Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esophagus

kim jest Bóg w waszym życiu?

Polecane posty

Hatsumomo san -> aborcja to osobny temat :P to bardzo ciekawy dokument wiele osób po jego oglądnięci zmieniło podjecie do tego kim/czym jest Bóg, wiary i tym kim my sami jesteśmy ;)

Gość jakie dowody
dowody to tylko przypuszczenia. Weź np myśli. Czy myśli istnieją? Spróbuj ich dotknąć! Czy to, że ich nie możesz dotknąć to znak, że ich nie ma?

Hatsumomo san -> nie wywróci ci się tylko częściowo zmieni ;) jakie dowody -> a dotknąłeś/łaś kiedyś fali elektromagnetycznej? nie bo się nie da jej złapać, zobaczyć itp. więc one nie istnieją czyli sieci komórkowe, TV, radio, WiFi itp. działają w cudowny sposób :P

Gość esophagus
właśnie na tym polega wiara - to nie jest nauka, ktora mozna zmierzyć czy odważyć. Sam Jezus powiedzial ze blogosławienie Ci co nie widzieli a uwierzyli (nie znam dokladnego cytatu) A moze znacie jakieś historie, znaki od tych co umarli? Ile to razy takei rzeczy sie zdarzają, więc idąc tokiem myślenia Hatsumomo san nic takiego nie powinno mieć miejsca gdyż według jej założenia śpimy po śmierci. A poza tym ludzie od zawsze nie wierzyli, i powatpiewali w Boga. Bog posyłał im iwelkich proroków, działał niesamowite cuda (np otwarcie morza przy ucieczce Żydów z Egiptu) a jak tylko Mojżesz zniknał na 40 dni jzu wybudowali cielca. Niestety tacy jesteśmy, mali i grzeszni, a wydaje nam sie że jesteśmy pepkiem wszechświata

Gość crisco
hej ja też jestem wiezacym, i cieszę sie że jest nas więcej

Gość a kto widział UFO?
"A moze znacie jakieś historie, znaki od tych co umarli? Ile to razy takei rzeczy sie zdarzają, więc idąc tokiem myślenia Hatsumomo san nic takiego nie powinno mieć miejsca gdyż według jej założenia śpimy po śmierci." Mózg to kosmos sam w sobie.

Gość malaladypankmanipulatorka
Jeśli wierzysz , a okaże się że Bóg nie istnieje, przegrywasz, ale to nic w porównaniu z sytuacją , kiedy postanawiasz nie wierzyć tylko po to by po śmierci dowiedzieć się że Bóg jednak istnieje. Dlatego nie wierzą tylko ludzie głupi, nie szanuje ateistów. Mam ich za ludzi przyziemnych i bezmyślnych.

Gość esophagus
ja myślę że u nas jest po prostu niemodne wierzyć w Boga a Ci wielcy ateiści myśla że przyszpanują jak powiedzą że nie wierza A jak tylko powiesz że jesteś wierzacy to od razu to skomentują, że jesteś nudziarą, że każda imprezę spedzasz ze szkalenczką soku i alko sie nie napijesz, albo że jesteś dziwna bo chodzisz do Kościoła

Gość dziwnym trafem
jakoś te "cuda" zdarzyły się wieki temu i jedyne, co je poświadcza to zbiór gawęd ludów pasterskich. Im ludzie mądrzejsi tym mniej cudów:D "A moze znacie jakieś historie, znaki od tych co umarli?" - jak masz dowody to gratuluję, właśnie zostałaś milionerką. W USA wyznaczono nagrodę za UDOKUMENTOWANY przypadek komunikcji ze zmarłym. i wiesz co? jakoś do tej pory nikt jej nie odebrał.

Gość fankaborysa
Kościół to sekta a Boga nie ma .

Gość pika pika pika czuuu
ok coś się cicho zrobiło, ponawiam. Wiecie co mi ktoś kiedyś powiedział? "Czemu mam sie obawiać czegokolowiek na tym świecie, skoro Bóg ze mną kroczy i sie mną opiekuje" I coś w tym jest, ani ta osoba nie jest zestresowana, chociaż życie usłane różami nie jest i Bóg rzeczywiście się nią opiekuje. Np jakoś tej zimy, zawsze parkują przed blokiem, mają nawet swoje ulubione miejsce. Jakoś wyjatkowo zaparkowali obok tego miejsca, mimo że wolne było. W nocy drzewo sie wyłamało i rozłożone leżało na tym właśnie miejscu parkingowym gdzie oni zwykle parkowali. Ich auto obok, nieruszone

Gość pika pika pika czuuu
up up up , wszyscy na impreze poszli?

Gość wielki kazabum
lalalallalalalla. topik topik... gdybyś założyła topik jak robić loda miałabyś już z 1000 wpisów, a tak to lipa

autorko skoro bog istnieje to dlaczego 1 ksieza gwalca, sa poslannikami boga i glosza slowo boze ,podobno to dlaczego wykorzystuja chlopcow 2 dlaczego jest tyle nieszczesc 3 dlaczego zabiera male dzieci niczemu niewinne , skoro on tak kocha kazdego a pijakow i mordercow zostawia 4 podobno pismo sw i slowo boze zakazuje kazirodztwa hmmm juz w bibli bylo kazirodztwo no i bog do tego dopuscil 5 historia potwierdzila fakt istnienia dinozaurow , gdzie o tym w pismie nie ma hmm byc moze zapomnial napisac 6 dlaczegop pozwala umierac ludziom skoro on taki dobry i nie pisz mi ze bog daje kazdemu taki krzyz zeby byl w stanie go uniesc bo to bzdury

