Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lata pracy

Co się liczy do lat pracy?

Polecane posty

Gość lata pracy

WItam, mam pytanko, może któraś jest zorientowana co się wlicza w lata pracy (oprócz oczywiście okresu kiedy się pracuje:))? Wiem że chyba okres studiów się wlicza i macierzyński i wychowawczy. A po za tym coś jeszcze doliczają? Ja jestem w tej chwili na macierzyńskim, potem pewnie przynajmniej pół roku wychowawczego wezmę, ale dzisiaj spotkałam koleżankę, która powiedziała, że ona jest zarejestrowana w urzedzie pracy jako bezrobotna, bo dzieki temu ma ciągłość lat pracy. Jak to możliwe? Ona nie pracuje, bo ma niepełnosprawne dziecko, a nie ma z kim go zostawić, więc to zrozumiałe, ale czy wtedy leca jej lata pracy z urzędu pracy? No i jak w takim wypadku odmawia przyjęcia pracy? Przecież oni dają jakieś oferty, i z tego co wiem, bo siostra po studiach jak nie mogła znależć pracy to właśnie z up dostała ofertę i nie mogła jej odrzucić bo inaczej to wykreślali ją na jakiś tam czas i nie miała by ubespieczenia. Głupio mi było tą koleżankę o wszytsko wypytywać, ale zaciekawiło mnie to, jak te lata pracy się liczy. Może ktoś z was się orientuje.

Gość to zalezy do czego Ci to
potrzebne. Do wyliczenia wymiaru urlopu liczą się lata nauki plus przepracowane lata pracy. Jeśli chodzi o status bezrobotnego, to do ciągłości lat pracy wlicza się chyba tylko okres, w którym pobierany jest zasiłek (urząd odprowadza składki do zusu) Natomiast do wyliczenia emerytury licza sie chyba tylko czyste lata pracy bez szkoły, wychowawczego, l4, itp.

mnie się wydaje, że do wyliczenia liczą się również macierzyńskie, l4 i wychowawcze. ale głowy sobie uciąć nie dam otwórz google i poczytaj, tam na pewno wszystko jest:)

Moje Drogie Już po raz kolejny wypowiadam się w podobnym temacie. Lata pracy sa potrzebne obecnie w zasadzie do wyliczania urlopu jedynie. Przynajmniej dla młodych ludzi (urodzonych po 1968 r), którzy po reformie w 1998roku nie mieli wyboru i musieli wybrac nowe zasady. Jedynym warunkiem do uzyskania przez nas emerytury jest osiągnięcie wieku emerytalnego (dla nas 60 lat) i kwota na koncie ZUS. Czegoś takiego jak STAŻPRACY PO PROSTU NIE MA. Jeżeli ktoś pracowała przed 98 rokiem, to musiał złożyć do ZUS pismo o wyliczenie kapitału początkowego, który zaksięgowano na jego indywidualnym koncie. Od tego momentu do tego konta dopisuje się to co zarobił. Jeżeli nie pracuje, czyli nie zarabia, to nic mu nie przybywa. Nie wierzycie - sprawdźcie na stronach ZUS. Podaje link http://ubezpieczenia-i-ryzyko.wiedza.diaboli.pl/reforma-ubezpieczen-spolecznych/

Tak, że koleżanka jak dostaje zasiłek, to coś jej tam się pewnie dolicza. Jak nie to jest w błędzie, a jedyny zysk z zarejestrowania, to to, że jest ubezpieczona w SŁUŻBIE ZDROWIA, czyli, że może chodzić do lekarza (ludzie często mylą ubezpieczenie chorobowe ze zdrowotnym, a to zupełnie co innego.

Gość WIESZ CO//
w bład wprowadzaja jak nie wiesz , nie pisz.... ludzie zrozumcie!szkoła i wychowawczy sie wlicza ale do lat pracy tylko ale sa to okresy bezskładkowe(niedajace nic) l4, macierzyski- tak poniewaz jestes normalni epracownikiem, bezrobotny- wlicza sie ale tez bezskładkowy.

