Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mama Szymonka

Na temat smoczka

Polecane posty

Mój synek ma 2 miesiące i nie umie ssać smoczka. Gdy zaczyna smoczek od razu "wyskakuje" mu z buźki. Czy któraś miała taki sam prolem? I czy może wiecie jaka jest tego przyczyna?

Gość więc go nie chce
2 miesieczne dziecko potrafi ssac samodzielnie, po prostu go wypluwa i tylko sie ciesz!!! nie dawaj mu na siłe bo to wcale nie jest dobry nawyk!

Gość cholerka jasna noooo
Przyczyny nie znam, ale mój tez tak robił. A po co dajesz dziecku smoczek jak go wypluwa?? przyzwyczai się i potem będziesz miała problem żeby go odzwyczaić.

Gość mmamamam26
a ja jestem za smoczkami - może poprostu mu niepasuje firma lub kształt - mój uwielbia lovi - usypia z nim a potem wypluwa

moze mu nie pasuje ksztalt smoczka, my przerobilismy jakies 10 smoczkow zanim znalazl swoj ulubiony... smoczki bywaja plaskie (np avent), wyprofilowane (np. nuk) i okrogle (np. lovi, nuby, canpol). nasz wybral te okragle, podobne troche do ksztaltu sutka. jesi to nie pomoze to sie ciesz -nie bedzie potem problemu z odzwyaczajaniem :) oraz smoczek nie sprawdza sie w kazdej sytuacji, nasz synek np. lubi go ssac przy zasypianiu i na spacerach lub wyjazdach, w domu podczas zabawy i normalnego spedzania czasu go wypluwa, wiec nie dajemy mu na sile.

Nie chodzi o to, że chcę go na siłę przyzwyczaić. Poprostu gdy obudzi się głodny i z płaczem czeka aż przygotuję mu butelkę, chcę go smoczkiem uspokoić. Przez chwilę gdy go ssa jest spokojny, a gdy mu wypadnie znów płacze... Również próbowałam z różnymi kształtami i nic...

zgodze się że smoczki są dobre w kryzysowych sytuacjach, ale jak bym mogła cofnąc czas to bym nie przyzwyczajała dziecka do smoczka, bo potem bez sensu stres jak trzeba smoczek odstawic.

Gość chora córcia i tatusia
to może ja swoje 3 grosze dzięki temu ze na każdy płacz będziesz reagować podaniem smoczka wychowasz sobie smoczkossacza smoczek u mojej był podawany wyłącznie do spania ale i to nie było dobre dziecko spokojnie może funkcjonować bez niego tylko musi się tego nauczyć , przed 6 miesiącem jest bardzo ale to bardzo podatne na naukę również złych nawyków to że ine chce to żadna nowina:) ale jak zaczniesz go nadużywać to zobaczysz co znaczy brak smoczka:) czego Ci nie życzę

Ok czyli bez smoczka jest lepiej:) Wiec jak mogę go uspokajać kiedy przygotowuję mu mleko ? A przecież się nie rozdwoję;/

no pewnie że lepiej, daj mu coś do zabawy, coś szeleszczącego np. zwykła zabawką się nie zadowoli. A masz chustę do noszenia dzieci??

Hmm tylko że wtedy zabawki za bardzo go nie interesują wtedy...;/ Najlepiej właśnie uspokaja się podniesiony na ręcach do pozycji pionowej... A chusty nie mam. Może było by to dobre rozwiązanie, ale Szymon jest dość spory a ja drobna i nie miała bym siły za bardzo go nosić...;/

ale w chuście tak tego nie czujesz....i chysty są do 13 kg :) więc spokojnie dasz radę. Ty robisz mleko a dziecko spokojnie wtulone w Ciebie czeka na mleczko :)

jak ??? a kto jest mamą?? widzisz dzięki najprostszym rozwiązaniom marketing ma przewagę nad myśleniem :) podsuwa pomysły proste i skuteczne z pozoru ale tez zwalnia z myślenia. ja nie jestem mamą tzn Tobą ale tak na chłopski rozum Twoje dziecko powinno zostać nauczone przebywania we własnym Towarzystwie krótkie okresy czasu, po obudzeniu natomiast powinnaś być z nim aż się uspokoi. dziecko przynajmniej moja jak miała 2 miesiące dużo zabawy czerpał z oglądania świata tyle ze ona nie bała się jak mama znikała z oczu wszystko kwestią czasu i nauki:) Ty mówisz ze płacze bo jest głodne?? ok przygotuj część jedzenia w trakcie gdy śpi np ciepła woda w termosie przygotowanie mleka trwa wtedy tyle co nic.

chora córcia i tatusia - woda w termosie? Muszę przyznać że to świetny pomysł:) Heh niewiem dlaczego na to nie wpadłam ;p Dzięki:)Na noc świetne rozwiązanie... Tylko czy taka woda nadal jest świeża i bezpieczna do przygotowania mleka?

no bez przesady wodę trzeba często wymieniać i terms bardzo często i dobrze myć no i jeszcze rada choć domniemuje ze skoro karmisz niemowlaka to wiesz ale gdyby nie kupuj wodę dla dzieci z praktycznie zerową ilością sodu a jak takiej n ie ma to wodę źródlaną nie mineralną!!!