Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśieńka

czy to może być krzywica??

Polecane posty

Gość mamuśieńka

Zauważyłam niedawno że moja córka( pól roku) ma dziwne żebra. Takie wystające i zakrzywione do góry. Koleżanka powiedziałam mi że to może być krzywica a wy jak myślicie. Główka trochę jej się poci podczas jedzenia ale myślałam że to przez za małą dziurkę od smoczka ( ulewa i musi pic z najmniejszej)

Gość lepiej idz do pediatry
bo rzeczywiscie twoje dziecko moze miec krzywice , dajesz dziecku wit d ? a jesli dajesz to moze czas zwiekszyc dawke - ale taka decyzje musi podjac lekarz , sama na wlasna reke nie zwiekszaj dawki - bo tak na prawde to tylko przypuszczenia ze dziecko moze miec krzywice . Za duza nieuzasadniona dawka leku tez jest szkodliwa

Gość wqewa
Wiesz co mojej też się główka poci ,żebra też są wystajace jak piszesz, bierze witaminę D3, chodzę z nią na kontrolę do lekarza i nic mi nie mówił o krzywicy.

a lekarz widzial te wystajace zebra ? bo zebra nie moga bardzo wystawac no chyba ze dziecko jest bardzo chudziutkie.

Gość mamuśieńka
daje jej witaminę d chociaż muszę się przyznać że czasem zapomnę:(...

Gość mamuśieńka
na kontrolę chodzę ale nie wiem czy widział bo ja sama niedawno zauważyłam te żebra. A dziecko raczej do tych chudszych należy

mam 2 dzieci i zadne z nich nie mialo wystajacych zeber . Z tego co wiem to jak dziecko sie poci i jak zebra wygladaja nie tak jak powinny to moze byc objaw krzywicy . RAdzilabym jak najszybciej udac sie do pediatry i pokazac te zebra oraz powiedzic ze dziecko sie poci .

Gość Nefretete26
Dokładnie - wszystkie deformacje kości i pocenie się główki mogą świadczyć o tym, że dziecko ma niedobór witaminy D i że ma początki krzywicy, także mam nadzieję, że byłaś u lekarza. Moja znajoma miała podobną sytuację i lekarz zapisał jej dziecku Vigantol, żeby uzupełnić niedobory witaminy D

Gość Desireno
Jesli to krzywica to rzeczwyiście tutaj trzeba używac witaminy d. Polecam ci poczytać o niej na stronie www.witaminad.info ja duzo się tam dowiedziałam.

Gość galaaa
Moja siostrzenica miała podobny problem - lekarz jej przepisał Vigantol i wszystko samo wraca do normy, także mogę polecić

Gość _MMORELKA_
co za brednie!!! to wcale nie musi byc odrazu krzywica spora częśc dzieci ma wystające żebra, szczegolnie dwie takie jakby kulki - to naormalna sprawa, tak samo z glowka podczas jedzenia mojej ciagle sie pocila, potem wyrosla z tego. A poci sie glowka poza posilkami? czy tylko podczas picia mleka? Nie panikuj bo na 100% to nie krzywica skoro dajesz wit. d i jezeli do tego pije mm w ktorej tez jest wit d to nie jest krzywica. dla spokoju przejdz sie do pediatry.

Gość l4
oczywiscie mojemu też wystawały żebra, to jest zwykła fizjologia i budowa dzieciecych żeber

Gość Mafinora
Polecam poczytać więcej na temat krzywicy pod tym adresem: www.megapedia.pl/krzywica.html

Gość gość
jak to na 100% to nie jest krzywica? jak mozesz tak pisac i wprowadzac ludzi w błąd..moja mała też bierze wit d3, 3-5h jest dziennie na spacerku, pije mm i ma początki krzywicy..dlatego nie pisz czegos na czym się nie znasz..może maluszek po prostu nie przyswaja tejwitaminki i to jest problem

Gość gość
mialam to samo u mojej coreczki dawalam jej regularnie witamine D i miala wystajace zeberka poszlam do pediatry i zalecono mi badanie na witamine d3 i wapno mala miala wzorowe wyniki po prostu taka budowe odziedziczyla po rodzinie meza

Gość eghz
dziewczyny dawajcie swoim pociechom witamine D koniecznie!!! to jest strasznie ważne w pierwszych latach rozwoju, pozniej tez. jest tyle różnych preparatów, Meltiki bądź jakieś krople/aerozole, jest z czego wybierać.