Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swiadectwopracy

Świadectwo pracy

Polecane posty

Gość swiadectwopracy

Hej. Pracowałam w sklepie na okres próbny na pół etatu po skończeniu okresu próbnego dostałam umowę na czas określony na cały etat. Teraz zwolniłam się dostałam świadectwo pracy i mam napisane że pracowałam na pół etatu. Ale moim zdaniem powinno być w świadectwie że na cały. Jak uważacie? Będę wdzięczna za pomoc

Gość fasolófFka
oczywiście, powinno być, że na cały etet

Gość swiadectwopracy
czyżby policzyli moje liczne spóźnienia i ucieczki przed czasem jako pół etatu? to by tłumaczyło niskie wypłaty :(

Gość swiadectwopracy
Mówiłam o tym szefowi a on powiedział że niewie co jest w świadectwie i dlaczego napisane i żebym z księgową pogadała

Gość swiadectwopracy
ale mają zabawe podszywacze

Gość fasolófFka
to pogadaj z księgową, mają obowiązek wystawić ci poprawne świadectwo w ciągu chyba 7 dni od dnia zakończenia pracy

Gość jesteś pewna, ze
umowę o pracę miałaś na cały etat? Czasami tak robią pracodawcy, ze zatrudniają pracownika na cały etat ale umowa opiewa tylko pół etatu (oszczędzają w ten sposób na składkach)

Gość swiadectwopracy
Ale na umowie miałam napisane cały etat. to był mały sklep i księgowa nie była na miejscu tylko on gdzieś do niej jeździł. a jak nie będzie chciał mi tego zmienić to mogę go do sądu pracy podać?

Gość swiadectwopracy
????????

Gość jeśli masz w umowie
cały etat to faktycznie moze być pomyłka. Powinnaś pogadać z księgową w takim razie

Gość jeśli masz w umowie
jasne, ze tak możesz odwołać się do sądu. Jednak myślę, że najpierw iśc do PIP (Państwowa Inspekcja Pracy) oni nawet pozew do sądu pomogą napisać

Gość swiadectwopracy
Dzięki

Jeśli chodzi o sąd to są bardzo krótkie terminy, więc trzeba uważać. Mianowicie wygląda to tak: 1) w ciągu 7 dni od otrzymania świadectwa masz czas na złożenie pracodawcy wniosku o sprostowanie tego świadectwa, 2) w ciągu 7 dni od zawiadomienia przez pracodawcę, że odmawia sprostowania świadectwa, możesz wystąpić do sądu o sprostowanie świadectwa. Jeśli więc zawalisz któryś z tych terminów, sprawa leży.

Gość basik_basik
Powinnas mieć wyszczególnione na świadectwie pracy okresy zatrudnienia, czyli od...do pół etatu, od...do cały etat. Może to być tylko zwykła pomyłka przez księgową, weź umowy, świadectwo idź i to wyjaśnij.

Gość jeśli masz w umowie
czy masz umowę o pracę? żebyś miała papier w razie czego, ze to Ty masz rację a nie pracodawca Powodzenia:D

Gość swiadectwopracy
Tak mam umowę o pracę. Dzięki

Odnośnie jeszcze mojego posta to sprawa leży tylko jeśli chodzi o drogę sądową. Bardzo możliwe, że uda Ci się to polubownie wyjaśnić.

Gość swiadectwopracy
wątpię bo z tym szefem juz miałam wcześnej problem. Dostałam umowę na okres próbny na pół etatu a pracowałam na cały. ze niby księgowa się pomyliła i nie dało rady dać mi nowej umowy