Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaignasiowa11

od kiedy na nocnik

Polecane posty

Gość mamaignasiowa11

jak w tEmacie

Gość nocnikowa dama
Od momentu, gdy dziecko będzie gotowe, nie wcześniej.

Gość mamaignasiowa11
ha a kiedy gotowe jest?

to zalezy od dziecka , moj za nic nie chcial siedziec na nocniku - darl sie w nieboglosy , teraz go sadzam ale nic nie robi mimo ze czasami siedzi i z godzine - zakladam pieluche i niespodzianka gotowa :( ma juz prawie dwa latka i nic nie pomaga , ostatecznie poczekam do cieplejszych dni i wtedy bedzie smigal bez pieluchy ( w zeszle lato jak sie posiusial to w taka histerie wpadal..)

trudno tak określić wiek dziecka, od ilu miesięcy, wydaje mi sie ze na pewno po roczku, powoli stopniowo próbować dziecko sadzać w ramach zabawy, ale nic na siłę aby nie zrazić dziecka, , na pewno przed 2 rokiem życia dziecko powinno już z nocnika korzystać, może nie zawsze 100% ale znać jego przeznaczenie

mój syn ma 1,5 roku i za nic nie chce siedzieć na nocniku...robi z nim różne dziwne rzeczy, ale usiąść może tylko na sekundę i zaraz się zrywa :( też czekam aż będzie cieplej i go będę trzymać bez pieluchy.

Gość ghghghg
moja tez ma 1,5 roku i robi to samo co twoj syn uisaidzie na chwile i wstaje krzyczy jak prosze zeby jeszce posiedziala, nie chce

Gość nocnikowa dama
Gotowe jest wtedy, gdy można mu wytłumaczyć, gdy zrozumie o co chodzi. Sadzanie na siłę jest bez sensu. A ta gotowość też jest różnie w przypadku dzieci, jedno może być gotowe w wieku 2 lat a inne w wieku 3 lat. Różnie. Obserwuj dziecko, podejmuj próby sama zobaczysz, czy to już ten czas. Zdaj się na swoją intuicję i potrzeby dziecka :)

Gość mussa30
a ja sie z waminie zgodze przynajmniej nie do konca moj synek od 7 miesiaca robi na nocnik i od tamtej pory ani raz nie zrobil kupy do pieluchy oczywiscie z siku to inna sprawa w tej chwili ma 16 miesiecy i robi juz na muszli oczywiscie z podkladka czasami pokazuje ze chce a czesciej widze kiedy mu sie chce kupke im pozniej sie dziecko uczy tym ono bardziejnie chce takie jest moje zdanie z obserwacji moich i kolezanek:)

Gość grrrrrr.........
mussa30 --> od 7 miesiaca na nocniku ?! A wczesniej nie moglas zaczac ? Nie znalazlas lezaczka-bujaczka z wmontowanym nocniczkiem ? :O :O Na mozg tu niektorym macica uciska :O .... dziecko nie jest gotowe NEUROLOGOCZNIE do sygnalizowania swoich potrzeb przed 18 miesiacem zycia..... no ale tu niektore madrzejsze od lekarzy to co bed tlumaczyc .... tylko dzieci szkoda ...................

Gość Ja jestem Patrycja :)
To że dziecko będzie się załatwiało na nocnik w wieku 6 czy 7mscy to nie o to w tym wszystkim chodzi. A chodzi o to żeby dziecko samo kontrolowało Swoje potrzeby i potrafiło o tym zakomunikować. Mój syn w ubiegłe wakacje miał 1 rok i 9mscy. Jak było ciepło to po prostu latał po dworze bez pieluchy. Najpierw jak chciał sikać to lecieliśmy na bok na trawkę lub pod krzaczek, potem w domu do nocnika. Tylko on od razu nauczył się sikać na stojąco. Z kupą było gorzej ale po kilku dniach też załapał. Jak raz sie uda to potem jest coraz łatwiej. Ważne żeby nie robić nic na siłę i żeby nie krzyczec ani nie karać jak się nie uda a jak się uda to pokazać jak bardzo się cieszycie, bić brawo itd. Życzę powodzenia :)

Gość mussa30
do grrrrrrrrr wiesz co nie musisz mnie obrazac bo ja tego nie robie ja tylko wyrazam swoje zdanie moj maly solidnie siedzial jak mial 5 miesiecy z biegiem czasu zakupilam nocnik i tak po prostu go posadzilam i zrobil kupe pewnie nam sie udalo ale od tamtej pory nie srobil mi kupy do pieluchy bo zawsze widzialam kiedy mu sie chcialo na mozg to tobie chyb a upadlo jesli dziecko robi w pieluche na siedzaco i sie meczy wez ty sobie usiadz i zrob ciekawe czy bedzie to przyjemne moj synek jet zdrowiutki ik,ochany i napewno mu nie zaszkodzilam tym ze tak wczesnie usiadl na nocnik a im pozniej tym gorzej bo dziecko w ogole nie chce siadac im jest starsze

mussa --- mojej szwagierki synek tez okolo 7-8 miesiaca zaczal zalatwiac grubsze sprawy na nocniku - super ze twoje dziecko tez tak robi!!!

Gość mussa30
do owald dziekuje za wypowiedz bo troszke sie wkurzylam odpowiedzia grrrrr a przeciez im wczesniej tym lepiej dzieci moich kolezanek ktorym sie nie chcialo sadzac na nocxnik maja po dwa lata i sraja ze tak brzydko powiem do pieluchy bo mamie sie nie chcialo a one teraz nie chca usiasc to chyba lepiej wczesniej zaczac nie uwazasz grrrr

Gość grrrrrr.........
Nie uwazam ;) ... natomiast uwazam ze powinno sie robic wszystko w odpowiednim czasie :P.... na nocnilk tez przychodzi "odpowiedni czas" ale napewno nie jest to wiek 7 miesiecy :O....I tyle w tym temacie, a kazdy robi jak uwaza..........

Gość mussa30
no wlasnie grrrrrrrrr kazdy robi jak uwaza a moim zdaniem zanim dziecko zacznie kojarzyc swoje potrzeby fizjologiczne a jest to wiek okolo 2 lat to juz jest za pozno na nocnik o wiele za pozno a chyba o niebo lepiej jest wyproznic sie na nocnik niz stekac na siedzaco i meczyc dziecko musisz sama tak sporobowac to moze wtedy zrozumiesz pozdrawiam:/