Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę zacząć

Torty angielskie - robił ktoś?

Polecane posty

Gość chcę zacząć

Czy któraś z Was robi może torty w stylu angielskim? Ja chciałabym zacząć, ale nie pracowałam nigdy z lukrem plastycznym, i nie mam doświadczenia. Czy jak robię biszkopt, to muszę go czymś nasączyć (wolałabym nie), czy wystarczy jak przełożę np. powidłami? No i co z tym kremem maślanym pod lukier - znalazłam przepis z kostki masła, ale chcę zrobić mały tort, to chyba mogę wziąć mniej tego masła? No i jak gruba warstwa tego kremu powinna być? Mam nadzieję, że ktoś doświadczony się odezwie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Ja robię takie torty:) Biszkopta musisz nasączyć, bo inaczej tort wyjdzie suchy, nigdy nie robiłam z kremem maślanym-zawsze masy na bazie bitej śmietany, wierzch tortu i boki minimalnie smaruje się kremem/masą, nie ma to być jakaś gruba warstwa, ja smaruję tak, że masa nie zakrywa mi biszkoptu powodzenia 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę zacząć
Dzięki :) Ja właśnie znalazłam info, że pod lukier najlepiej krem maślany, niechętnie do tego podchodzę, bo sama nie bardzo lubię takie kremy, ale zrozumiałam, że to najlepiej trzyma lukier. Czyli raczej cienko smarować. A powiedz jeszcze czym najlepiej nasączać? Jakimś alkoholem coś mi się kojarzy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
generalnie styl angielski tyczy się dekorowania tortu a to co jest pod lukrową sukienką, to już tylko inwencja cukiernika :) nasączać można wodą z cytryną, herbatą, kawą, wodą z alkoholem,wodą z dodatkiem aromatów, sokami owocowymi-wszystko zależy od tego kto co lubi i w jakim smaku jest tort

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę zacząć
No ja wiem, że dekorowania, ja najchętniej bym się zajęła samym dekorowaniem, ale do środka trzeba coś włożyć i z tym właśnie mam problem :) Ale dziękuję za odpowiedź, poszukam sobie jeszcze jakiejś inspiracji, coś już mi się kołacze w głowie. Dekorację mam wymyśloną w każdym szczególe (wiem, że może ulec zmianie w praniu), a środek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli mogę zapytać, to co to będzie za torcik? w sumie w środku wcale nie musi być typowy biszkopt, więc możliwości jest dużo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę zacząć
Tort będzie prosty, bo to moje początki. Okrągły max 20 cm, najbardziej bym chciała w środek jakieś ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, obłożone różowym lukrem z ozdobami pomniejszymi w innych kolorach. Ten pierwszy eksperymentalny jest dla mnie :p Jak mi wyjdzie, to następne będę robić dla rodziny na różne okazje. Zachwyca mnie wygląd tych tortów, ciekawa jestem jak mi wyjdzie pierwszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę zacząć
Nieźle :) Ja na razie nie porywam się na lepienie kwiatków, mam zamiar wycinać wykrawaczkami różne kształty, i doklejać. Też nie mam specjalistycznych sprzętów, na razie chcę sprawdzić, czy to w ogóle mi się uda. Powiedz mi jeszcze w takim razie, czy ozdoby z lukru i np. te kuleczki przylepia się jakoś specjalnie? Coś czytałam o posmarowaniu ozdoby z lukru odrobiną wody, żeby się do lukru przyczepiła. Prawda to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę zacząć
Ok, dzięki :) Teraz znikam, ale jak już się wezmę na poważnie do tego tortu, to może będę miała jakieś jeszcze pytania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcepanka343
Witam Mam pytanie do doświadczonych w robieniu tortów stylu angielskim. Planuję zrobić swój pierwszy tort w tym stylu i mam dylemat jaki. Wymyśliłam w kształcie motyla ale obawiam się, że trudniej na taki o nieregularnych brzegach, nałożyć równomiernie masę cukrową. Chciałbym żeby wyszło starannie. Doradźcie czy lepiej na pierwszy raz zrobić prosty w kształcie okręgu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcepanka343
nikt nie podpowie jak poradzić sobie w obłożeniu tortu taką masą cukrową?:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szkoda, że temat upadł. Ja jutro zamierzam zrobić swój pierwszy taki tort. Chcę zrobi coś takiego jak dziewczyna wyżej wkleiła. To będzie próba generalna, za tydzień chciałabym zrobić zygzaka Mc Quina z bajki Auta - taki prezent dla dziecka na urodziny. Zobaczymy co wyjdzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bartek121
www.facebook.com/slodkikaprys Polecam do polubienia mojej strony.Możecie szukać natchnienia w dekorowaniu własnych tortów. Potrzebuję dużo polubień strony-pomożecie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×