Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mantusia

Za dużo żelaza

Polecane posty

Gość mantusia

Witam. Właśnie odebrałam wyniki krwi: morfologia w normie, próby wątrobowe też w normie, tylko dużo żelaza - 200 ! (żelazo badam co rok, bo miałam zawsze z tym problem - na granicy anemii), nigdy nie przyjmowałam żelaza w suplementach, za mięsem też nie przepadam. Więc skąd tyle żelaza i co można z tym zrobić??? Oczywiście, wiem, że muszę się jeszcze przebadać, zwłaszcza wątrobę, ale może ktoś miał już taki problem i poradzi, co dalej...

Gość xyzxyzxyzxyz
lekarza zapytaj

Gość zrób jeszcze raz badanie
bo wynik jest absurdalny, jeśli do tej pory badałaś poziom żelaza i zawsze było ok. Może to błąd laboratorium.

Gość mantusia
Nie uściśliłam tego w mojej wypowiedzi, ale to badanie było już badaniem powtórnym, miesiąc temu żelazo wynosiło 178 (wtedy byłam przekonana o błędzie laboratorium), ale teraz widać wzrost tego żelaza. Wiem, że muszę iść do lekarza, ale znając polską rzeczywistość, to trochę potrwa zanim czegokolwiek się dowiem. Dlatego jestem ciekawa, czy ktoś miał z tym problem i jak sobie poradził.

A wcześniej kiedykolwiek robiłaś poziom żelaza? Czy to są Twoje dwa pierwsze wyniki w życiu? Nadmiar żelaza może być wynikiem nadmiernego rozkłądu krwinek czerwonych - stąd anemia, i jest też choroba (chyba genetyczna) która niestety powoduje, że ma się wysoki poziom żelaza - leczenie z tego co pisałam wymaga m.in upuszczania krwi:/ Musisz iśc do do lekarza jak najszybciej, a być może nawet szpitala.

Gość mantusia
Żelazo badam co rok, bo od dziecka miałam go mało -tak na granicy normy, bez konieczności przyjmowania suplementów z żelaza. Zawsze blada, osłabiona, wiecznie zmęczona, a tu nagle taki skok żelaza w górę. Genetyczne choroby raczej odrzucam, bo w tym przypadku musiałabym mieć od zawsze za dużo żelaza.

Miało byc czytałam, nie pisałam. Skoro zawsze żelazo badałaś to rzeczywiście raczej sprawa genetyki odpada. Nie umiem Ci niestety poradzidz w takim razie - ale szukaj pomocy, bo wysoki poziom zelaza uszkadza narządy wewnętrzne:/ powodzenia