Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tulimy.

Otulaczek- co o tym sadzicie?

Polecane posty

Gość tulimy.

Ostatnio bardzo "modne" sa otulaczki,zastanawiam sie nad jego kupnem, tylko czy jest sens kupować taki wynalazek skoro mozna dziecko owinąć kocykiem?

Gość mama urwisa malego
jest sens bo kocyk się rozwija, polecam, ale tylko jak masz zimno w mieszkaniu, albo mieszkasz w domu

Gość zalamana z 3kropkami
a co to jest?

Gość chyba cie pogiełoooooooo
ja też nie wiem.wklej linka.

Ja nie wiem, czy otulaczek jako taki się sprawdza bo nie mam. Mogę Ci za to powiedzieć czego się ostatnio dowiedziałam od ortopedy. Moja córka ma dysplazję stawu biodrowego i dowiedziałam się, że jedną z przyczyn, może być ciasne otulanie dziecka w kocyki, rożki i inne takie, bo wtedy stawy nie mają szans się prawidłowo rozwijać. Także teraz to ja już bym żadnego otulaczka ani niczego w tym stylu nie kupiła.

Nie no, bez przesady, w śpiworku to dziecko może nóżkami ruszać. Ale otulać na sztywno, tak jak to robią w szpitalu na przykład, nie wolno. Jak zapytałam tego lekarza, dlaczego w takim razie już w szpitalu mi tak dziecko otulali, to mi powiedział, że dlatego, że ortopedów jest za mało i nie mają czasu szkolić personelu na oddziałach noworodkowych. I jeszcze jedno w temacie stawów. Nie wolno kłaść dziecka na boku! To mnie dopiero zdziwiło, bo ja wręcz wyszłam ze szpitala z instrukcją, że do spania tylko na boku, bo małej się mocno ulewało....A tu proszę, kolejny czynnik deformujący stawy...Zdaniem tego ortopedy dziecko maksymalnie kilka minut dziennie na boczku może leżeć!

Gość mama29-2010
autorko- wydaje mi sie, ze ten otulaczek niebedzie krepowal ruchow dziecka. kudre! kazdy inaczej plecie.. juz nie wiem kogo sluchac... mi tez kazano corke klasc do spaniana boczku (po co?) a ortopeda mowi inaczej. Psycholog kazala otulc bo dziecko czuje sie bezpieczniej i latwiej zasypia (moja corka na pewno :) a ortopeda inaczej... to jak to w koncu jest???? :(

mi połozna powiedziała sztywno owjia sie w szpitalu 1-2 doby potem nie po co ? nie ch sie kształtują biodra

Gość już kiedyś rozmawiałam z nim
ja musiałam stosowac u synka coś podobnego, tzw magiczny kocyk. musiał mieć dosłownie związane ręce przez odruch moro!! ale móżki były luźno okryte. i synek nie ma w tej chwili problemów z bioderkami

Gość już kiedyś rozmawiałam z nim
a z tym lezeniem na boczku... skoro mój syn w nocy sams ię na bok przekręca bo lubi tak spać, to mam go na siłę odwracać na plecki??:D:D

Gość mama urwisa malego
Zgodnie z zaleceniami pediatrów, Otulaczek otula, ale nie usztywnia i nie przegrzewa niemowląt jak zwykły rożek. Otulone maleństwo czuje się jak w brzuchu u mamy, jego rączki są blisko ciała, ale nóżki pozostają dość swobodne. Maluch NIE JEST USZTYWNIONY, więc może swobodnie uginać nóżki i łatwo znajduje idealną dla siebie pozycję. Fajny ten otulaczek, chciałam taki kupic, ale w rezultacie nie kupiłam, miałam rożek, którego ani razu nie użyłam, małego otulałam w lekki kocyk, ale on ciągle się rozwijał i musiałam poprawiac noworodki otulają ciasno w szpitalu, ale tylko 2-3 doby, u mnie w szpitalu też zawijają, ale tak, że nóżki mają swobodę

Gość Paulina.Buczkowska
i jeszcze jedno dziewczyny http://www.tvn24.pl/0,1698343,0,1,rozwiazano-tajemnice-smierci-lozeczkowej,wiadomosc.html