moja bratowa ma niewydanego brata - no niby jest mężem i nie jest . W sumie jest, ale w razie co powiem , że mam 2 rozwody i się zachowuję. I moge tak powiedzieć, bo dopiero 5 lat zyję we wsi mojej nazat, a wcześniej zyłam w mieście. Moje pierwsze małzenstwo trwało 3 dni, a drugie 2 miesiące. I co? Tyle - tak krótko. Przez to mam rodowe nazwisko i tyle :( PO MATCE. Tak powiem. Że matka mnie wychowała samotnie i mam jeszcze brata - niewydany. I tyle. ? Pasuje - pasuje. :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie - ja mam jeszcze długi do spłacenia i w razie co jak mnie skontrolują co ja pieprzę to powiem, że po prostu bym nie zarobiła - ja się rozpłaczę. Że tak muszę bo po prostu nie zarobie jak nie będzie tych 2 rozwodów. I z czego będę zyła? PO takich ekscesach jak na policję nie poszła co mi pozostaje? Powiedzą, że co - no nie wiem co o tym myśleć. Tak mogę powiedzieć, że wiecie - nie przyznałam sie do prawdy, a tak co? Co o tym myśleć, że ja mam taką opinię? 2 rowody zero dzieci - jedno małzenstwo 3 dni, drugie 2 miesiące. No jak ja wyglądam? I póżniej to powiedziałam i już było, ale no co... za żno to wymyśliłam. I tyle :( Noż cholera co mam powiedziec, żeby spłacić długi. do więzienia iść? Już mnie zrobili kryminalistką dyć i bez tego :( Bez przesady :(

Gość osobaprzerazona
Wdową jeszcze moge być i że mi dzieci umarły to wyjechałam. Nie wiem. Co jeszcze? Tylko 2 rozwody mi do głowy przychodzą i tyle. Dzieci mi umarły i na pogrzeb ich muszę zarobić. No co jeszcze? No i koniec za rachunek telefoniczny :( Cześć. Na drugi raz nie świńcie normalnym to się będziecie mieć lepiej, ale cóz... komu ja to piszę. I o której. :( Żegnam :( 🌼

no wiecie nadmiar wulgaryzmów w tym topie nawet mnie przeraża. Dziewucho idź pod most lachy ciągnąć żulom z takim słownictwem

Gość osobaprzerazona
Witam dziś rano - przeryczałam już pół nocy przez "głupi" rachunek. Wiecie - żeby człowiek nie mógł zadzwonić gdzie chce i skąd chce i jakaś kurwa blond spierdziana ze strachu co matce(?) powie, że stałej pracy nie ma mną sobie pomiatała bo - ja nie wiem ile ona zna lepiej ten niemiecki - przez ten telefon nic tam wielce trudnego nie mówiła , same pierdy, które też rozumiałam, ale wiecie - oficjalnie języka nie znam i tyle mnie to obchodziło - choć wiecie - umarł jej ojciec CZEMU NIE POWIEDZIAŁA O TYM W PRACY? Bo jest PERMAMNETNIE TRINKNIETA. W sumie - w Niemczech ma siostrę dzieciatą (zakładam, że ma męża) no a w Polsce matke - wdowę. Pomaga jej tak? W czym? Dziecko niańczyć? No nie wiem - po prostu o co jej w sumie chodzi bo sytuację ma idealną jak dla mnie, żeby sobie robić cokolwiek chce wiecie - może pieprzyć sobie równie dobrze, że własnie zaczyna stałą pracę w Niemczech jak i że matce kibicuje jak do klopa idzie czy na cmentarz męzowi pijakowi świeczkę zapalić. No po liceum laska lat 27, stały facet TUDZIEŻ MĄŻ. I teraz słuychajcie - ona ma zasady W PRACy ja nie. Bo coś tam źle zrobiłam. Przepraszam jakie? NO JAKIE do cholery cięzkiej? Że co? Że oczekuje, że ją Bil Gates do pchania wózka tam zaprosi, żeby ona mogła dostać stały etat tam za rok? ( a czemu za rok jak sie w tym roku starała) No wiecie - przy całym szacunku do IBM - czy Bil Gates OSOBIŚCIE zaproszenia wysyła lub jakiś CEO dla pracownika fizycznego żeby sobie tam mógł przyjechać i np. starać się o stałą pracę? DLA CEO - to tak, ale dla jakiegoś fizycznego? I