Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsadasda

moim zdaniem kobiety nie potrafią myśleć filozoficznie i ponadczasowo

Polecane posty

Gość dsadasda

tzn nie miewają myśli, które wykraczałyby poza "tu i teraz", poza perspektywę ich życia. innymi słowy, nie przeprowadzają filozoficznej analizy reguł życia społecznego, bo uznają je za pewnik, za normę. zamiast tego adaptują się do tych reguł i czasami lekko je podważają (np. feminizm), ale jest to ciągle ewolucja a nie rewolucja. nie słyszałem o żadnym przypadku kobiety która by wyznawała jakąkolwiek radykalną filozofię, np. podważającą sens ludzkiej egzystencji i cierpienia. zamiast tego z ust kobiety można co najwyżej usłyszeć coś w stylu: "świat nie jest doskonały, ale warto żyć, bla bla".

Gość zdjęcie w sepii
bez uogólnień proszę , zbyt wielu facetów też nie myśli filozoficznie. Dla większości, życie toczy się wokół fury, pracy, piwa przed telewizorem i seksu. Ja przez swój pokręcony światopogląd nie chcę mieć np. dzieci, choć bardzo je lubię.

Gość dfgdsd
"zbyt wielu facetów też nie myśli filozoficznie. Dla większości, życie toczy się wokół fury, pracy, piwa przed telewizorem i seksu." to prawda, ale jednak w każdym pokoleniu zawsze jest duża grupa facetów która naprawdę niestandardowo myśli, albo przynajmniej zastanawia się nad filozoficznymi, abstrakcyjnymi kwestiami. natomiast takich kobiet po prostu nie było i nie ma - ani nie spotkałem ani nie słyszałem o takich. "a przez swój pokręcony światopogląd nie chcę mieć np. dzieci, choć bardzo je lubię. " co to za światopogląd?