Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieWiedząca mamuśkaa

Czy zakładacie noworodkowi 2 pieluchy??

Polecane posty

Zamierzam uzywac pampersow od pierwszych dni dziecka jednak slyszalam ze na pampersa trzeba zakladac jeszcze pieluche tetrowa zeby dziecko mialo szerzej nóżki bo jak nie to bioderka bedą się zle rozwijać.. czy to prawda?? i ile miesiecy trzeba tak robic?

ja zakładałam 1 pampersa i bioderka ma idealne :) 2 kontrolne usg potwierdziły że wszystko w porządku :)

To jakas glupota kto CI tak powiedzil? Przeciez przy okazji odparzysz dziecko i bedzie mu niewygodnie . Pampersy wystarczajaco poszerzaja nozki kazda mama stosuje tylko pampersy i wszystko jest okej :)

Gość matka łopatkaaa**
Paweł Zawitkowski, ja mu ufam. Poczytaj co napisał o tzw pieluszkowaniu. Ten mit pokutuje od dawna, głównie na skutek powszechnego przekonania, że wkładanie kilku sztywnych warstw pieluch między nóżki niemowlęcia nie przeszkadza mu w żaden sposób, a będzie korzystnie wpływać na rozwój stawów biodrowych. To nieprawda. Aparat ruchu rozwija się w ruchu, a każde jego ograniczenie, nie mówiąc już o unieruchomieniu, w ogromnym stopniu obniża sprawność, zmienia sposób i charakter ruchu (przekonał się o tym każdy, kto choć raz miał gips na nodze i ręku). Niemowlęta z reguły dobrze sobie z tym radzą, ale niestety nie wszystkie. Może nie u każdego dziecka szerokie pieluchowanie przyniesie niepożądane skutki, ale wystarczy się przyjrzeć, jak ruszają się niemowlęta ograniczone kilkoma warstwami pieluch, a jak te, które mogą swobodnie wierzgać nóżkami. Różnicę widać już na pierwszy rzut oka - ruchy dziecka (nie tylko jego nóżek, ale całego ciała) w kilku pieluchach są ograniczone, niezgrabne, monotonne. Maluch nie może swobodnie kopać, często wciska pięty w materacyk i pcha, unosi pupę, próbuje się wykręcić. Jeżeli już unosi nóżki, to asymetrycznie i bardziej na boki, niż do góry. Tymczasem najważniejszym czynnikiem chroniącym stawy biodrowe i kształtującym je we właściwy sposób jest ruch. I to w pełnym zakresie, w górę, do środka, w dół, w bok. Prostowanie i zginanie. Tylko wtedy stawy biodrowe dojrzewają prawidłowo i rozwijają się mięśnie, które teraz i w przyszłości będą je stabilizowały i chroniły. Ograniczenie naturalnych ruchów nóżek osłabia sprawność mięśni brzucha, które są potrzebne nie tylko do zapewnienia odpowiedniej pozycji tułowia, kiedy maluch już wstaje, ale też do raczkowania, siadania, obrotów... Po kilku tygodniach utrzymywania nóżek w rozkroku dziecko nie będzie nawet myślało o raczkowaniu czy turlaniu się. To zdecydowanie opóźnia tempo i jakość zdobywania kolejnych umiejętności. Poza tym grubsza warstwa pieluch znajduje się nie tylko między nogami, ale też pod pupą, co zmienia ułożenie całego ciała. Maluch jest jakby "wciskany" w podłoże na wysokości barków i główki, przez co częściej i silniej wciska rączki w materacyk, z trudem natomiast unosi je w górę i wyciąga do przodu. Do tego chętniej układa główkę i cały tułów asymetrycznie, co może prowadzić do asymetrii postawy i ruchów. Absolutnie nie należy też kłaść dziecka na brzuchu i przy odwiedzionych i zgiętych nóżkach, dociskać pupę do materacyka. Można mu w ten sposób zrobić krzywdę. Pamiętajcie, że szerokie ustawienie nóżek w stawach biodrowych (odwiedzenie, zgięcie w kolanach i zwrócenie na zewnątrz) to pozycja, w jakiej układa się nóżki dziecka w trakcie leczenia stawów biodrowych, kiedy są skrajnie niedojrzałe lub chore. Jeżeli stawy biodrowe są w normie, nie wolno ograniczać ich ruchu. Tylko ruch, przy odpowiedniej pielęgnacji i opiece, pomoże im się w pełni rozwijać, a przy okazji uniknąć pozostałych konsekwencji ograniczania swobody dziecka.

Gość mi zarówno położna jak
i ortopeda powiedzieli że dobrze jest zakładać dziecku 2 pieluszki tetrowe, choć moje dziecko nie miało i nie ma żadnych wad rozwojowych (potwierdziły to badania bioderek)

ahaa dziekuje za rady chyba bede tylko pampersa dawac.. tetrowych nie bede codziennie prac:/

Moja córka urodziła sie z dysplazją stawów biodrowych - lekarz oczywiście zalecał szerokie pieluchowanie - wkładanie pampersa i na to pieluszke tetrową. Trochę niewygodnie tak z dzieckiem z dwoma pieluchami, a i pieluszka tetrowa często zwijała się nic nie dając, więc zaczełam córce wkładać do spania zwykły złożony ręcznik między nózki. Jak mała spała to starałam się jej szeroko rozstawić nóżki (a spała przecież większość dnia i nocy). Po 3 m-cach dysplazja zaczęła się zmniejszać. Na kontorli po 6 m-cach nie było po niej śladu. Lepiej stosować szerokie pieluchowanie nawet jak dziecko ma prawidłowo rozwinięte stawy, gdyż chodzi o prawidłowe ułożenie kości w panewce udowej. Teraz ma prawie 6 lat i wszystko jest super. Nieleczona dysplazja stawów biodrowych może mieć poważne skutki, opracje, włącznie z kalectwem na całe życie. Więc warto szeroko pieluchować. Pozdrawiam.

W zeszlym roku z synkiem bedac na usg bioderek- lekarz super, wizyta prywatna- powiedzial mi, ze przy kazdym dziecku od porodu powinno sie wkaldac 2 pieluszki tetrowe co najmniej na 6 tyg. U nas jeszcze dodatkowo doczepil sie prawego bioderka, wiec zalecenia wykonalam.

Bioderka są jeszcze niedojrzałe i różnie mogą się ustawić. Skoro dodatkowa pieluszka może pomóc, to zbyt wąskie ustawienie (i przy tym nieprawidłowo ustawione nóżki) może zaszkodzić. Ja wiem, że każda matka robi to co podpowiada jej intuicja, ale czasami warto posłuchac rady lekarza. Szerokie pieluchowanie na pewno nie zaszkodzi maluszkom.

Gość gość joł
ja nie wiem czy warto zakładać pieluchy [proszę o poradę]