co - o w tym celu kogo ona potrzebuje ta srajtula w pampercisku bez zeba - BIURA W POLSCE? No wiecie co - DO PCHANIA WÓZKA i ciężkiej pracy fizycznej? No wiecie - jednak wszyscy chleją i to od rana. Od 4.00 rano jak sie rozjaśni - JAK DLA MNIE. No sorry. I co? I ja sie mam z tymi CEO tam porównywać? BO CO? Bo ja mam tam taką pracę? No przestańcie na miłość boską :( Jak dla mnie :( I wiecie -prawda jest taka, że zamiast mnie obecnie PRZD TRZYSIESTKĄ!!! drugi raz okradać z takim samym gównem skurwiałym jak i ona to mogła po prostu 3 lata sobie zrobić licencjatu i tyle. GERMANISTKA ona jest - PO LICEUM. No wiecie co - ręce mi opadają po samą ziemię. A po studiach filologicznych to kto kest? To jest PÓL GERMANISTKA bo tak języka nie zna? I co? Taki łomot kurewski, któremu przeszkadza jedno CICHE RACZEJ pierdnięcie będzie mi co mówiło - że co? Że podłoga skrzypi to jej nie przeszkadza, że każdy odgłos, ale wszystko słychać to nie, ale jedno małe pierdnięcie to było COŚ TAK STRASZNEGO jak odgłos armaty dosłownie, że OGŁUCHŁA od tego!!! Normalnie takie jest z niej zero!!! W pokoju zimna, ja spałam pod 2 kołdrami, ja patrzyłam tylko zarobić i spadać - każdy ruch było słychac CAŁA PODŁOGA SKRZYPIAŁA , za ścianą Nawet SZEPT było słychać - i to jest dobrze, a jak sobie RAZ PIERDNĘŁAM CICHO ZA ZAMKNIĘTYMI DRZWIAMI to było to źle. Ze złości i tyle. No ale to było NAJGORSZE. BO TAK ŚMIERDZIAŁO dosłownie do cholery jasnej i tyle o nich myślę, że nic nie robiły tylko po ścianach chodziły jak domek wcześniej i powiedzcie tak im było dobrze TO CZEMU TAM DO CHUJA CIĘZKIEGO NIE SIEDZĄ DO DZIŚ tylko mi nabijają telefon? Przecież żyły w IdEALNYM PAŃSTWIE. Policja, służba zdrowia, wsyzstko - WIĘZIENIE - jakby nie wiedziały to im podpowiem WIĘZIENIA na pewno mają lepsze niż w Polsce. Nie wierzą? To niech się tam wybiorą. I tyle. Podwójne złodziejstwo - no to w takim państwie moim zdaniem po procesie DO WIĘZIENIA powinno się iść. Raz mi rzeczy ukradły osobiste z pokoju, a teraz polskim sieciom nabijają kasę bo co? Bo nie dzwoniłam z tureckiej budki? A co to te dwa kały ludzkie obchodziło? Miały sie walić w tym czasie jak im tak dobrze było i tyle. I koniec :( A ci Niemcy to wiecie - też mam opinię o nich taka, że mieli być biedni bo tyle z nich pożytku. Za to też na nich naskoczyłam i tyle i nigdy zdania nie zmienię. Po co im USA tę kasę dało. Za to niech ich jak dla mnie najadą i tyle. I wiecie - bo oni powiedzą, że granica otwarta bo oni GWAIZDAMI NIE SĄ. Nie? To po co im te kariery w USA? Gwiazd nie mają - reżysera gwiazdy nie mają - na pewno tak im mówili. No bo wiecie - czemu to wszystko. Bo nie mają reżysera gwiazdy. No to co? Do Wajdy powiedzą im jeździli do gwaizdy? Do Jordana? No bo wiecie im giwazdy niepotrzebne ale tak jest w USA i tu chcieli coś znaczyć. I w USA im powiedzą W TYM CELU JEŹDZILIŚCIE DO JORDANA , WAJDY, GIBSONA - po całym świecie, ale do amerykańskiego rezysera nie. W SUMIE czemu? Może i taniej by wyszło. Aż tacy bogaci nie są - wam powiedzą. A w USA im powiedzą? Nie - bo im się wydaje, że są nawet bogatsi i wszystko wyliczą. Naprawdę. I co dalej? Bo oni chcieli dostać Oskara wam powiedzą. No ale jak? Jeżdżac sobie na wycieczki jak Mel Gibson? To samo myślenie. No i widzicie - przez to, że są tacy nie mają żadnej szansy na Oskara, a w USA po cichu każdy myśli, że mieli im po wojnie nie pomagać i by