Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morcheeba9889998

dlaczego suszone owoce są takie kaloryczne??

Polecane posty

Gość morcheeba9889998

podam przykład jabłko świeże 36kcal - suszone 341kcal, albo śliwki świeże 60kcal - a śliwki suszone 265kcal. Kurde przecież skład dalej jest ten sam więc czemu kaloryczność się zmienia? A co z gotowanymi produktami? jak je ugotujemy to ubędzie im kalorii czy wzrośnie??

Gość bo cukier sie krystalizuje
.

Gość nie chodzi o krystalizację
tylko zwiększenie stężenia cukru na skutek odparowania wody! Chyba proste:)

Gość hey hi helllo
są tak samo kaloryczne, jak były wcześniej, tylko pod wpływem suszenia tracą wodę, co za tym idzie świeży owoc a suszony o tej samej masie będzie bardziej kaloryczny

Gość atari zwei
mówiąc prosto 1kg świeżych jabłek zawiera tyle samo cukru i kalorii (350kcal) co 0.1kg suszonych. przecież cukier nie znika przy suszeniu.

Gość nie chodzi o krystalizację
no właśnie to pisałam, 100 gramów świeżych ma mniejszą kaloryczność niż 100 gramów suszonych, ilość cukru pozostaje ta sama ale jego stężenie wzrasta

Gość sukkula11
owoce może trak, ale warzywka nie - więc zajadam się suszonymi buraczkami i pomidorkami - Crispy sa świetne:D

Gość antyczekolada
może i kaloryczne, ale to dobry zamiennik czekolady i ciastek. Bardzo lubie suszone plasterki jabłek, a z warzyw super są buraczki :)

suszone owocki... mniam nie mogłabym bez nich żyć, najlepsze suszone figi, daktyle, bananki (nie za często) , jak mam ochote sie zucic na czekolade to zastepuje owocami, kalori dużo ale i tak zdrowiej.

Gość tip-toeing
suszone owoce są super.i warzywa suszone crispy tak samo.wlasnie najlepsze na diete.zapelniaja żołądek i maja błonnik który przyspiesza trawienie.lepsze to niz sztuczne preparaty i cala ta chemia suplementów

Gość a ja nadal nie kumam
nadal nie muma jezeli swieze jablko ma powiedmzy 10g cukru to to samo jablko tylko suszone bedzie mialo np. 30 g cukru?

Gość szubidubidaj
ja też jem te suszone cripsy:D te jabłkowe są dobre ale mi najlepiej wchodzą te marchewkowe ! jabłka wole świeże jeść:D

Gość to js
jedno jabłko wazy dajmy na to 100gram, ale suszone traci wodę wiec wazy mniej np.20gram, wiec ilosc cukru zostaje ta sama, ale jeslui suszonych jabłek zjesz 100gram to juz bedzie wiecej cukru czaisz

Gość to js
na 1 kg swiezych jablek to bedzie np 4 jabłka, ale 1 kg suszonych jabłek to bedzie juz np 30 jabłek bo sa lżejsze, wiec cukru wychodzi wiecej w suszonych jablkach