Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kominek czy nie kominek

Macie w domu kominek? Nie smierdza wam ciuchy?

Polecane posty

Zawsze marzylam o domu z kominkiem, ale jak jestem u kogos kto ma to zawsze jak wroce do domu to czuje jak mi smierdza ciuchy. Nie wyobrazam sobie tak chodzic. Tak jak jestem w knajpie czy w domu u palaczy-jak wroce do domu to czuje jak moje ubranie i wlosy sa przesakniete zapachem fajek, z kominkiem tak samo. U was tez tak jest? Mam 3 znajome osoby z kominkiem i po kazdym domu mam tak samo

Gość marietkawww
Ja mam w domu kominek i nic nie czuć. Jak jest dobry wkład kominkowy i dobry cug to nie ma prawa śmierdzieć. Kominek w domu daje dużo ciepła i ma swój urok.

Gość też mam kominek
i nie zauważyłam, żeby coś śmierdziało.... jak się wchodzi to pachnie drewnem - goście mówią, że ładnie - mnie się też podoba... ....a ciuchy trzymam w garderobie z dala od kominka.

Nie mowie ze smierdzi bo to nie jest jakis brzydki zapach, po prostu taki charakterystyczny. W domu mi nie przeszkadza, ale jak juz wyjde poza i wracam do swojego domu to ciuchy do prania i wieczorem wlosy myc. Ubran niby nie trzyma sie obok tylko w szafie ale wlasnie wlosy czy spodnie, wszystko przesiaka.

Gość ja mam kominek
i nie wyczuwam w domu żadnego zapachu , może mają niesprawną wentylację i spaliny zasysa do środka

Gość Jasiek______
Bo kominek dzisiaj, to nie jest miejsce do rozpalenia ogniska! Jeśli chcesz mieć prawdziwe ogrzewanie kominkiem, to musisz kupić model szczelny, z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz (np. z piwnicy, jeśli kominek znajduje się na parterze. Zauważ, że kominek potrzebuje do spalenia drewna dość dużo powietrza (tlenu). Zastanawiałaś się, czym jest dym, jaki widzisz nad domem, w którym pali się w kominku. Otóż jest to nic innego, jak spaliny, czyli mieszanina powietrza, z którego tlen posłużył do spalenia drewna, sadzy, dwutlenku węgla itp. A zastanowiłaś się, jakie to powietrze jest potrzebne do spalenia drewna? Oczywiście, że to, już nagrzane, ciepłe, bo innego w otoczeniu klasycznego kominka nie ma. Z jednej strony kominek fajnie nagrzewa pomieszczenie, z drugiej wysysa to nagrzane powietrze do komina. Stąd właśnie w kominkach szczelnych, z doprowadzeniem ciepła z zewnątrz możesz spalać drewno wolniej, nie będzie żadnego zagrożenia (ogień i spaliny, w tym ewentualny tlenek węgla są za szybą) i nie masz żadnych zapachów. Tyle, że taki kominek jest droższy, ale naprawdę warto. Poszukaj, popytaj w sklepach, moim zdaniem, jeśli kupisz naprawdę dobry model, będziesz zadowolona.

Gość mamyy
ja tez mam w domu kominek z makroterm taki co jednoczesnie grzeje pomieszczenie i wode, to sie nazywa kominek z plaszczem wodnym, i tez nie zauwazylam zlego zapachu. moze cos jest zle zamontowane ze czujesz taki zapach?

Gość parler
A dlaczego mają śmierdzieć?