cała Europa teraz już była spławiona, a tak co - Niemcy NIE TAK bogaci, reszta wcale. No oni uważają, że są bgatsi od nich, ale to wszystko. Oprócz tego jak dla nich nie prezentują sobie 60 lat po tej wojnie NIC wiecie. A dla mnie też bo tak i już. O co im chodzi to nikt normalny nie zrozumie. I zostaje im rozpętać 3 wojnę światową bo tak ich mają wszyscy doikumentnie w dupskach gdyż tak sie z nimi własnie można dogadać. I ja już właśnie to też SRAM dalej jak widze powiem wam bo co ja powiem TO JEST NIC, ale co powie szmata po liceum to jest COŚ. No to niech sobie dalej tak w jajo lecą i tyle :( I miałam rację od początku do końca ja, i koniec. A że jest jak jest. Bo kurwa w Polsce kradnie. Alfons kradnie to i kurwa kradnie. A w Niemczech? Widać tak samo bo wygrała złodziejska kurwa i alfons z Polski. No to tam tak samo. I JAK ONI CHCĄ SIĘ LICZYĆ? ROdzina tam? Jakaś ułuda wiecie. I tyle. I nigdy zdania nie zmienię choć wszystko będę tam mieć - jestem z Polski i koniec. I mieli być biedni bo są takimi deklami, że już lepsi Japońcy niż oni. Tych jeszcze ktoś zrozumie a ich? Dajcie spokój. USA budują mur na granicy, a ci sobie otwierają granicę jak mają 100 tysięcy powodów, żeby zbudować mur. To nie. A ta Bachleda im powiedzą - ostatnie gówno i szmata, ale sprzedaż idzie. No to po co ją sprzedają? Stratka i koniec. Nie - szkoda kasy, tyle roboty. A te filmy to jedno gówno na kilogramy ich im powiedzą, drzwiami trzasną i koniec. TYLE ROBOTY - czasem wysrać sie to tez wielka sztuka i koniec. A nkoniec ten sam GÓWNO WARTE SPŁUKANIA. Tyle roboty - to niech se siądą na dupę i tyle ich to obchodzi. I kto ma rację słuchajcie? kto tam ma rację? Wiecie kto - nie wiem. Ale takie jest życie, a może nie? Ale jedno jest pewne - w USA nie rządzą kurwy, a tu? A w Niemczech? A w domach publicznych pewnie też się okradają bo wiecie, żeby alfons był najmądrzejszy to skandal. Ale co oni wszyscy do mnie mają? Niech idą do kurwy i alfonsa, nie? ;(

Gość osobaprzerazona
Wiecie bo oni nie umieją zrozumiec, że ja WRAcAM DO POLSKI I TU MAM ADRES. Oni są tacy głupi i daremni powiem wam, że nie rozumieją, że takie państwo ISTNIEJE POLSKA. Jedyne państwo jakie istnieje to NIEMCY. I tam nie ma wykształcenia , ale ode mnie wszyscy , że ja jestem wykształcona. W SUMIE wiecie - ci tu w tych biurach niech się zdecydują bo ja nie mam doktoratu co mi bardzo w życiu krzywdy narobiło, a zatem uważam się Z MOJEGO PUNKTU WIDZENIA bo jestem w pracy fizycznej za osobę NIEWYKSZTAŁCONĄ bo muszę właśnie tak cięzko pracowac gdyż przez zboczenców w POLSCE nie dostałam doktoratu, mam mniejszą pensję w szkole i tak dalej powiem wam. Aż mnie w Holandii zbokol z żoną wyrzucił. I tyle. Też polski kryminalista. W drugiej firmie PIJAŃSTWO MŁODYCH - do 30stki wszyscy spici, pierdzielący od rzeczy, trzecia firma to samo (pierwsza też plus zagrywy warte KRYMINAŁU - agresja, bicie żony, agresja słowna - wyzwiska ORDYNARNE CO CHWIĘ jak w tym moim liście - żeby nie było, że mi to nie przeszkadzało. GORZEJ NIŻ PRZESZKADZAŁo, ale kasa i koniec. I siedziałam w tym domku BO NIE CHCIAŁAM MIEĆ OPINI OD NICH, ze łażę od domku do domku zamiast sie z nimi ze wsi dogadać. BO ONI MAJĄ DOBRĄ OPINIĘ. To wiecie - niech wszyscy jadą do Niemiec - i oni i wszyscy tacy , którzy OPINIĘ posatwią wyżej niż normalnie sie z człowiekiem porozumieć. Nie znalałm języka - TO PO CO IM DO CHUJA CIĘZKIEGO