Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może w przyszłości......

czy podczas rozwodu rodziców i podziału majątku...,,,c.d

Polecane posty

ja jako ich pełnoletnia córka która mieszka na ich posiadłości ci którzy będą dzielić majątek wezmą też moje rzeczy pod uwagę? wyposażyłam kuchnię , wiele rzeczy splacam jakie jak np zmywarka czy pralka, moje meble itp czy to będzie jako majątek moich rodziców? mieszkam z nia poniewaz moj ojciec jest nie obliczalnym sfrustrowanym alkoholikiem który zniszczył mi całe dzieciństwo i młodosc mojej matki teraz mam dzielić się z tym draniem moimi rzeczami? on w życiu na mnie nawet złótówki nie wydał... nie wiem jak to będzie brane pod uwage co jest nasze a co jego, tłumaczył nam ostatnio ze wszystko nalezy do niego i jak zechce to mnie wymelduje bo on jest wlascicielem! ale również moja matka, wydaje mi sie ze ojciec nie ma prawa mnie wymeldować stąd ? i moje rzeczy również będa brane pod uwagę?

?????

Gość co za.........................
a masz rachunki na to co zakupiłaś?

nikt się na tym nie zna?

Gość stehi
Nikt nie ma prawa Cie wymelodwać - chodzi mi o wlaściciela domu, mieszkania. Sama musisz iśc do urzędu i sie wymeldować. A co do podziału majątku rodziców, to wszystko czego "dorobili" się po slubie jest ich wspólnym majątkiem i musi zostać podzielone, chyba, że mama ma faktury, rachunki na poszczególne meble, remonty, czy wyposażenie domu. A Twoje, to Twoje - spłacasz raty za pralke, czy zmywarkę, więc domniemam, że raty są na Ciebie, więc to nie zalicza się do wspólnego majątku rodziców. Inna opcja jest tez jesli masz raty na kogos innego, placac je rob przelewy ze swojego konta - bedziesz miec potwierdzenie, ze to Ty za to placisz - inaczej lipa. powodzenia

mam ale nie na wszystko np na meble czy laptop czy tez telewizor nie mam. przeciez jestem pelnoletnia to jak to bedzie brane pod uwage?

no to załamka czyli nie pozostaje mi nic innego jak wywiezienie moich rzeczy do kolezanek innej opcji nie widze .ale ja tez tu mieszkam a oni tez nie maja na wszystko faktur itd... i takim pijakom sie powodzi moja matka zawsze pracowalaon sie opierdalal a teraz musi mu oddacto na co tak ciezko pracujemy ja i ona...

Gość stehi
Pelnoletnia, czy niepelnoletnia - jesli te rzeczy, o ktorych piszesz np kupila Twoja mama (czy wziela na raty), to jest to wspolnym majatkiem rodziców. Inna sprawa jesli np dostalas to w prezencie. Idz do notariusza i spisz jako darowizne od mamy te rzeczy, ktore sa Twoje. Inna sprawa, jesli prowadzisz oseobne gospodarstwo domowe.

Gość co za.........................
stehi ma rację poza tym, że właściciel mieszkania może wymeldować lokatora! ale jeszcze jest matka, więc nie wiem jak to jest chyba muszą zrobić to razem. Ostatnio matka tak wymeldowała moją znajomą bez jej wiedzy, i poinformowała ją o tym już po fakcie.

Gość stehi
Albo powiedz, ze sprzedalas te rzeczy.

Gość stehi
Owszem, moze wymeldowac lokatora, jesli tez od dluzszego czasu nie przebywa w miejscu zameldowania. Ja 3 miesiace temu prosilam mojego ojca by mnie wymeldowal z miejsca stalego zameldowania i jakos nie mogl - musialam jechac i SAMA sie wymeldowac.

Gość stehi
co za ....... pewnie ma na myśli sytuację, gdzie zameldowany nie przebywa w miejscu stalego zameldowania... Wymeldowanie zgonie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych, może być dokonane na wniosek samego zainteresowanego ale nie tylko ponieważ zgodnie art. 15 ust. 2 wspomnianej ustawy organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się. Z powyższego przepisu wynika że na wniosek strony organ może wszcząc postępowanie o wymeldowanie, stroną w takim postępowaniu uprawnioną do wniesienia wniosku jest niewątpliwie właściciel mieszkania (główny najemca). Należy jednak pamiętać że do wymeldowania osoby przez organ administracji publicznej, wymagane jest aby organ ten stwierdził (co wielokrotnie podkreślał sąd administracyjny), iż osoba co do której został złożony wniosek o wymeldowanie opuściła dobrowolnie miejsce swojego stałego pobytu bez zamiaru powracania do niego jako miejsca gdzie skupia ona swoje ośrodki życiowe w innym zaś wypadku wymeldowanie nie będzie możliwe

tylko ze ja jestem tu zameldowana

Gość stehi
I właśnie dobrze, że jestes zameldowana. Jeśli przebywasz pod tym adresem, to nie może Cie wymeldować. Gdybyś opuscila miejsce zameldowania na dluzej niz 3 miesiace wtedy sadownie moze Cie wymeldowac.