Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakorla

alimenty

Polecane posty

Gość jakorla

hej :) mam 22 lata studiuję dwa kierunki, jeden kończę za pół roku, drugi za półtora. w domu wynikła taka sytuacja, że muszę się wyprowadzić jak najszybciej (i chcę). mogę się wyprowadzić do chłopaka, który ma swoje mieszkanie, ale jak wiadomo za coś trzeba żyć. szukam pracy, ale będzie mi trudno pogodzić to z dwoma kierunkami, więc pewnie będzie to 1/4 lub przy odrobinie szczęścia 1/2 etatu, czyli pieniądze marne. mam jeszcze stypendium za wyniki w nauce, ale to jest 250 zł miesięcznie. w związku z tym chciałam zapytać czy mam prawo wystąpić o alimenty od rodziców, które mieliby placić do czasu kiedy skończę studia i jeśli tak to jaka mi przysługuje kwota (tak orientacyjnie). może ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat :> z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość jakorla
up up

Gość chyba tak ale......
wydaje się że tak, rodzice mają obowiązek alimentacyjny do ukończenia przez dziecko 25 lat, pod warunkiem że dziecko jeszcze się uczy.

Gość tak możesz tylko o ile się nie
mylę ze 2 lata temu modyfikowali ustawe ,że studia sąd może potraktować jako fanaberię( bo wg nich możesz iść do pracy).Wiem ,że głupie ale,,,.Druga sprawa jak wywalczysz alimenty to jak znajdziesz pracę na stałe to umowa nie może być na czas nieokreslony bo jak bedziesz pracować rok na cały eteat to zabierają alimenty.Wejdź najlepeiej na forum prawnik i kodeks rodzinny, bo ja na jakimś forum prawniczym to czytałam.Co do alimentów w sądzie musisz przedstawić wydatki typu jedzenie,koszt mieszkania ,ksiązek ,ubrań i szacunkowo podac kwotę potrzebną na utrzymanie

Gość jakorla
to super, wtedy na pewno już dałabym jakoś radę, bo nie chcę przerywać studiów na żadnym z kierunków, zwłaszcza, że już tak niewiele zostało :)

Gość jakorla
dzięki za rady :)