Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdFbdzbzdg

PYTANIE PRAWNICZE ZYCIOWE

Polecane posty

Gość sdFbdzbzdg

moja mama ma 51 lat, w swoim zyciu przepracowała 10. mój tata zmarł jak miała 42 lata, teraz ja mam rente rodzinna i będę miała ja jeszcze przez jakies 5 lat. Czy jest taka mozliwość żeby potem ta renta przeszła na mamę? czy zostanie ona bez dochodu?

Gość tak tak facet
Z informacji zawartych na : http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404 wynika: "Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy, albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16. roku życia, a jeżeli uczą się - 18. roku życia lub są całkowicie niezdolne do pracy. Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, jeśli spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci". Podałem tutaj tylko informacje ogólne. W celu potwierdzenia uprawnień do renty rodzinnej należy zgłosić się po bliższe informacje do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania Oddziału ZUS.

Gość sdFbdzbzdg
ale ja mówię za 5 lat, rusza dupe wszedzie i wszedzie mówią,że zadzwonią, odezwa się i jest cisza. Ma wykształcenie zawodowe, chodzi wszedzie, nawet na sprzątaczkę teraz jest cięzko się załapać- znajomosci.

Gość sdFbdzbzdg
tak tak facet- czyli moja mama nie łapie sie na to?:(

Gość sdFbdzbzdg
up