Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tomekkkkkkkkkkkk

jak podzielic sie rachunkiem za ogrzewanie??

Polecane posty

Gość tomekkkkkkkkkkkk

wynajmuje mieszkanie z 3 kumplami, mamy grzejniki zeberkowe i na kazdym jest licznik - czy mozna wg nich podzielic sie rachunkiem za ogrzewanie? bo jeden koles przesadza- na okraglo ma odkrecone na 5 i nie chcemy bulic za niego

Gość tomekkkkkkkkkkkk
nikt nie wie jak to jest?

Gość no jak jest licznik
to chyba można, tylko pamiętajcie jeszcze o wspulnej przestrzeni, korytaż kuchnia, łazienka.

Gość skoro licznik
Jak są liczniki na każdym grzejniku to każdy płaci według swego licznika

Gość tomekkkkkkkkkkkk
na korytarzu nie ma grzejnika a w lazience nie ma licznika

Gość pierwsze słysze
licznik na kaloryferze? chyba miernik temp

Gość tomekkkkkkkkkkkk
owszem, gadalismy z nim wiele razy o tym ale nie skutkuje

Gość tomekkkkkkkkkkkk
miernik czy licznik - kazdy wie o co chodzi

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
A ile wy za to ogrzewanie płacicie? Bo wydaje mi się, że to, że koleś odkręca grzejnik na maxa w jednym tylko pokoju powoduje wzrost kosztów o 10- 20zł. Dzieląc na 4 osoby to wychodzi jakieś 5zł. Naprawdę chcecie się strzępić o 5zł? Poza tym ja uważam, że koleś ma prawo ten grzejnik odkręcać, skoro mu zimno. Ja też u siebie odkręcałam na maxa i wkurzyłabym się gdyby mi ktoś zabronił. Przesadą byłoby, jakby oprócz tego przyniosł sobie kaloryfer na prąd.

Gość tomekkkkkkkkkkkk
pierwszy rok wynejmujemy te mieszkanie wiec nie wiem ile bylo placone wczesniej. no tak, ale on odkreca na maks, w pokoju ma duszno i chodzi w majtkach wiec watpie ze jest mu tak strasznie zimno przy czym my nie szalejemy z odkrecaniem i chodzimy "normalnie" ubrani

Gość tomekkkkkkkkkkkk
a ile wam przychodzi na koniec za ogrzewanie?

Gość tomekkkkkkkkkkkk
nie mamy zadnego pieca..

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
Zresztą ja też kiedyś mieszkałam z lokatorami i zawsze wychodziłam z założenia, że ludzie są różni, każdy ma swoje przyzwyczajenia i po prostu należy to wliczyć w koszty wynajmu, bo i tak płącisz mniej niż jakbyś mieszkał sam. Pamiętam, jak kiedyś mieszkałam z dziewczyną, któa próbowała wprowadizć ograniczenia na komputer i telewizję, że niby za dużo prądu zuzywamy. Dla mnie to śmieszne, bo nikt mi nie będzie zabraniał grać na komputerze kiedy mam ochotę, dopóki oczywiście nie zostawiam tego kompa włączonego jak wychodzę. Ta sama laska miała pretensje o to, żę raz w miesiącu brałam kąpiel w wannie zamiast prysznica, też co ją to obchodzi, nie robiłam tego codziennie. My płaciliśmy za wodę 100zł miesięcznie przy 4 osobach i za ogrzewanie tyle samo. Wiadomo, żę i tak ogrzewa się całe mieszkanie i wiadomo, że najwięcej prądu ciągnie światło, lodówka i pralka. Więc jak ktoś siedzi pół dnia przed kompem to ten rachunek wzrośnie może o 5-10zł a to są śmieszne pieniądze i nie warte kłótni. Dopóki ktoś nie zostawia zapalonego światła jak wychodzi z domu albo odkręconej wody to uważam, że nie ma co się awanturować.

Gość tomekkkkkkkkkkkk
ja sie tylko zapytalem czy jest mozliwosc podzielic rachunek za ogrzewanie a nie obchodzi mnie zbytnio ile razy Ty sie kapiesz czy grasz na komp ;)

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
Ja zawsze płąciłam ok. 100zł. Teraz mieszkam tylko z mężem, ale mamy spore mieszkanie więc płacimy tyle samo, bo wiadomo, że ogrzewamy całe mieszkanie.

