Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Może Żydówka a może nie.

Zakochałam się w Żydzie.

Polecane posty

Nie jakiś ortodoks, normalny facet. Czy ktoś wie, gdzie szukać informacji na temat dzisiejszych Żydów? Tradycje, zwyczaje - ot, codzienne życie.

Gość Amartynka
Wpisz w wujka "Forum Żydów Polskich". Tam najłatwiej znaleźć jakiekolwiek informacje o przeciętnym Żydzie :)

Czy jest ktoś w podobnym związku??

Gość a on z Izraela jest?
gdzie sie poznaliscie? jak prosto z Izraela jets to przekichane. oni maja podobne zwyczaje do arabow (choc nienawidza sie te oba narody). podobna kuchnia, mentalnosc - najlepiej chajtac sie miedzy swoimi, szanuja matki, rodzine, inna religi aoczywiscie

Gość turlam
Wszystko zalezy skad on jest,stopien religijnosci jego i jego rodziny,gdzie mieszka.Rozpietosc jest ogromna.Od ateistow do chasydow.

Gość jijijij
Mojego meza prababka byla podobno zydowka. On juz jest normalnym Polakiem, ale trzeba przyznac, ze cos takiego w nim jest. Ma smykalke do interesow i robienia pieniedzy, pracoholik. Ma taka zydowska nature, wiec to chyba sie jednak cos genetycznie dziedziczy. A o obyczajach i religii nic nie wiem, bo w jego rodzinie nie powraca sie do tematu zydostwa, bo to wstyd, oni uwazaja sie za 100% Polakow.

Gość turlam
Ja jestem Zydowka i nigdy sie nie uwazalam za nie stuprocentowa Polke LOL.Czuje sie Polka zydowskiego pochodzenia.To troche tak,ze w Polsce dla niektorych jestem za malo polska a zagranica dla niektorych jestem za malo zydowska he he.

turlam - popieram, nie słuchaj idiotów. Mój Z. jest z odłamu reformowanych. To Polak. Pobożny i religijny, ale bez przesady. Imponuje mi jego podejście do życia, chociaż przerażona jestem pozycją matki w jego życiu. Mimo kilkudziesięciu lat na karku, konsultuje z nią ważniejsze decyzje. Na rzazie zagłębiam się w kulturę, dużo czytam. Mam mnóstwo pytań i wątpliwości.

Gość jijijij
Ja tylko pisze jak sie zachowuje rodzina mojego meza. Oni pochodza z bardzo bogatej przedwojennej szlachty (niestety komunisci wszystko skonfiskowali po wojnie). Wszyscy w jego rodzinie sa wyksztalceni i dobrze ustawieni, ale nie przyznaja sie, ze mieli Zydowke w rodzinie, sama nie wiem dlaczego, ale nie lubia o tym mowic. Mnie to obojetne czy Zyd czy inny, byle byl dla mnie dobry. A religie mnie nie interesuja, jestem ateistka.

jijijij - ok, zrozumiałam ;)