Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przecież każdy ma marzenia

ZŁE OCENY a dalsza nauka. Powiedzcie jak to jest. ;/

Polecane posty

Chodze do 3 LO, w tym roku matura. Mam złe oceny na półrocze, praktycznie całe liceum miałam takie... co prawda zagrozona nie jestem. Mam trzy 2... reszta trojki no i czasem 4 i ze trzy 5 z takich lajtowych przedmiotów.Matury sie nie boje, próbna zdałam na przywoitym poziomie jak na moje oceny. Z matmy udało mi sie wyciagnac 70 %. Tylko te oceny... to z lenistwa. Czy oceny sa tak bardzo wazne prZy naborze na studia dzienne? Albo zaoczne? Jakie mieliscie oceny w LO???

Gość aaagnieee
na studia patrza sie tylko na swiadectwo maturalne, czyli wyniki z matury ;) do policealnej sa potrzebne... P.S. na studiach tez trzeba sie uczyc :P

Gość moze ma stulejke
hehh ach to liceum ja tez raczej z tych sredniakow bylam, nie lubilam niektorych przedmiotow i mialam z nich 2 a teraz? skonczylam studia zaoczne, w przyszlym roku koncze dzienne (dzienne zaczelam na 3 roku zaocznych) i luz a na studiach mam same 5 i 4

Gość wszystko zależy od jednostki
Dawniej to było w ogóle prosto, bo uczelnie organizowały własne egzaminy i nie patrzyły co masz na świadectwie (rzadkością były konkursy świadectw). Teraz coś tam trzeba mieć na tym świadectwie, ale raczej biorą pod uwagę wyniki matury, a nie ocenę na koniec liceum i nie każdą tylko z wybranych przedmiotów. Zorientuj się w informatorze dla maturzystów lub na stronie kierunku, który Cię interesuje.

W lo nie miałam ani dobrych ani złych ocen...mature zdałam bardzo dobrze na studia się dostałam na wszystkie kierunki jakie chciałam nawet te gdzie kandydatów było znacznie więcej niż miejsc A na studiach radzę sobie świetnie a w LO byłam przeciętniakiem

Za studia zaoczne trzeba płacić??

Gość moze ma stulejke
tak za studia zaoczne trzeba płacic

a ile zl za semesrt?

Gość wszystko zależy od jednostki
Dodam jeszcze, że w dobie niżu demograficznego jest łatwiej niż w dobie wyżu. Tak naprawdę przeważnie przyjmuje się studentów na wyrost, np. stu, chociaż dobrze wiadomo, że po pierwszym roku zostanie połowa - bo tak uczy doświadczenie z lat poprzednich. To czy znajdziesz się w tej połowie nie zależy już od Twoich ocen z liceum, ale od bieżącej pracy. Znam przypadki osób, które po bardzo ciężkich początkach, nawet komisach itp. kończyły studia z wyróżnieniem. A jakie studia Cię interesują?

Gość moze ma stulejke
zalezy na jakiej uczelni - ja na panstwowej placilam 1700 srednio z groszami za 1 semestr czyli 3400 za rok

Przy rekrutacji na studia brane są pod uwagę tylko wyniki z matury, jednak musisz przemyśleć, czy będzie Ci się chciało na studiach utrzymać.

Myslałam albo o pedagogice albo o technologi zywnosci i zywienia xzlowieka

Gość moze ma stulejke
nie idz na pedagogike tylko....:O

albo socjologia. A dlaczego?

Gość moze ma stulejke
to juz lepsza ta technologia po pedagogice czy socjologii pracy nie znajdziesz na bank....

cholera...ja nie wiem czy mnie nawet przyjma :( a co jesli matura mi kiepsko pojdzie?:( A po technologi co mozna robic?

Gość po technologii żyw. nie ma prz
przyszłości. a studia są ciezkie, wbrew pozorom. :(

ja miałam dobre oceny w lo - 4 i 5. maturę zdałam wysoko (angielski 89% ustny, 94% pisemny, polski 74% pisemny, 95% ustny, wos podstawa 86%, geografia rozszerzenie 87%). na studia dostałam się bez problemu. oceny są brane pod uwagę, gdyż są punktowane - im więcej punktów tym lepiej. każda uczelnia ma swoje progi, każdy kierunek też. na dzienne się trudniej dostać, wszystko zależy od progu punktacji i odpowiedniej ilości punktów. na zaoczne jest łatwiej - są niższe progi punktowe i przyjmują o wiele więcej ludzi. dla porównania - skończyłam psychologię, na dzienne dostało się 54 osoby, na zaoczne około 140. powodzenia ;)

Studia zaoczne sa tylko w weekendy tak? W tygodniu moglabym pracowac..hm tylko gdzie mnie przyjma po LO?:( mam troche kasy uzbierane okolo 4 tys. ale dlugo na tym nie pociagne, tymbardziej ze chce mieszkac w wynajmowanym mieszkaniu. eh :( chyba zdecyduje sie na ta pedagogike

up

Gość moze ma stulejke
wez pomysl dobrze nad jakims porzadnym kierunkiem, po co ci kase ladowac w zaoczne studia tymbaziej pedagogike, po ktorej i tak nie znajdziesz pracy, lepiej poszukaj jakiegos konkretnego kierunku

Gość Anjjjjaa
po pedagogice nie ma pracy. Lepiej na zaocznych i pracować niż na dziennych z najlepszymi ocenami i a potem bez doświadczenia życzę powodzenia w szukaniu pracy.

konkretny czyli jaki masz na mysli? Moze Ty masz jakies sensowne propozycje? Bo ja bym chciala studiowac i pracowac a studiujac dziennie to chyba nie da rady pracowac?

a może administracja? Dostać się wcale nie jest trudno, kierunek nie należy do najtrudniejszych ale chociaż masz szanse na prace. A może zastanów się nad szkołą policealną lub jakimś kursem? Nie rób głupoty i nie studiuj po to by tylko studiować, bo za kilka lat obudzisz się z ręką w nocniku. Decyzja, którą teraz podejmiesz zaważy na Twoim dalszym życiu, więc poważnie się zastanów, żeby później nie żałować.

Gość moze ma stulejke
ja nie wiem, o cie interesuje, z czego jestes dobra, przeciez kazda uczlnia ma teraz swoja stronke wiec mozesz wejsc i poczytac o dziennych czy zaocznych ja sama skonczylam pedagogike (zaocznie, myslalam ze to taki fajny kierunek, ale sie ocknelam i poszlam na drugie studia...) dlatego mowie ci nie idz na pedagogike bo to sensu zadnego nie ma, pracy bez plecow nie znajdziesz... no i jeszce odpadaja wszystkie kierunki nauczycielskie

Administracja hmm tez moze byc... tylko tam biologia nie jest potrzebna, a ja zdaje biologie na podstawie. Na szkola policealna biora pod uwage oceny a ja jak pisalam w temacie mam kiepskie

Gość moze ma stulejke
cos mi ucielo w poprzednik poscie o roznych kierunkach, moze cos cie zainteresuje*

Gość a w ogóle to z czego
masz te kilka lepszych ocen? Może da się iść w tym kierunku? Może spróbuj poszukać kierunki mało "akademickiego" tj. zorientowanego głównie na zawód, np. jakaś dietetyka, księgowość itp.

Gość maskjdwiufifki
Idź na ekonomię.