Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i need your help

Jak nauczyć obcokrajowaca j. polskiego od podstaw> Jakie techniki, podręczniki?

Polecane posty

Gość i need your help
jinem ---> też by mnie wkuwanie na pamięć naszych tabelek załamało, gdybym była obcokrajowcem. :) Tylko w jaki sposób ich inaczej nauczyc odmiany? Rozmawiając, słuchając, sami się nauczą? Help44 --> dzięki wielkie :)

Gość jinem
Jak juz mowilam, podstawa jest prawdziwa chec nauki polskiego(ale nie na zasadzie 'fajnie by bylo znac polski). Ty mozesz byc jedynie pomoca jak czegos nie bedzie rozumial, ale to on musi odwalic glowna robote. Jak bedzie korzystal z jakiegos kursu, to zagadnienia gramatyczne beda stopniowo wprowadzane i sama bedziesz widziala co aktualnie przerabia, i w czym mozesz mu pomoc. Musi duzo sluchac, osluchanie sie z jezykiem to podstawa. Niech zacznie np. od kursu Teach yourself Polish.

Gość i need your help
jinem --> dzięki. Na razie jest zaciekawiony językiem, ale mam wrażenie, że nie jest do końca świadomy, co go czeka :D bo nie chodzi jeszcze na żaden kurs. Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy w ogóle będzie chodził. Ja myślę, żeby realizować po kolei zagadnienia ze stronki do nauki polskiego, ale jak przeglądałam te tematy, to wydaje mi się, że na pewnym etapie wymięknę i nie będę wiedziała jak mu niektóre rzeczy wytłumaczyć.

Gość ja uczęęę
no wiesz..jesli ten amerykaniec zyje w pl to siłą rzeczy bedzie sie uczyl jezyka. a to, czy zdecyduje sie na lekcje zalezy od jego ambicji..

Gość gość
a nie lepiej znaleźć dobrego nauczyciela, czy szkołę, co prowadzi takie kursy? Tak myślę byłoby znacznie łatwiej.

Gość kasiek901
Dla obcokrajowców organizowane są różne kursy i to w różnych szkołach, na uczelniach wyższych. Informacje o przykładowym można znaleźć chociażby na tej stronie http://www.plschool.uj.edu.pl Wiele osób z takiej możliwości korzysta, bo taki kurs daje naprawdę wiele.

Gość gość
Zamiast trudzić się samemu i uczyć się podstaw z błędami to ja polecam raczej skorzystać z opcji kursu w szkole językowej gdzie styczność z żywym językiem z pewnością przyniesie więcej korzyści. Mój mąż uczęszczał do szkoły językowej w Krakowie, bodajże makilen, więc podejrzyj i zobacz jak wygląda ich oferta bo to najszybsza droga do nauki. Widzę to już po tym jak mój maż zrobił postępy.

Gość gość
Witam zajrzałam tutaj bo szukam pomysłów jak pomóc mężowi. Kompletnie sie zniechęcił do nauki. Siedzi nad elementarzem i się ''modli ''i nic z tego nie wynika. Podstawowych słów się nauczył wymowa jest ok, czyta dobrze tylko nie rozumie co czyta. Mieszają mu się słowa które brzmią podobnie np: dobranoc-kabanos. Już nawet naklejalam naklejki w całym domu z nazwami że lustro to lustro a lodówka to lodówka troche pomoglo w nauce słówek.Już nie wiem jak mu pomóc jak zachęcić bo jak nie widzi efektów to unika problemu. jak macie jakieś skuteczne sposoby piszcie:)

Gość gość
Wydaje mi się że najbardziej skuteczne są rozmowy i kursy. Mój znajomy z Ukrainy chodził do szkoły www.makilen.pl w Krakowie i dosyć szybko załapał podstawy Polskiego.

Zachęcam do skorzystania z kursów języka polskiego organizowanych przez szkołę Glossa. Mają swoje książki do języka polskiego a także platformę do nauki online - glossa.edu.pl

Gość gość
Najlepiej postawić na profesjonalistów i zapisać się na kurs indywidualny lub grupowy. Ja od siebie mogę polecić www.makilen.pl mają swietne kursy języka polskiego dla obcokrajowców.

Gość maritqaaa
Zdecydowanie warto wybrać się na porządny kurs, zupełnie inna bajka niż nauka samodzielnie. W Katowicach dla osób z tej okolicy mogę polecić kurs polskiego dla obcokrajowców w lingua house: http://www.lingua-house.pl/news,72,kurs-polskiego-jako-obcego-a1-start-lipiec-2017.html

Gość gość
Tu macie szczegóły odnośnie kursów Makilen http://makilen.pl/kursy/ Rodzaje, czas trwania, cennik. Jak ktoś jest zainteresowany na poważnie nauką polskiego to kursy ich są zdecydowanie na dobrym poziomie.

Gość gość
Polecam szczególnie https://makilen.pl/ - bo oferują kursy grupowe i indywidualne lekcje języka polskiego na wszystkich poziomach nauczania oraz o różnej długości i intensywności. Warto mieć ich na oku w razie potrzeby.

Gość Cheapgun
Dnia 23.01.2011 o 20:49, Gość polski jest trudny napisał:

gramatykę? no polacy na pamiec sie uczą..i tyle. A polska gramatyka to odmiany.. na prawde pewne dzwieki sa takie same? pl i ang? podaj przykład

Ty wiesz co to jest alfabet fonetyczny?