Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ananas1029

kościół a aborcja

Polecane posty

Gość ananas1029

nie rozumiem czemu kościół jest tak przeciwny aborcji, bo z punktu widzenia przeciętnego człowieka to nie kościół, nie papież, nie ksiądz i nie inni duchowni będą mieć problem tylko rodzice chorego dziecka, pozostawieni najczęściej z problemem chorego dziecka sami sobie, bez odpowiednich środków finansowych i bez możliwości leczenia dziecka podczas gdy każdy wie że nawet poważnie chore dziecko, dzięki specjalistycznemu leczeniu(drogiemu!!) i codziennej profesjonalnej rehabilitacji moze być 'prawie' normalne, ja odeszłam od kościoła,m. in. ze względu na poglądy kościoła odnośnie aborcji, in vitro, i np ostatnio czytałam wyjątkowo interesujacy artykuł o badaniach komórki jajowej(pod kątem czy zdrowa czy chora, to badanie można wykonać w przypadku in vitro, i to ok, ale sluchajcie dalej, można też zbadać komórkę jajową po zapłodnieniu czy jest zdrowa czy chora i tutaj znowu kościół się sprzeciwia niszczeniu chorych zarodków!!!! czy to jest normalne??? nie jest, jeśli jesteście wierzącymi to zadajcie sobie pytanie czy mając możliwość wykonywania badań pozwalających ograniczyć choroby nie skorzystalibyście z nich??? sądzę że 99% wierzących kobiet by skorzystało bo jednak pragną zdrowego dziecka, i jak nieraz czytam o tym jak kościół się wtrąca w 'takie' sprawy to się 'lekko' denerwuję bo to paranoja jakaś jest, a wy jakie macie odczucia???

Gość jsdiaocjfoidashfoiadshfoadihfo
moim zdaniem powinnyście się pierdolnąć w te wasze puste łby głupie cipy, każdy ma poglądy jakie uważa za słuszne i chuj wam do tego wy kurwy

Gość 0:51 słychać strzały
to czy popierasz aborcję czy nie zależy od tego czy uznajesz płód za człowieka. popierasz aborcję (czy też "prawo do wyboru") więc albo jesteś mordercą albo nie uznajesz płodu za człowieka. nie należę do kościoła ale każdego, kto przyczynił się do dokonania aborcji będę nazywał mordercą bez względu na choroby dziecka.

Gość ananas1029
niby jest caritas który w rzeczywistości nic nie robi, wg mnie aborcja i takie badania ze względów medycznych powinny być ogólnodostępne podczas gdy w Polsce jest z tym tragedia :o i tak jak napisałeś, kościół powinien finansować w 100% leczenie chorych dzieci

ananas1029 -> aborcja to zabijanie. Hatsumomo san -> kościół pomaga. przy wielu zakonach są hospicja i domy dziecka

Gość ananas1029
ale co innego płód a co innego ledwie co zapłodniona komórka jajowa którą trzeba zbadać, nikt nie powiedział ze zygota będzie chora!!!

hmm, legalna aborcja tylko gdy dziecko będzie "chore"? matki masowo zaczęłyby zażywać jakieś środki, które szkodzą dziecku tylko, by dokonać legalnej aborcji. te, które się rozmyślą zaszkodzą dziecku, skazując je na co najmniej niesamodzielność. tego chcecie? polecam się zastanowić o nieprzewidzianych skutkach waszych pomysłów...

Gość slask
"kościół powinien finansować w 100% leczenie chorych dzieci " nie to nfz powinien finansować leczenie dzieci. bo to na NFZ place składki i podatki. na pasku z wypłaty nie mam wyszczególnione składka katolicka :/ może kościół tez powinien zając się budowa dróg i autostrad :/ p.s jestem ateistka