Gość mariesztat
ok. odpowiedz na te pytanai jest jedna.. Wolna wola. Bog dal kazdemu z nas wolna wole, i tak samo dostalas ja i mozesz sobie wierzyc i niewierzyc, tak samo jak i ci ksieza Molestujac dzieci popelniaja bardzo ciezki grzech i jesli tak umra uwierz mi po drugiej stronie latwo imnie bedzie. Z powodu nienawisci szatana do Boga ksieza podlegaja jeszcze wiekszym pokusom od niego. Czemu to nasi katoliccy ksieza sa iwecznie atakowani? A jak swiadkowie Jehowy zapukaja do drzwi to najwyzej ich sie odsyla, nie slyszlalam zeby ktos mial ich tak w nienawisci jak my sami naszych ksiezy. Sztan kochani, szatan. To samo tyczy sie wojen, mamy wolna wole, i czasem ludzie gotuja piekloo innym.Dlatego ja codzinnie dziekue Bogu ze urodzilam sie w wolnym kraju i mam to co mam Co do chorib, nie wiem... nie wiem co je powoduje, i dlaczego tak sie dzieje. Tez mialam w rodznie smierc cioci ktora miala meza alkoholika. on zyje ona nie.. Nie wiem zemu tak jest, smutne to i dlatego nalezy sie do Boga modlic, o zrozumienie, i prosic go o dobre zycie dla nas i jego blogoslawienstwo. Juz w dzieiseciu przykazaniach jest zawarta obietnica - czcij ojca i matke swoja abys dlugo zyl i dobrze ci sie powodzilo na ziemi

Gość mariesztat
a gdzie Ty masz w Biblii kazirodztwo? od samego poczatku bylo potepiane, wiazanie sie z bratem czy siostra bylo uwazane za grzech..Znajdz mi wers w ktorym Bog zezwala na kazirodztwo. Jesli jest ono opisane to nie znaczy ze bog na nie sie zgadzal. Wolna wola, dar od Boga dla nas. I patzr co robimy ze soba i swiatem posiadaja cta owlna wole i zyjac tak jakbym Boga nie bylo. Gdyby kazdy stosowal sie do słow bozych ziemia bylaby cudowna

Gość mariesztat
dal nam wolna wole, i dzialamy jak chcemy. Jest wszechmogacy ale widzisz"nie wystawiaj swego Boga na probe" To samo szatan mowil Jezusowi na pustyni jak byl glodny - gdybys byl Synem Bozym zamienilbys te kamienie w chleb. Ziemia zostala oddana do dyspozycji nam, ludziom. Stowrzona dla nas. Poczytaj stworzenie swiata, Bog stworzyl wszystkie zwierzeta, dinozaury tez. Ewolucja wcale nie wyklucza przekazu biblijnego. W Bibli opisane to jest jako 7 dni, metafora. Moze cale stworzenie swiata trwalo dluzej:) Polecam poczytac Biblie, duzo sie dowiesz a potem pisz na forum

Gość mariesztat
Bog dal nam rozum, wsyzscy wiedza ze wojnajest zla. Ale ludzie sa zaslepieni grzechem, zdobywaniem pieniedzy i maja gdzies losy biednych ludzi ginacych na wojnie. To nie Bog zaczal te wojny i wierze ze nie dopusil do wielu,ktore mogly byc

Gość mariesztat
odinka, to teraz tak Masz mosliwosc dostac bardoz dobry awans w pracy, wysokie zarobki, szanowane stanowisko... jeen mankament, aby to miec musisz pozbyc sie konkurencji, chocby falszywie oskarzyc kolezankeo cos ktora tak samo jak ty chce dostac ten awans i teraz masz wolnosc wyboru - wiesz ze intryga jest zla, i ze flaszywe oskarzenie jest zle, ale jak tego nie zorbisz ona to dostanie bo ma wieksze kwalifikacje czy postapisz slusznie i bedziesz cieszyc sie z jej awansu, ktory mogl byc potencjalnie Towj cy zrobisz co zrobisz i bedziesz sobie to jakos nieudolnie tlumaczyc

Gość mariesztat
masz wolna wole i nie musisz w niego wierzyc, jak kiedys umrzesz, sama sie przekonasz kto mial racje tylko co jesli to ja bede miala racjei wszyscy wierzacy a Ty nie i co wtedy? wieczne potepienie? Bog stworzyl wszystkie zwierzeta, koniec kropka, chyba ze zaprzeczysz ze dinozaur to zwierze. Przeciez nigdzie nie ma wymienionych wszystkich gatunkow stworzonych przez Boga, sorry. A o motylach jest w Biblii? nie? a przeciez istnieja

co do awansu skoro ma lepsze kwalifikacje ona ma robote proste i nie musze wybierac co do zwierzat historuia udowodnila, nigdzie nie ma o tym ze bog stworzyl zwiezeta jak umre to wiem gdzie sie znajde

Dlaczego osobom wierzącym tak ciężko jest pojąć, że niektórzy nie wierzą, bo idea boga do nich zwyczajnie nie przemawia? Wierzycie w elfy? Nie? To dlaczego ja miałabym wierzyć w boga i on miałby być dla mnie czymś więcej jak ciekawym zjawiskiem historyczno-socjalnym?

Gość mariesztat
a kto je zapocztkowal? kto zpaocztkowal caly ten swiat? ze z ziaren drzewa wyrosly, ze w ogole zwierzeta sie pojawily? Dokonalas dobrego wybory, ale ludzie dokonuja czasem zlych wyborow i dzieje sie co sie dzieje poza tym odpowiadasz mi krotkimi zdniami bez zadncy argumentow, poprzyj twoje tezy czyms, czymkolwiek

Czy niewiedza na jakiś temat oznacza, ze musimy wymyślać odpowiedź?