byłam - bo miałam tam jakaś karierę robić? Jak to? Miałam bo bym dostała stałą pracę tam, a przynajmniej miała kontakty z załogą , byłoby cokolwiek normalnie. Nie bo stare baby wymyśliły, że mam tam karierę robić. Ja to wszystko powiem w razie co - ZA DUPĄ BIURA, MOJĄ, robiły co chciały. To bez języka miałam karierę robić ale normalnie NIE ZNAŁAM JĘZYKA. I dlatego nie mam z nikim tam kontaktu a powinnam mieć kilka co najmniej i tyle. Bo to jest źle, bo nie dostanę pracy nigdzie przez tę FIRMĘ. Czy te spite kurwy czytają co piszę? Złodziejskie. Mam nadzieję. I tyle mam do napisania im i takim jak oni. Naprawdę :( I to wszystko. I wszystko mam też gdzieś bo TAKĄ MAM OPINIĘ. To po co w ogóle mi sie odzywac, nie? Chyba im wystarczy moja OPINIA. ps. ciekawe czy w uSA ci wszyscy Niemcy też są przez opinię wiecie. Bo to jest ciekawe zagadnienie i na to mi wychodzi. I tyle. No to oby ich do Chin stamtąd wyrzucili bo chyba Chiny mają teraz najlepszą opinię - taką np. ma opinię USA w Chinach za Irak. I np. czy Chiny mają napaść na Tybet? Nie wiadomo. Powinny bo są już PRAWIE jak USA. A tacy nie są. A mają więcej praw do tego niż USA do Iraku. A reszta nikogo nie obchodzi. Zostają Indie? Czy ktoś powinien napaść Indie? Świat jest naprawdę wielki i tyle - sami widzicie. Wystarczy spojrzeć na atlas. :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie jak kurwa bez zęba ma Polsce pomóc mieć ...NIEmIECKIE ksiązki? A po co Polsce NIEMIECKIE ksiązki. Chyba potrzebna jej jest AMERYKAŃSKA FIRMA.Nie - niemieckie ksiązki, które można...tłumaczyć na polski? Bo chyba o to im chodzi. To niech se idą do wydawnictw oni na to bo to jest FIRMA. No mówili wydawnictwo - też można choć z mojego punktu widzenia tu nie powinni tak mówić, jak rzeczywiście cchą te ksiązki. TO FIRMA. I tyle. Ale co - to przecież bez USA się nie da. Czy oni są normalni? To raz - sprawy meritum, a wiecie FORSA? Stać tu kog.ś na taką FIRMĘ? Bo mnie nie i to po pierwsze :( I po drugie i setne. Ale jak te stare emerytki na tę firmę STAĆ to niech idą na nich do sądu, że np. nie dostały reszty kasy. Bo mnie np. Jager PRZEZ NIE i ich PIERDOLONE I KRYMINAŁU WARTE pomysły okradła, one mnie tez omal do CHOROBY PSYCHICZNEJ nie przyprowadziły przez ich deklowate pomysły i tyle. I dla mnie one np. powinny siedzieć w kiciu i tam se za polską emeryture mogą chlać. Bo co - bo taka jest o nich prawda i tyle. A tak? W pracy pić? Do pracy przyjechac sobie popić, żeby...zrobić coś dla Polski? Jedyne co naprawdę mogły - nie co mogą - to po prostu ...sie powiesić. I tyle dla mnie mogą jak w Niemczech jedna odmówiła stałej pracy W TAKIEJ FIRMIE :( A ja omal tez, ale jakoś mi się udało tylko Jagier na mnie nasrała im powiem, ale to na drugi raz zacznęod policji bo nie pozwolę na siebie srać. I tyle. A na tę drugą tez - na cała grupę bo sami widzicie jak wszyscy pracowali tam FlACHĄ. I też tak mogli ale jak znam życie - nikt nie wykonał normy. A myśleli, że wykonali wszyscy tylko nie ja - na pewno teraz jest, że NIKT NIE WYKONAŁ NORMY i co dalej? Z Polski bo reszta wykonała. I co z nimi robić? Bo tak i już :(

Gość osobaprzerazona