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
to był przykład, żebyś zrozumiał absurdalnośc tego pomysłu. Nie wiem jakie są jednostki ogrzewania, ale musielibyście się gdzieś dowiedzieć ile płącicie za daną jednostkę, następnie sczytywać liczniki i wymnożyć każdemu odpowiednią kwotę, potem sprawdzić liczniki w przedpokoju, kuchni i łazience, wymnożyć i podzielić na 4 osoby i dodac każdemu do wyniku. Gwarantuje ci, że wyjdą groszowe różnice i dla mnie to żałosne czepiać się o to. Ale cóż, kiedyś może zrozumiesz.

Gość Rumcajsssss
chlopaki logiczne..podzielcie rachunek na 3 ..i dodatkowo 50% za Was niech zaplaci ten koles co nie oszczedza!! to nauczy go szacunku do kasy

Gość tomekkkkkkkkkkkk
to malo placicie, moi znajomi czasem odkrecali na 2-3 i ledwo co wyszli na zero z oplata

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
A i żebyś się potem nie zdziwił, jak koleś zacznie wam robić jazdy, że np. pierzecie raz w tygodniu, a jemu wystarcza raz na miesiąc i macie podzielić rachunki za prąd. Albo, że ty masz 100watową żarówkę, a on ma dwudziestkę i masz zapłącić więcej. Ja bym tak zrobiła na jego miejscu, bo zwyczajnie wpieniłoby mnie to, że ktoś każe mi ograniczyć ogrzewanie. A on ma prawo chodzić w gaciach po pokoju.

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
Jakbym ja była tym kolesiem i ktoś kazałby mi zapłacić ekstra 50% to bym zabiła śmiechem.

Gość pasikonik echhhh
nie no niech se chodzi w gaciach ale niech za to placi..logiczne

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
A autor niech wyłączy kompa, bo za to też się płąci.

Gość hydraulik wyreguluje
Jest prosty sposób. Pod jego nieobecność trzeba zdjąć głowicę i zmienić nastawę tak, że odkręcenie na 5 będzie grzało jak na 3. I problem z głowy - po prostu nie będzie grzało mocniej niż 3 i już. :)

Gość tomekkkkkkkkkkkk
no tylko zapyta z jakiej racji ma placic + 50 % pierwszy i ostatni rok z nami mieszka. jak juz mowilem - w lazience , przedpokoju nie ma licznika a w kuchni tez, wiec tylko pokoje sa do oplaty

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
skoro nie ma liczników to się nie dogadacie i ja bym zamknęła temat.

Gość tomekkkkkkkkkkkk
co, co z ta glowica??he kika - on pierze z nas najczesciej i nie pomagasz mi wiec nie udzielaj sie juz

Gość pasikonik echhhh
jak to za co ma placic ? za ogrzewanie dupy na fula:-0 facet jestes czy ciota? nie daj sie jak baba:-)

Gość kkkkiiikkkkkkaaaaa
sorry, ale koleś ma prawo we własnym pokoju ustawić ogrzewanie tak jak chce. Jeżeli w całym domu grzejniki są nastawione na trójkę, a w jednym na piątkę to oszacuj sobie ile wyniesie różnica i czy jest sens się o to kłócić. Ale ty chyba jesteś jednym z takich, co by wprowadzili zasadę używania kompa przez godzinę dziennie i prysznic co 2 dni przez 5 minut, żeby czasem za kogoś nie zapłącić złotówki więcej.

Gość hydraulik wyreguluje
No macie pewnie termostaty na grzejnikach, tak? One mają w środku regulację, u mnie parę razy przychodzili ze spółdzielni i regulowali, bo to nowy budynek i trzeba było paru prób, żeby dobrze ustawić (nie przyglądałam się niestety dokładnie, jak to zrobić). Przez parę dni było tak, że na 5 wcale nie grzało, więc "skręcić" trochę na pewno się u was da :D Pewnie w necie znajdziesz instrukcję regulacji.