Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esophagus

kim jest Bóg w waszym życiu?

Polecane posty

Gość esophagus

Bog jest kims nieodzownym , jak powietrze i woda. To on nas chroni i staje przy nas gdy juz nikogo nie ma Jest tym ktory kocha, bo z milosci umarl za nas Dlaczego tak trudno jest nam uwierzyc w jego milosc? Dlaczego tak trudno jest go nam znalezc w gaszczu informacji, ludzi i kolejnych wiadomosci w TV? Gdyby Bog byl u nas na pierwszym miejscu tyle tragedii nie mialoby miejsca I tylez mniej samotnosci w naszych sercach On jest tym co zsyla pokoj i sile naszym Zbawicielem

Gość TUHAJBEJ
bierzesz pod uwagę, że Boga nie ma?

Gość a jeżeli tak
Bóg jest miłością, prawdą i zbawieniem tylko On kocha nas bezgranicznie i absolutnie

Gość TUHAJBEJ
mówisz jak muzułmanin, fanatyk. jak robot w zasadzie. z tym, że na szczęście katolicyzm nie jest taką agresywną religią jak islam.

jest pojęciem, które mnie interesuje w sensie czysto akademickim czasem też budzi zdziwienie, że ludzie (nawet wykształceni i inteligentni) naprawdę wierzą w bajki

Gość esophagus
tylu sceptykow, też miałam takie momenty w życiu Można wierzyc w Boga i nei byc fanatykiem.. Kto z Was czyta Biblie? tam jest wszystko napisane, czarno na białym. I sam Jezus byl daleki od fanatyzmu. Faryzeusze i Ci wszyscy kapłanii byli dużo bardziej fanatyczni w tym co robili, to Jezus pokazal nam inna drogę. Dla mnie wiara to nie tylko wstawianie siebie w sztywne reguły praw i nakazow, ale postepowanie wyplywajace z milości. Nikt nie jest idealny, i Bog to wie, dlatego zawsze jest nam gotowy wybaczyc, wystarczy ze potrafimy przyznać sie do błędu i żałować. Nie jest Bogiem z kamienia. Jak żydzi chcieli ukamienować kobiete złapaną na cudzołóstwie to kto sie za nią wstawił? Jezus

Gość esophagus
Prawa Starego Testamentu sa duzo ostrzejsze, ale wezcie pod uwagę kiedy powstały - w tych czasach ludzie bywali bardzij okrutni i ogólnie panowało wielobóstwo. Składano ofiary z ludzi, jakies ceremonialny seks itp. Bog wprowadził zmiany jakie mogł w tych czasach. Poczytajcie, sami się przekonacie. A Dekalog i przykazania miłości sa jednymi z najważniejszych przykazań Bożych.

Gość esophagus
Hatsumomo, a jak sie zapatrujesz na życie po śmierci?

aż mi sie włos jeży.. Jaki sens byłby gdyby Bóg nie istniał? Jeden człowiek wypowie sie w kierunku wiary i już setki kontrargumentów.. Nawet jesli ludzie w niego nie wierzą to niech nie zniechecaja innych do wiary. Samo Pismo to jedna wielka mądrość. "On naazał i zostały stworzone"

Gość esophagus
Dziekuję Roszpunko! I wiesz co mnie dziwi? JAK ludzie biegają za pieniedzmi, za nei wiadomo czym,a wystarczy jedna chwila a z tych pieniedzy nic nie będą mieli.

Gość esophagus
Śpisz i śpisz? Nudna ta twoja wizja, hehehe... No ale co kto lubi:)

Gość ateistkaaaaaaaa jakie
Hatsumomo san smutne twoje zycie

gdyby rodziny miały tylko jeden pokój poza kuchnią i łazienką, gdyby tam razem spędzali czas i byli ubodzy bez watpienia trzymaliby się razem!

Hatsumomo san -> a właśnie może ten sen jest tym co określamy jako niebo czy też piekło ;) trzeba też zauważyć że nie wiemy co się dzieje z tak zwanym obserwatorem po śmierci. A obserwator to dusza bo ktoś/coś przecież steruje ciałem które mamy.

Gość Byłaś Ohydna
jedzą >? i to Twoje zdjęcie?

Gość nie mam z tym problemu
Pochodzę z rodziny katolickiej i do głowy nie przyszłoby mi aby wątpic w istnienie Boga.Wierzę i nigdy nie zwątpiłam w Jego istnienie.W takim duchu wychowałam swoje dzieci. Zastanawiam się,dlaczego inni mają z tym problemy.Nawet jesli nie wynieśli wiary z domu,to nasz Papieź dał namacalne świadectwo o Bogu. Nikt mnie nie musi przekonywać.Po prostu wierzę i już.Czuję Jego obecność w moim życiu.Czuję Jego opiekę.

cały problem polega na tym ze mu próbujemy zdefiniować jakoś Boga co moim zdaniem jest niemożliwe przy aktualnym rozwoju nauki ;) jedyne co możemy stwierdzić to to że istnieje jeszcze jakiś świat którego nie da się zdefiniować poprzez czas, przestrzeń i materię ;)

Gość Lewiatan to po parówkach
gadasz takie głupoty? :D

Gość Epona
jest istotą która daje mi wskazówki tylko ich odczytywanie nie jest dla ludzkiego umysłu zbyt proste. :O Zdiobycie takiej umiejętnosci wiąrze sie z dojrzałoscią duchową która według mnie jest jednym z czynników dojrzałosci osobistej ;)

pomarańcz -> napiszę inaczej ;) nie potrafimy stwierdzić czy Bóg istnieje czy nie z tego powodu iż nie potrafimy nawet jednoznacznie określić kim/czym on jest ;] poza tym polecam oglądnąć film "What The Bleep Do We Known"

Gość otrzymać łaskę
Dlaczego niektóre niedowiarki zaczynają wierzyć w Boga u schyłku swego życia albo po jakiejś tragedii???.

Hatsumomo san -> choćby na takiej że jest dusza która skądś musiała się w nim wziąć w tym ciele.

Gość Levvatyw
A gdzieś ty duszę w człowieku widział ??

Gość a ktory?
Zeus, Mitra czy Jezus? bo wszystkie te opowiesci i mitologie sa dla mnie tyle samo warte - zbior ludowych gawed i nic wiecej. dziwi mnie jak ktokolwiek myslacy moze przeczytac biblie i nie zauwazyc jej oczywistych sprzecznosci. Niepokalane poczecie czy wyskoczenie z glowy ojca - jest tu jakas roznica??

Gość a inne rzeczy
których nie widzimy też nie istnieją są nienamacalne ?

Gość a ktory?
na inne rzeczy masz naukowe dowody.