Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malwinkazkominka

Ratunku!!!

Polecane posty

Gość malwinkazkominka

przegrałam zakład z mężem o to, kto jutro robi obiad:( Mąż zażyczył sobie bigos. Jak się do cholery robi bigos???? Nie umiem gotować:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malwinkazkominka
ale jaka ma być kiełbasa?? Kiełbas jest duzo, może być podwawelska? Co to jest biała kapusta, taka zwykła w główce? Dusić razem kapusty czy osobno? Ratujcie, bo ja sobie nie poradzę, mąż specjalnie wymyślił ten bigos, bo w domu to on gotuje i jutro będzie miał okazję do szyderstw;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to tragiczne________
ja bym pomogla ale sama nigdy nie robilam bigosu a ludzievz kafe sa wredni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepszy bigos to taki gdzie osobno gotujesz kapustę kiszona i kapustę białą. dopiero pod koniec sie łaczy obydwie kapusty. sama nie potrafię robić dobrego bigosu ale taka rade dostałam od znajomej która jest w tym mistrzynią. Przepisu całego mi nie dała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiiikkkkaaaa
Ja robię bigos tak: biorę główkę kapusty białej (tak, to jest ta zwykła w główce) i 1kg kapusty kiszonej. Siekam obie kapusty i wrzucam do garnka. Zalewam szklanką wody, dodaję liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, trochę jagód jałowca, parę suszonych grzybków i gorczycę. Dodaję 2 pokrojone w kostkę cebule i stawiam na gazie. Jak woda zacznie bulgotać, to zmniejszam ogień i niech to się dusi (czyli gotuje pod przykryciem). Mięsa najlepiej dac kilka rodzajów. Najlepiej weź trochę schabu, pokrój w drobna kostkę, podsmaż i wrzuć do kapusty. Kiełbasa może być podwawelska, pokrój drobno i też dorzuć. Możesz dodać trochę podsmażonego wędzonego boczku, może być tez szynka. Generalnie im więcej rodzajów mięsa i wędlin, tym lepiej. Ja do bigosu daję też 4 suszone śliwki, wczesniej namoczone i pokrojone drobniutko, szklankę wina czerwonego i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Bigis powinien gotowac się ok. 2 godzin, potem należy go przestudzić i ponownie podgrzać. Generalnie bigos najlepszy jest następnego dnia, więc może umów się z mężem na pojutrze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malwinkazkominka
dzięki wielkie za pomoc!:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×