Brukselski sąd apelacyjny przyznał odszkodowanie w wys. 430 tys. euro dla urodzonego z ciężka wadą dziecka. Szpital ma zapłacić, gdyż wykonane badanie prenatalne nie wykryło choroby. "W interesie dziecka była aborcja terapeutyczna" - uznał sąd. To pierwszy, jak doniosła belgijska prasa, taki wyrok w Belgii, kiedy niepełnosprawne dziecko, urodzone po błędnym badaniu prenatalnym, ma otrzymać odszkodowanie. Szpital w Brukseli ma zapłacić 430 tys. euro odszkodowania dla małej Rukiye, która sześć miesięcy po badaniu prenatalnym urodziła się 14 września 1999 roku z nieuleczalną chorobą dziedziczną (Sanfilippo B), która objawia się szybką i ciężką regresją rozwoju psychoruchowego dziecka. Jej starsza siostra Filiz, urodzona sześć lat wcześniej, cierpi na tę samą chorobę. Właśnie dlatego rodzice poprosili w marcu 1999 roku o badanie prenatalne. Wynik był negatywny: Rukiye miała nie cierpieć na zespół Sanfilippo B. Kiedy Rukiye miała dwa lata, okazało się jednak, że jest chora. Sąd uznał, że "w bezsprzecznym i uprawnionym interesie dziecka, które miało się urodzić, było poddanie go aborcji terapeutycznej", przytacza wyrok piątkowy "Le Soir". Dodaje, że matka zdecydowałaby się na aborcję, gdyby została poprawnie poinformowana podczas ciąży o wrodzonej wadzie dziecka. Adwokat szpitala Luc Brewaeys stwierdził, że wyrok idzie bardzo daleko. - Dziecko, które jest niepełnosprawne, gdyż jego matka paliła papierosy, też będzie więc mogło zaskarżyć matkę? - pytał. Zapowiedział, że szpital odwoła się od wyroku, gdyż odpowiedzialność za błędną diagnostykę ponosi firma, która dostarczyła placówce wadliwe testy prenatalne. Zdaniem kierownika oddziału ginekologii w innym brukselskim szpitalu, byłego przewodniczącego komitetu bioetyki Yvon Englerta, rodzice Rukiye przeszli gehennę. - Jak wszystkie ofiary błędów medycznych, mają prawo do odszkodowania za wyrządzone szkody - powiedział. źródło: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/odszkodowanie-dla-dziecka-mialo-sie-nie-urodzic,1,4048215,wiadomosc.html

Gość ananas1029
tak, juz widzę te zakony ui domy dziecka :o chyba nigdy w takim miejscu nie byłeś, i w takim hospicjum dziecku nie pomogą :o ja tu mówię o tym żeby kościół płacił za profesjonalnego rehabilitanta który będzie każdego dnia ćwiczył z dzieckiem, o płaceniu za najnowsze leki i pobyty w specjalistycznych szpitalach, i zdania nie zmienie, nie pozwalają robic badań, aborcja nie to co??? niech płacą i pomagają rodzicą i biorą odpowiedzielaność za chore dzieci!!!!

Gość jessso a te znowu
dyskutuja i tak od rana :D:D:D

Gość slask
Hatsumomo san aborcja to dla ciebie metoda antykoncepcji?

Hatsumomo san skoro to jest w interesie dziecka to dlaczego one gdy już urosną same nie podejmą decyzji o samobójstwie? czyli to jednak nie jest w ich interesie pozbawiać ich życia? :o

Gość malutkannnnnn
Aborcja nie jest dla mnie morderstwem, a eutanazja i in vitro powinny być legalne. Nienawidzę kościoła, bo myśli, że ma prawo narzucać swoje poglądy. Wstydzę się za ten chory kraj :o Był czas kiedy naprawdę wkurzał mnie brak możliwości dokonania aborcji w Polsce, ale przecież można zrobić to nielegalnie lub u sąsiadów ;).

Gość ananas1029
słychać strzały----w Polsce jeszcze nigdy dziecku takiego odszkodowania nie przyznano, a uwierz mi, gdyby Polki były bardziej świadome swoich praw to niejedna miałaby prawo do takiego odszkodowania bo wychowuje dziecko poważnie chore, z wadami rozwojowymi właśnie, niech kościół odda wszystko co ma by pomagać chorym dzieciom, ja jestem za ochroną życia i uważam że aboraja powinna mieć pewne ograniczenia ale jednak to na swój sposób cos dobrego

tez nie rozumiem czemu koscioł ma tyle powiedzenia w tej sprawie czemu koscioł ingeruje w sprawy państwa, przeciez nie wszyscy sa katolikami a gdyby aborcja była legalna, to jak by ktos nie chciał i tak by tego nie zrobił. wiec o co chodzi/ swoja droga zastanawiam sie czemu nie zrobia referendum czy jestes za legalna aborcja ;tak/nie

Gość slask
Hatsumomo san to chcesz powiedzieć ze jeśli ja jestem przeciwna aborcji mam otworzyć dom dziecka? masz rozum to z niego korzystaj nie chcesz dziecka to rób to tak by go nie mieć

