Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nunino

pomocy biegunka

Polecane posty

Gość nunino

witam mam 2 letnie dziecko od wczoraj ma biegunke baaardzo silna,stolec woda dzisiaj 12 razy wczoraj 10 ,dodatkowo wymioty wczoraj w nocy. zostalam sama z malym od piatku ,mieszkam na odludziu jedyna opcja to pogotowie ale nie wiem czy wzywac czy czekac do jutra oczywiscie maly nie chce jesc:(zrobilam mu kleik wmuszam po lyzeczce co jakis czas smecte wmusilam ze 3 lyzki,pilnuje zeby pil tez po lyzeczce slabej melisy z jablkiem w sumie wypil dzis ok pol litra plynu. nie wiem co robic, maly jest ospaly ,mial goraczke ale ok 37 wiec nie jakas silna

Gość sluzebnicaaaa
natychmiast do szpitala

Gość Ja jestem Patrycja :)
Ja bym wezwała tą karetkę. To jest bardzo ostra biegunka. Ryzyko odwodnienia jest duże. Lepiej nie czekaj do jutra.

Gość tojajato
moze zadzwon na pogotiowie i poradz sie a masz moze lakcid?

Gość Marikade
Nie zastanawiaj się, wezwij karetkę. Ja po jednym dniu biegunki wylądowałam z rocznym synkiem w szpitalu. Był już odwodniony. Noc i pół dnia w szpitalu na kroplówkach i doszedł do siebie, choć przyszykuj się że nie będzie łatwo

koniecznie szpital.ryzyko odwodnienia jest zbyt duże.a stan pogarsza się z minuty na minute.życzę zdrówka.trzymaj sie.

Gość nunino
jestem wsciekla Pani dyspozytorka na telefon zrobila wywiad i kazala czekac!! maly zasnal napoilam go jeszcze poprzez zabawe troszke na sile,przemycilam lactacid nie sprawia wrazenia odwodnionego ale przy takim maluchu kto wie:(na szczescie od 3 godz kupy nie ma wiec to pocieszajace za 6 godz bedzie maz wiec albo zawiezie nas albo zadzwonie raz jeszcze na to pogotowie i zrobie zadyme

Gość a moze Iza?
mój kilka dni temu miał podobnie. Kupki rzadkie, śluzowate w ilości 15 dziennie. Poszłam do lekarza, dostałam smecta, floridral, i elektrolity przeciw odwodnieniu. dziś mija 6 dzień i jest trochę lepiej ale nadal bez mleka - probowałam i wystąpiła biegunka. Mały ma 1.5 roku.

nunino spokojnie, 2 latek to juz nie taki maluch, nie goraczkuje, sporo dzisiaj wypil wiec chyba nie jest tak zle, sprawdz czy ma suchy jezyk czy wilgotny, jesli wilgotny to dobrze; po kazdym luznym stolu podawaj plyny, wode albo herbate czarna (taki slomkowy napar), unikaj sokow owocowych bo nasilaja biegunke; smecte tez masz, jeszcze przydalby sie jakis plyn nawadniajacy typu gastrolit, jak bedziesz mogla to wyslij kogos zeby kupil i dawaj mu jutro; jak synek nie chce na razie jesc to nie zmuszaj, wyzdrowieje to nadrobi, bedzie dobrze powodzenia!

Gość nunino
lionne dziekuje za posta bo przerazilam sie kiedy wszyscy napisali ,ze koniecznie szpital:( mleka nie daje nawet nie probowalam gastrolit mialam saszetke wiec dalam ,w sumie wypil caly ale rozlozony na caly dzien (po lyzeczce co jakis czas bo balam sie dalszych wymiotow)nie wiem skad ten lactacid pomylilam z nerwow plyny podaje nawet teraz na spiaco co kilkanascie minut daje herbatke jezyk w porzadku sprawdzalam ,dziekuje na razie spi od 8 a od 18 brak kupy...mam nadzieje,ze powoli bedzie stabilizowac sie sytuacja

no to ty go bardzo ladnie nawadniasz doustnie!:) a to przeciez podstawa przy biegunkach; a powiedz jeszcze jak siusia?

kobieto po takiej ostrej biegunce plus wymiotach dziecko może się bardzo mocno odwodnić! moja corka zaraz po urodzeniu przez okres ponad tygodnia wymiotowala po kazdym karmieniu i rowniez miala biegunkę. Zamiast przybierać an wadze tracila sporo. Latałam po lekarzach jak głupia, w koncu dostalam skierowanie do szpitala. Po okolo 1,5 godziny pobytu byly wyniki badań. Rotawirus. Lekarze byli pod wrazeniem jak moje dziecko jest silne.

