Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarna_06

Wyniki tarczycy -interpretacja

Polecane posty

Witam, z tego względu że od 3 lat nie mogę zajśc w ciążę, zaczęłam leczenie hormonów. Trafiłam do 2 lekarzy, którzy olali sprawę, jeden przypisał mi leki Euthyrox 25, ale nic nie powiedział więcej. Brałam leki przez ostatnie 8 miesięcy, poprawiła mi się cera, włosy tak nie wypadają, zaczęłam chudnąc, skóra nie jest szorstka i matowa i nie czuje zmeczenia po wstaniu z łóżka. Teraz zrobiłam badania kontrolne, mam wizyte u lekarza w poniedziałek, gdzie zrobi mi USG tarczycy. Moim celem jest zajście w ciąże jak najszybciej, ale moje TSH dalej nie w normie. Aha, od ok 2 miesiecy mimo diety nie chudne, waga waha sie 2-3 kilo w gore i w dol, troszke wypadaja mi wlosy ale nie wiem czy to skutek zimy czy tarczycy :) Podaje wyniki, czy ktoś może stwierdzic czy sa w miare ok i czy tak jak myśle, zwiekszy mi dawke lekow? TSH 5,69 fT3 2,74 13,33% fT4 1,25 41,56% aTG 16,14 norma

Gość dziewczę333
Witam Jeżeli chcesz zajść w ciążę powinnaś zbić TSH poniżej 2. Tak twierdzi mój ginekolog-endokrynolog.

Gość dziewczę333
Miałam robione wyniki pod tym kątem ale nie pamiętam jakie są normy. U mnie na szczęście Hashimoto wykluczyli ale nie obeszło się bez wycięcia guza i płata tarczycy.

Aha, wspólczuje. Ja kiedy mialam te 8 m-cy temu usg tarczycy to nie wykryto niczego. Ale to byla kiepska lekarka, ktora u mojej siostry tez nic nie wykryla, a inny lekarz stwierdzil torbiel. Teraz ide do innego lekarza i zobacze jak tam sie miewa ta moja tarcyca :)

Gość ggteee
fghggh

Gość tsh normy sa rozne w zaleznosc
od labolatorium, na ogol 0.4 do 4. tsh powyzej 4 swiadczy o niedoczynnosci tarczycy. ja odbuierajac wyniki mialam tsh-12 po 6 tyg leczenia spadlo do 2. ale bralam euthyrox 75. mam tez hashimoto ale u mnie endokrynolog stwierdzila to juz po badaniu a wynik atpo wyszedl powyzej 10000 przy normie od 0 do 35

no i mialam robiona biopsje

w moim przypadku tak wysokie tsh nie wplynelo na zajscie w ciaze. udalo sie w pierwszym cyklu staran. dodam ze o tarczycy dowiedzialam sie 3 mies po porodzie a choroba jest w bardzo zaawansowanym stadium

Normy dla tego laboratorium podalam w nawiasach Hashimoto to choroba autoimmunologiczna kiedy komorki atakuja wlasna tkanke czyli tu akurat tarczyce i jest stan zapalny, nie do wyleczenia. U mnie chyba to blokuje ciaze, dodatkowo niedocxzynnosc spowodowala u mnie otylosc ( 90 kg 163 cm), ale teraz schudlam waze ok. 77 kg. Wlasnie waga sie zatrzymala, ide do lekarza moze on cos poradzi. Dodatkowo ide do ginekologa w poniedzialek zobaczyc jak moje jajeczkowanie, ktorego nie mialam od jakiegos czasu.

okazalo sie, ze nie skopiowalam tych norm :P TSH 5,69 fT3 2,74 13,33% fT4 1,25 41,56% aTG 16,14 norma

Nawiasow nie kopiowalo, jeszcze raz wklejam :O TSH 5,69 norma 0,27 - 4,20 fT3 2,74 norma 2,50 - 4,30 13,33% fT4 1,25 norma 0,93 - 1,70 41,56% aTG 16,14 norma

aTPO ponizej 5 norma ponizej 34 Prolaktyna 17,34 4,79 - 23,3 Cholesterol 163 norma ponizej 200 Krwinki białe 10,7 4,0 - 10,0 Krwinki czerwone 5,09 4,0 - 5,0 Krew robiona w 2 dniu cyklu

z tego co widze nie masz hashimoto ja mysle ze zmienia ci euthyrox na wieksza dawke i ths ci spadnie. ale powinnas miec dobrego endokrynologa mi babka tak rozpisala dawki (mialam stopniowo zwiekszane) ze przez 6 tyg spadlo o 10

jesli chodzi o wage to rzed leczeniem mialam straszna tendencje do tycia, aby nie tyc jadlam glodowe ilosci. teraz nie tyje ale moge wiecej jesc. a waze 55kg przy 170cm wzrostu

moje wyniki tsh 0.99 niby ok,,...niby nadczynnosc a ja tylam ..teraz pije jodyne i schudlam 4 kilo....prolaktyna 6 czyli w normie ale jak podano mi tabletke to za duzo wzroslo...dostalam bromergon..po ktorym czuje sie swietnie...i biore teraz castagnus bo tez chce zajsc...ale czy mam owulacje? nie wiem ..sluz jak na owulacje,,kiedys na okres bolaly mnie piersi pocialm sie..do tego bole jajnikow...w tej chwili ani nie czuje bolow przy miesiaczce ani bolow przy owulacji...

Mi lekarz zlecil wieksza dawke leku, z 25 na 50. Dzis 1 raz wzielam. Gdy pojde do ginekologa zapytam o jakies leki jak castangus, bo chce miec dziecko. Za 2-3 miesiace zrobie wyniki. Mam nadzieje, ze beda ok. :)

Aha, niby mam sluz w czasie owulacji, bola mnie jajniki, a przedtem czyli kiedy nie jajeczkowalam mialam kropelke sluzu, nie mialam zadnych "dolegliwosci". Moze uda mi sie isc do gina w tym tygodniu jesli @ bedzie wspolpracowal i sie szybciej skonczy niz w niedziele :)

ja przyjmuję Euthyrox 75, ale ja nie mam tarczycy już od ponad 20 lat. Dawka tego leku zależy od wagi, ja miałam tak usaloną dawkę przy wadze 56 kg.

Gość normy tsh-------------------
widze po stopce ze jestes na dukanie. mi endokrynolog kategoryznie zabronila diet wysokobialkowych przy chorej tarczycy