Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i need your help

Jak nauczyć obcokrajowaca j. polskiego od podstaw> Jakie techniki, podręczniki?

Polecane posty

Gość i need your help

Jak wyżej :) Potrzebuję pomocy kogoś, kto uczył lub uczy przybysza z inego kraju naszego rodzimego języka. Czy znacie jakieś skuteczne metody przekazywania i przyswajania wiedzy, jakieś dobre podręczniki do nauki od podstaw? Człowiek na razie umie się przedstawić i tyle. Ale ma zapał do nauki, więc warto mu pomóc. :) Macie jakieś pomysły, jak?

Gość polski is very trudny
wiec nie wiem pytaj obcokrajowców zapał + talent..może to starczy..

Gość i need your help
Oprócz zapału i talentu potrzebna jest jeszcze praca :) i właśnie nie wiem, jak ją zorganizować.

Gość polski jest trudny
ale polacy latami uczą się angla i nie umieją.. więc może za dużo gramatyki za mało słuchania/?

Gość polski jest trudny
umie się przedstawic? a jak mu idzie z wymową? Bo wymowa polska jest jak chiński..trudna. chyba, że ma ucho słuch muzyczny to załapie dzwieki..

Gość i need your help
Z wymową nie jest najgorzej. Staram się mu porównywać brzmienie naszych niektórych liter czy zlepków liter do angielskich zestawień, ale nie mam pojęcia, jak "ugryźć" naukę gramatyki.

Gość polski jest trudny
gramatykę? no polacy na pamiec sie uczą..i tyle. A polska gramatyka to odmiany.. na prawde pewne dzwieki sa takie same? pl i ang? podaj przykład

Gość ndkvoof
Współczuję ludziom, którzy nie są Polakami i uczą się polskiego. Pełen szacun dla tych, którym to się udało.

Gość polski jest trudny
a są ksiązki do nauki polskiego? nie wydaje mi się, że polacy umieja nauczac obcych jezykow jak i polskiego obcokrajowca. Jakis obcokrajowiec powinien sam sie wypowiedziec jak sie nauczył

Gość ja uczęęę
języka obcego, a oprocz tego mam cudzoziemca, ktorego ucze j.polskiego :-D masakra..! :-D polish cases make me sick :-0 :-0 czy wy wiecie, co to znaczy, wytlumaczyc obcokrajowcowi odmiane rzeczownika przez przypadki??? :-0 :-D pol biedy, gdyby byl na to jakis wzor i moglby np. wykuc, ale tu nie ma reguly...! :-D :-D

Gość żółta latarka
czy w języku polskim to w ogóle są jakieś zasady odmiany? przez przypadki, czy osoby? bo moim zdaniem wszystko jest nieregularne

Gość i need your help
polski jest trudny --> np. tłumaczę, że dż czyta się jak w słowie jeans, bo dla niego to jest "d" i "z" z jakąś kropką itd. Są jakieś książki do nauki polskiego przez obcokrajowców, ale cholera wie, która jest naprawdę pomocna. :O ja uczęęę --> no właśnie, im bardziej się w ten temat zagłębiam, dochodzę do wniosku, że tu nie ma żadnych reguł :O:O Więc nie wiem, jak mu wytłumaczyć coś, co dla mnie jest naturalne. Jak Ty to tłumaczysz? :)

Gość ja uczęęę
a z jakiego on jest kraju? bo to wazne...

Gość tak są zasady
Owszem, są zasady i grupy koniugacyjne i deklinacyjne. Ale do tego niestety samemu trzeba mieć pojęcie o gramatyce.

Gość Lucy1309
Żółta latarka a Mianownik, Celownik, Biernik i cztery pozostałe to co? Na pewno są jakieś książki. Poszukaj w księgarniach zagranicznych. A dopóki ich nie znajdziesz to na YT są tutoriale ;)

Gość i need your help
Stany Zjednoczone :D

Gość i need your help
O, dzięki, Lucy, popatrzę też na YT :) 🌼

Gość tak są zasady
Ale nie ma najmniejszego sensu w to wchodzić, zwłaszcza jak sama nie masz pojęcia. Ucz go zwrotów i wyrażeń, albo skup się na jednym przypadku. Np widzę książkę, mamę, panią itd ale widzę brata, wujka, sąsiada. Ucz go całych złożeń. Reguły są skomplikowane i tylko go zniechęcą.

Gość żółta latarka
ale chodzi mi o to, czy w tych przypadkach są regularne końcówki na przykład słowo "kot" w dopełniaczu będzie "kota", ale "lot" już "lotu" więc wyrazy z taką samą końcówką inaczej się odmieniają, a logicznie powinny być takie same

Gość ja uczęęę
ja z moim uczniem robimy, poki co....ćwiczenia do gramatyki dla...klasy 4 szkoły podstawowej :-D przy okazji mam za kazdym razem kupę śmiechu z nim :-D koloruje :-D pisze... poki co nie mam podrecznika. ale znalazlam w necie cwiczenia i robi przypadki z podpowiedziami po angielsku. nie cierpi tego :-D woli cwiczenia :-D

Gość ja uczęęę
wpisz w google polish cases i tam sa testy ;-)

wlasnie w zeszlym tyg wydrukowalam ze 20 tabelek z koncowkami rzeczownikow odmieninych przez przypadki...stwerdzilam ze jak sie chlopak nie zniechceci po zobaczeniu tego to bedzie cud. jest bardzo zapalony, podschodzi do nauki pols z wielkim entuzjazmem, ale jak dlugo to potrwa? jeden z moich uczniow zrezygnowal po 2 miesiacach. po prostu nie dal rady. inny z kolei sam sie nauczyl, gada b. dobrze ale to po prostu geniusz. ja tez mam wielki szacun dla wszystkich ktorzy sie nauczyli pl.

Gość polski jest trudny
odmiana czasowników jest jak w rosyjskich francuskim angielski takich odmian nie ma to jest trudne dla obcokrajowców.. i przez przypadki? I wymowa. a wie co to rz? sz, cz?

Gość polski jest trudny
geer sam się nauczył? A jakon się uczył? Znalazł klucz do odmian przypadków? No to musi miec IQ..czyli umiec logicznie myślec i dedukowac. łaczyc podobienstwa no i miec słuch muzyczny. Inaczej nie załapie. Znałam jednego dunczyka co mówił jak Polak. Ale miał Polkę i z nią studiował.

Gość i need your help
ja uczęęę dzięki za podpowiedź. :) Germaine Geer i wszystko ma wkuwać na pamięć? :D polski jest trudny - na razie na tym etapie naukę ortografii raczej nam odpuszczę :D:D

Gość i need your help
Help44 --> dzięki wielkie :) i cena w miarę do strawienia :)

Gość polski jest trudny
anglikowi trudno było nauczyc sie francuskiego..wymowa..itp a sam uczył dzieci angla..chodził ze mna do grupy i miał 36 lat.. a co dopiero polskiego..

Gość jinem
Prawda jest taka, ze tylko on sam moze rozpoczac nauke i tego bardzo chciec. Ty mozesz przygotowywac ciekawe lekcje, super tlumaczyc, ale to nic nie da jak sam nie wlozy pracy w nauke i sam sie nie zainteresuje jezykiem. jeszcze jedno, zaden obockrajowiec nie nauczy sie mowic po polsku uczac sie na pamiec tabelek odmiany, to nie jest dobry sposob.

Gość polski jest trudny
a polacy sie uczą tabelek na pamiec. Widziałam np z angielskiego na studiach. Każdy tak robił. Bo sprawdzian był właśnie z gramatyki. Ale mówic nie umieli:D