Ta Jagier złodzijska jednak ma tego LEŚNEGo męza, nie? I wiecie teraz za sznupanie po ZACHodNICH SIECIACH TELEFONICZNYCH, ale jakich - ha? Niemieckich? A nie wiem powinna siedzieć - no dobrze wspiera zachód, ale oby Niemców bo to coś tam nie znam się. A i tak mnie okradła kurew polska jak dla mnie i tyle. A kto uważa, że ja krzywdzę to niech mnie nie rozsmiesza już obecnie i tyle. Bo jej ojciec umarł I WTEDY GDYBY ŻYŁ to by musiała się stałą pracą przejąć bo by jej przyjebał już- 28 lat stara kamela - co ona robi? Stawia się? W PYSK. A tak umarł I GIT - świetnie. I tyle. I wiecie - jak jej chcą naprawdę pomóc tej kurwie POLSKIEJ jak dla mnie to niech ją WSADZĄ DO PAKI za te złodzijstwo na mnie na miesiąc i każą jej szorować kible wiecie - i po tym miesiącu niech jej wpiszą zawód SPRZĄTACZKA. I tak jej pomogą bo ona dla mnie była, jest i będzie tam z Polski. No albo po miesiącu pchania wózka niech jej wpiszą zawód KSIĘGARZ , nie? Bo ją zrozumieć to się nie da i tyle. Jest po liceum księgarzem może byc - pchać wózek z książkami. Ale niech mnie w te kurwe już nikt nie miesza bo pobrała się z męzem PO LICEUM - 7lat temu - tak mi powiedziała, a dzieci nie ma do dziś tudzież STAŁEJ PRACY W NIEMCZECH. Czyżby zamierzali całe życie żyć jak dwa... SINDBADy i jeździć DROMADEREM wszędzie? Bo tak lubią TURECKIE BUDKI TELEFONICZNE? NIe wiem. Jak dla mnie mgą być Sindbadami a jeszcze bardziej RUMUNAMI jednak bo jeszcze padła nazwa państwa ZINBABWE przez laskę, która leżała w autobusie na 3 siedzeniach - nie wiem jak się nazywa DROMADER - ale co? Czarna nie była. To niech się pomaluje bo ona słuchajcie dla siebie mieszka obecnie W ZinbABWE. No ja mieszkam w POLSCE i dlatego nie rozmawiam już nigdy z bandą WARIATÓW :( I tyle :( I dziwicie mi się? To się nie dziwcie. I tyle . :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie - jakbym wiedziała, że mnie kurwa polska Jagier tak urządzi to po 2 dniach stamtąd spadam. Ale? Nie miałam komputera. Za to kurwa Jagier złodziejska wie, że zapłaciłam ostatnio za komputer. Skąd? Skąd tom kurewsko wiecznie niewydymane o tym wie? Nie wiem. Wolę do dziś dom wariatów niż tych ludzi i wszystkich których spotkałam od września za granicą - no dosłownie wszystkich. I wiem co piszę bo wariatkowo mam 15 km dalej. I to wszystko :(

Gość osobaprzerazona
Wiecie - na koniec mam tylko takie pytanie do tych 2 ostatnich pań, które nasrały mi na twarz bo nie mówię po niemiecku tak jak one - po kim ta Jagier ma ten niemiecki paszport? Po matce? Bo jeśli po matce no to ma w sumie rację okradając mnie i gnojąc dalej bo co ona może jeszcze wymyślić, a jeśli po ojcu to naprawdę jest ona gorzej niż szurnięta na łeb dla mnie. W SUMIE miałam się jedynie o to zapytać bo reszta do kitu. Ale z tego co wiem po matce się paszportu nie dostaje. No to wiecie - czemu matka dobra a ojciec zły? Nie rozumiem. Bo miała poród. A ona nie mogła? Chora jest? To się miała tym bardziej do RFN u udać 7 lat temu jak dla mnie bo może by ją wyleczyli - młoda kobieta - chce mieć dzieci, nie może. Dlaczego? Pracę by miała i wszystko. NIE bo matka. No to po co jej ten paszport? Chyba widzi jacy są Niemcy , nie? Niech idzie do Polaków - niech jej pomogą baby z biura bo dla mnie te 3 lata licencjatu to naprawdę mogła mieć wiecie. I tyle :( A ja? Ja nie wiem ale teraz to już bez przesady - ja nie chcę pracować w książkach. No dadzą mnie tam to dadzą a nie... choć faktycznie liceum tez skonczyłam. ZANIM poszłam na studia, na których Jagier nie była. Zna język? No rzeczywiście - to po co jej jednak książki? Bo chce coś zrobić dla Polski? To mogła coś zrobić dla mnie i powiedzieć mi, że np. mam się wyprowadzić bo wezwie policję. Tyle mogła. Bo wszystko skrzypi jest zimno, a jej przeszkadza najbardziej moje jedno ciche PIERDNIĘCIE. I tyle :( I za to miała nasłać policję ona i ta druga dla mnie a jeśli chodzi o resztę to udawać,że jest ciepło i że NIC NIE SKRZYPI, a ściany są Z KAMIENIA ŁUPANEGO i tyle. :(