Gość ananas1029
dobrze powiedziane, jakby ktoś nie chciał to i tak by aborcji nie zrobił!!! i ktoś pisał wcześniej o zażywaniu leków by uszkodzić płód bo matka juz nie chce dziecka-----równie dobrze teraz może to zrobić bo przecież w Polsce dokonuje się aborcji z powodu wad płodu chociaz są to rzadkie przypadki, mało wiesz o życiu autorze

Po prostu nie zabierajcie się za robienie dzieci jak nie stać Was na nie. Skoro nie stać Cię na rehabilitację, to tak samo nie byłoby Cię stać na wycieczki szkolne, edukację pozaszkolną i inną opiekę dla zdrowego dziecka. Dziecko może wpaść pod samochód mając 5 lat i co? Zabijesz je wtedy? .... ateistka

ananas1029 nie chodzi tylko o przyznanie odszkodowań. skoro sąd uznał, że lepiej dla dziecka by się nie urodziło to co ono ma sobie myśleć? jak już nie chce żyć z chorobą to niech skoczy albo niech się podda eutanazji. - dlaczego kościół ma płacić za leczenie, skoro na to pieniądze zabiera NFZ? dlaczego tylko kościół a nie wszyscy, którzy są przeciwni aborcji? dlaczego tak jedziecie na ten kościół, co on wam takiego zrobił? nie odpowiadajcie, wiem, że ludzie się jednoczą, gdy mają wspólnego wroga. aż sparafrazuję pewnego łysego polityka: szkoda, że najwięcej na temat aborcji mają do powiedzenia ci, którym ona już nie grozi

Mojej koleżance spadł na głowę kawałek gzymsu, jest w połowie sparaliżowana, kilka miesięcy byla w śpiączce, do tego wystąpiło mnóstwo innych neurologicznych problemów. Gdyby jej rodzice myśleli tak, jak Wy po prostu dobiliby ją łopatą. Że też o tym nie pomyśleli...

"0:51 dlatego że zanim urosną ktoś musi je urodzić, wychować...poświęcać sie dla nich a nie powinno sie nikogo zmuszać do tego żeby sie poświecał jeśli nie chce." dziecko można zostawić w szpitalu, oddać do domu dziecka, do adopcji, jest wiele dróg wyjścia. jeśli już się zabierasz za robienie dziecka to je chociaż donoś do końca albo się porządnie zabezpieczaj. myślałem, że ludzie już wiedzą, skąd się biorą dzieci :o

Gość slask
przejebane to ma wiele rodzin nie tylko te które maja niepełnosprawne dzieci

Gość slask
a martwe dziecko jest szczęśliwe?

Hatsumomo san jak każdy lewak skupiasz się tylko na tym co widoczne. skoro jest nieszczęśliwe to dlaczego się samo nie uszczęśliwi skacząc z mostu?

Gość slask
doczytaj dokładnie mój pierwszy post. nie wierze w niebo piekło boga i szatana

haha, jak zwykle na kafeterii najbardziej przeciwni aborcji są ateiści i agnostycy :D

Gość malutkannnnnn
Jak można porównać aborcję do zabicia urodzonego człowieka? :o Niektórzy to chyba nie wiedzą co piszą... "haha, jak zwykle na kafeterii najbardziej przeciwni aborcji są ateiści i agnostycy" Normalne, bo tylko oni nie mają narzucanego zdania prze księży i katechetki :D

Gość ananas1029
nie rozumiecie różnicy chore dziecko a wypadek??? przykre :( a odnośnie opłaty za rehablitacje kościół vs NFZ, otóż z NFZ taką rehablitację odpowiednią może mieć 1-2dzieci na poradnie rehabilitacyjną(znajomy mi opowiadał) bo to są gigantyczne koszty i jak się wszystko rozdziieli to zostaje pieniędzy na 1 lub 2 dzieci, a takich dzieci jest dzdecydowanie więcej :o i wiesz jakie są koszty rehabilitacji??? 1 godzina to koszt ok 50zl(a nawet więcej jeśli będzie to rehabilitant posiadajacy specjalizację neurologiczbną), 365dni w rokux50zł to policz sobie, i dodaj do tego leki, wizyty u lekarzy itd----nfz tego nie pokrywa, nie pokrywa kosztów wszystkich leków(czasem jakieś zniżki tylko) i takie dzieci potrzebują codziennej rehabilitacji