Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tola fasola

Ruchy dziecka

Polecane posty

Czy jest możliwe ,zeby na przelomie 15-16 tygodnia czuc ruchy dziecka.Od wczoraj czulam moze ze 3 razy takie gluche delikatne pukniecia,niewiem z czym mam to porownac, jakby burczenie w brzuchu tylko takie nie slyszalne a wyczuwalne,zastanawiam sie czy sobie tego nie wymyslilam:P a jak już zalozylam temat to wiecie może ,jaka jest norma plynu owodniowego w tym okresie ciąży?

niewiem wlasnie, to jest moja pierwasza ciaza, wiec sie zastanawiam nad tym:) a jest to wogole możliwe, zeby byly to ruchy dziecka? jakie wy mialyscie odczucie,jak maly sie ruszal?

Gość o płynie ci
nie powiem ale ruchy dziecka możesz już czuć:)Ja pierwsze ruchy poczułam w oststni dzień 16 tygodnia.

Gość szwagierrka
Na tym etapie to mogłabyś raczej czuć cos takiego jakby ci ryba sie przewracała w wodzie w brzuchu. Albo jakby motyk trzepotał skrzydełkami. Bardzo, bardzo delikatnie. Ja ruchy poczułam dopiero w 21-22 tygodniu

Ja pod koniec 4 miesiaca poczulam takie własnie pukanie:) I od tamtej chwili prawie kazdego dnia mialam podobne odczucia...pozniej coraz czestsze, bardziej wyczuwalne :) To były pierwsze ruchy mojego synka

no wlasnie, ze wczesniej nie wyczuwalam czegoś podobnego a jestescie w stanie okreslic czy to raczej bylo w okolicach podbrzusza czy wyzej bo ja czuje jakby to wylo wyzej:) ale może mam jakieś urojenia

Gość kajunia22
Ja w 17 tygodniu ciąży wód płodowych miałąm 10 cm. a ruchy poczułam w 19 tygodniu uczucie takie jakby mi mięsień drgał

Gość kajunia22
Ja raczej niżej pod pępkiem

Gość o płynie ci
no ja też w okolicach pępka troche pod nim.Pierwsze oczywiście mocne nie były.

no wlasnie tak w okolicy pępka, te pukanie może ciut nad, albo mam takie wrazenie.\ Ale najciekawsze jest to , ze jakieś tam ruchy jelit mamy od zawsze a dziecko w brzuszku dopiero teraz i teraz zastanawiamy się czy to jelita czy dziecko?:) aczkolwiek jak pisalam wczesniej nie przypominam sobie, zebym cos takiego wczesniej wyczuwala

Gość kajunia22
ale o ile się nie mylę to w 20 tygodniu macica sięga pępka

bylam u doktora w 13 tygodniu i w tym miejscu wlasnie badal macicie.A wlasciwie tak ze 3 cm pod pepkiem, wiec niewiem juz sama. Na rysunku pokazany 16 tyg. Ale dzieki za dodanie zapisze sobie w schowku,przyda sie:)

ja poczulam ruchy w 15 tyg :) przypominalo mi to takie pekanie babelka w brzuchu :) ruchy potwierdzilo usg :) takze to mozliwe :)

Gość hjaet
Ruchy można wyczuć w bardo różnym okresie ciąży. Ja jestem w 18 tyg i też wydaje mi się że jakbym coś czuła. Sorki za realistyczny opis, ale u mnie to wygląda całkiem tak jakbym puszczała bąka ale gdzieś w srodku, w brzuchu.

Gość kajunia22
Tola fasola ale to nie wykluczone że to ruchy. szczupłe dziewczyny czują bardzo wcześnie więc wszystko możliwe. Poprostu umiesz się wsłuchać w swój organizm:)

dziewczyny wyzej napisaly jakby puszczanie bąka tak w środku i wlasnie jak czuje takie puknięcie.Taki jak czasem się zdaży bączek ,ale go nie słychać takie puchhh sie czujeto ja coś takiego w brzuszku czuje:)takie głuche jedno puknięcie i koniec:):)

Gość kajunia22
Tola fasola a czemu pytasz o płyn owodniowy?

Gość hjaet
ja myślę ż eto ruchy dziecka, zaczęłam to czuć gdzieś tydzień temu i codziennie jest coraz więcej, zwykle wieczorem, jak leże płasko na plecach

bo znowu naczytalam się otym co będzie doktor badal na nastepnym USG i wyczytalam ze wlasnie serce bada lozysko i wody owodniowe.No i z ciekawości pytam, bo lubie wiedzieć pozniej normy jakie są jak mi lekarz powie

Pewnie, że można, ja poczułam jakoś tak na przełomie 15/16. Ale ja jestem szczupła i może dlatego.

ja ruchy dziecka poczulam w 18tc... gorna granica AFI to 20 albo 24... ale te normy sie zmieniaja w kolejnych miesiacach ciazy

Gość kajunia22
Ja miałam przejścia z tymi wodami... w 17 tyg mialam 10 cm, potem usg połówkowe 13 cm , a w 24 tygodniu znów było ich 10 cm. siałam panike strasznie że mi się sączą i wogóle.... ehh

ale teraz już dobrze z tymi wodami u Ciebie? To tak jak wczesniej naczytalam sie o pprzeziernosci karkowej i tez sie balam, a potem okazalo sie ,ze wszystko w poradku

Gość kajunia22
Uprosiłam lekarza żeby zbadał taki papierkiem czy nic tam nie ucieka i było ok. a teraz o sama sprawdzam kupiłam te paseczki do domu. a co do ilości wód to lekarz mi powiedział zeby nie zwracać na to uwagi więc myślę że jest ok. a co do przezierności to ja nawet nie chciałam żeby i lekarz to badał bo co by nie było i tak będzie moje i kochane ale na połówkowym lekarz sam zbadał i mówił że wszystko jest dobrze:)