Gość osobaprzerazona
I poweim am jeszcze kluczy nie było do pokoi i wsszystko było towarte dlatego Jagier mnie okradła z rzeczy osobistych. I tyle. Oprócz tego przez nią MUSIAŁAm wziąć 2 dni wolnego i nie mogłam jeździć godzinę wcześniej bo by powiedziała na mnie... hmmm... coś tam mogła wymyślić. By mnie nie lubiła W SUMIE(?) i coś by sie stało, że mogło być ze mną kiepsko - nie wiem - przez nią bym kasy w ogóle nie dostała, że się od głupiej kurwy wyniosłam. I miesiąc z głowy. A tak dostałam i wszystkich ma szlag trafić. To mi nabijają rachunki. To miesiąc mieszkałam z taką kurwą i 300 euro przez szmaty straty LEKKO - mało? MAŁO? I tyle :( Co jeszcze? No nie wiem. Takie życie - teraz już 4500 euro LEKKO STRATY a na pewno w sumie około 500 euro plus co to jest 6,5 godziny. No wiecie - a reszta? Jedzenie mi smakowało - to powiem, że sklepy dobrze zaopatrzone w jedzenie I tyle. Ale reszta? Ło matko. I teraz miesiąc w domu przez kurwę która w rubryce zawód nie może se wpisać KUREW i tyle. I wiecie od września takie towarzystwo - życzę wam żebyście byli normalni po tym, a wcześniej 5 lat w szkole i koniec. DZIECI GWAŁCĄ , na uczelni to samo. GWAŁT - wiecie co to jest? Nie wiecie to se przeczytajcie to podlega pdo PRAWO KARNE i koniec. I tyle nerwów, wchodzisz do klasy gdzie dyrektor uczennicę przeleciał - kto miał iść na policję 5 lat po fakcie? Ja? A skąd ja miałam wiedzieć że ona taka pierdolnięta jest bo ja stary przeleciał lub próbował. A gdzie był pedagog ? Psycholog? Ona to kończyła wtedy - a te, co? Ja pierwszy rok byłam w pracy. A one? I ile miały lat, swoje dzieci miały i nie widziały co się dzieje? Tam listy uczniów nie było 1 września wydrukowanej a one na mnie wszytkie do sądu? Śmiały kurwy niedorobione w łeb. Każda prostytuta może mieć dzieci - tyle mam im do powiedzenia 5 lat póżniej. Wielkie pracownice - zwykłe kurwy i koniec bo by się to wszystko nie stało i tyle :( I wiecie czemu ten dyr te nastolatki gwałcił? Przez baby w tej szkole. Tak - takie ruchawy i koniec. I takie mam o nich zdanie. I nigdy go nie zmienię. Bo go ZNIOSŁO bo...nie pił. I tyle. I dlatego po pracy im dzwonił , że sie zabijały - szpiegował bo te baby to jedne ploty - to on też. Należy mu współczuć , im nie BO RODZIŁY a jemu tak bo....NIE RODZIŁ. I tyle. A to, że dzieci któraś nie ma przez niego to też nic bo miały stałą pracę. No cóz... i dyra gwałciciela. A pobożne jakie one były - to też miał przez nie bo powinien być ateistą. I tak pójdzie w piec, ale ile szkody przez tę religię. Ja tez bym się miała już tyle lepiej gdyby nie byli tak pobożni w tamtej szkole. A tak? Przez ich pobożność siedzę w domu? A co to warte - tu latają do kościoła, tu sie gwałcą. Jak ta Jagier - krzyżyk na szyi , a za ścianą orgia. Tacy sami - tam se ona miała uczyć - wszyscy pili, każdy by ja zrozumiał. Tylko dyrektor nie pił. I jego żona. Czemu? Ano tacy pobożni. Najpobożniejsi. I jego córka też pobozna. A ja nie - ja byłam bezbożna. I temu przegrałam. Jedyny powód, a nie że kogoś tam ZGWAŁCIŁAM. Ściany chyba. Albo kibel. :(