Gość nunino
rzadziej niz zwykle ale np teraz na spiaco czuje ,ze mokry pampes z przodu jest, ,przedtem byl caly zalany woda wiec nie umialam stwierdzic czy tez zesiusiany czy tylko "wodnista kupa"

Gość yvgbhn
jak wymiotuje podaj mu wodę z glukozą i szczyptą soli i małymi łykami niech pije co jakiś czas kilka łyków jak będziesz mogła możesz rano podać banana jest bogaty w potas i dobry na rozwolnienia

Gość nunino
Wrozko wiem o tym,dlatego tak sie boje,dzwonilam na pogotowie,dyspozytorka kazala czekac u nas biegunka od wczoraj wiec mam nadzieje,ze az tak zle nie bedzie jak u Was po tyg:(

wrozko, ale nie porownujmy noworodka do dwulatka... autorko, bardzo dobrym i waznym wskaznikiem nawodnienia u dziecka jest ilosc oddawanego moczu, bezmocz swiadczy o silnym odwodnieniu wiec miej to na uwadze i jak bedziesz mogla to kontroluj papersa; ale z tego co piszesz wyglada na to ze jest ok

Gość nunino
nie wymiotuje juz,wymiotowal w nocy wczoraj dwa razy ale bardzo mocno,takie chlustajace wymioty od ok 24 godz wymioty sie nie pojawily tylko kiedy chce podac jedzenie lub smecte naciaga wiec zeby nie prowokowac tych wymiotow podaje mu wszystko malymi porcjami

Gość a wez z powrotem te krew
banan i sok pomidorowy. Mi zalecil lekarz jak oddalam krew i wrocilam karetka do szpitala pod kroplowke ;)

Gość nunino
dziekuje za wszystkie porady i wskazówki ,jestem Wam naprawde wdzieczna🌼 nadal bede podawac plyny i kontrolowac czy syn oddaje mocz,poki co jest "lekka"poprawa,spi spokojnie ,nawet lekko zarozowila sie skora,nie ma goraczki i nie poci sie ,jest spokojny jesli przestanie oddawac mocz,czy biegunka powroci ,zadzwonie raz jeszcze na to pogotowie i zarzadam karetki ,w koncu mam podstawy chyba jesli bedzie tak jak jest teraz poczekam az maz wroci z delegacji i rano pojedziemy do przychodni

Gość a wez z powrotem te krew
masz podstawy. To nie sa zarty. Ja mam 2letniego chrzesniaka, byl u lekarza po takim czyms jak u Ciebie. Ale miejmy nadzieje, ze mu sie poprawi-jesli nie, to nie wahaj sie wezwac karetke. Powoedzenia🌻

nunino bedzie dobrze, daj znac rano jak sie czuje synek i spokojnej nocy zycze:)

lionne "nie porównujmy noworodka do dwulatka" Rotawirus to rotawirus, u noworodka czy u dorosłego człowieka ma takie same objawy. Dorosły nawet się nie zorientuje, ze coś mu dolega a u dzieci prowadzi do tego samego

wrozko... noworodek ma zupelnie niedojrzale mechanizmy regulacyjne, nawet jednodniowa ostra biegunka z wymiotami moze u niego skonczyc sie tragicznie bo utrata plynow jest nieproporcjonalnie duza w stosunku do potrzeb i do masy ciala; w zasadzie kazda ostra infekcja moze zagrozic zyciu noworodka i nie musi to byc rota; w ogole noworodek to taki " inny czlowiek":) nawet jest odrebna specjalizacja ktora zajmuje sie najmniejszymi, ale to na pewno wiesz starsze dziecko radzi sobie duzo lepiej z chorobami ale oczywiscie wymaga uwagi i kontroli

a tak nawiasem mowiac moja corka przeszla ostra biegunke rotawirusowa w wieku 8 mc; nawadniana, karmiona, pod stala moja kontrola; obylo sie bez szpitala

moja corka miala biegunkę, wymiotowala chlustająco po każdym karmieniu, byla juz taka osłabiona że leciała mi przez ręce, patrzyła na mnie takim 'pijanym' wzrokiem już. wygladała jakby odchodzila 'na tamten świat'

Gość nunino
HEJ wrocilam od lekarza,poszlam dla swietego wlasnego spokoju,maly ma wirusowke,dostal gastrolit smecte czyli to co dawalam plus dieta lekkostrawna ,tez stosowalam od wczoraj jest w miare doibrze,dzis jedna rzadka kupa ale juz nie sama woda nie jest odwodniony ,lekarz powiedzial,ze dobrze robilam wmuszajac chociaz po lyzeczce picie mysle,ze bedzie dobrze ,dziekuje raz jeszcze za pomoc szczegolnie Tobie Lionne za to,ze troszke mnie uspokoilas i za porady🌼

Gość klinka_90
A dostałas moze jakiś probiotyk ? Ja jak moje dziecko miało biegunkę podałam enterol,który w miare szybko sobie z nią poradził.

autorko bardzo sie ciesze ze synek lepiej sie czuje:) dobrze sobie poradzilas, oby juz wiecej biegunek nie bylo!:) pozdrawiam