Gość lata pracy
wiecie dziewczyny ja nie mam pojecia na ten temat, wiec dlatego pytam. Z tego co wiem to ona nie pracuje juz kilka lat, wiec tego zasilku z up nie dostaje, a twierdzi ze lata pracy jej sie licza do emerytury potem (ze nawet ja by poszla do pracy i chciala isc wczesniej na emeryture to moze, bo jej sie lata pracy licza), ale mi si wlasnie wydaje ze teraz juz sie tego nie liczy tylko patrza na wiek, skonczysz 60 to mozesz isc na emeryture, ale czy to ile lat pracowales to ma na to wplyw? Nie znam sie na tym, wiec nie chce namieszac :)

Gość bo tak i już
osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. mogą nabyć prawo do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym(60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), bez względu na liczbę udowodnionych okresów składkowych i nieskładkowych. Warunkiem przejścia na emeryture jak to pisała już agbr są nie lata pracy ale wiek. emeryture oblicza się z funduszy jaki znalazly się na naszym indywidualnym koncie. Lata pracy licza się przy emeryturach wcześniejszych luub pomostowych ale tylko dla ludzi z danych roczników ! Inna sprawa jeśli twoja koleżaka nie może podjąć pracy z racji opieki nad dzieckiem --->http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=2835 - tutaj jest to wytlumaczone :)

Gość bo tak i już
aaa i jeszcze lata pracy licza się ludziom z konkretnych zawodów - nauczycielom, górnikom. Wtedy podctawą do emerytury jest ilość lat przpracowanych w tym komkretnym zawodzie :)

Gość uydtyi
a powiedzcie mi jeśli ja sobie nie wyliczyłam kapitału początkowego a pracowałam przed 98 to mogę jeszcze policzyć?Kto sie tym zajmuje?

Gość miiranda
a ja mam pytanie - byłam po studiach przez jakiś czas zarejestrowana w UP jako bezrobotna bez prawa do zasiłku, potem miałam półroczny staż z UP - czy ten okres jest brany pod uwagę do do naliczania urlopu?

WIESZ CO// - doucz się najpierw. Lata pracy liczą się ludziom, którzy dziś przechodzą na emeryturę i urodzili się przed 68 rokiem. Ludzie którzy urodzili sie pomiędzy 1948 a 1968 mogli wybrać, czy chcą emeryturę \"po staremu", czy po nowemu. Ci co urodzili się po 68 wyboru nie mieli. Dlatego okres bezskładkowy nie daje im NIC. Bo lata pracy DO NICZEGO nie są im potrzebne. Potrzebna im tylko KASA NA KONCIE ZUS. Doczytaj a potem się mądrz. Prośbę o wyliczenie kapitału początkowego możesz złożyć w każdej chwili w swoim oddziale ZUS. Musisz mieć tylko zaswiadczenia bodajże RP-7 z byłych zakładów pracy o wysokości zarobków i wypełnić formularz w ZUS. Do urlopu wlicza się tylko okres studiów i pracy rzeczywistej (WYŁĄCZNIE UMOWA O PRACĘ ). Bezrobocie się nie zalicza.

A propos szkoła nie wliczała się do lat pracy do emerytury nigdy, chyba, że była to szkoła zawodowa, gdzie się pracowało. Ot jak ktoś wie, że gdzieś dzwonią, ale nie wie w którym kościele, to takie głupoty pisze na forach.

Czy staż z UP liczy się do urlopu nie wiem. A masz wtedy umowę o pracę? Jeżeli tak to na pewno powinien być liczony.

Gość gebels
Osoba powiedziała, że ma 18 lat stażu pracy.Na początku pracowała jako np.krawiec, hutnik.Od około 8 lat, opłaca jedynie składki w KRUS, jest bezrobotna.Ciekawe ile ma w chwili ob4cnej stażu pracy, jak to jest liczone, ile ogólnie ma przepracowanch lat pracy w Polsce. prosze o odpowiedz i komentarz.

Gość gość
Hej mam takie pytanie 2lata przebywałam na urlopie wychowawczym poczym wróciłam do pracy zmieniając umowę z całego etatu na pół...na pół etatu pracowałam rok czasy po czym dostalam wypowiedzenie chciałabym się dowiedzieć czy urlop wychowawczy wlicza się do ciągłości pracy bo słyszałam że jak pracownik ma ciągłość 3lata pracy musi dostać 3miesieczne wypowiedzenie a ja dostałam miesieczne....zależy mi na konkretnej odpowiedzi zostałam sama z dzieckiem i nie będę miała środków do życia w urzędzie pracy powiedziano mi ze nie należy mi się zasilek dla bezrobotnych pomozcie