Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rubbbiii

Zwalczyc niedoczynnosc tarczycy i zajsc w ciaze!

Polecane posty

Gość rubbbiii

Dziewczyny czy jest ktoras co starajac sie bez skutku o potomka dowiedziala sie, ze ma wroga jakim jest tarczyca? Ja osobiscie wiem o nim od 4 dni...

Gość Spokojnie, jeśli
masz jednynie niedoczynność, to nie jest źle. Zbadaj Anty TG i Anty TPO, jeśli te są niepodwyższone, to nie masz się co martwić, a jedynie udać do dobrego nedo, który dobierze odpowiednią dawkę leku i będzie dobrze:)

Gość rubbbiii
Narazie TSH wyszlo 6.95 + inne hormony plodnosci zawyzone w tym tygodniu przeprowadze reszte badan na tarczyce jest ich troszeczke. Wiem malo na ten temat a to co czytam na necie nie jest pociszajace.

u mnie tsh 0;99 podobno nie jest az tak zle...prolaktyna podwyzszona...starm sie od ponad roku i nic...wiec jest zle..:(

No TSH masz trochę wysokie, ale reguluję się to farmakologicznie. Ja dostałam eythyrox. Część hormonów też miałam nie w normie i staram się leczyć. Badania robiłam pod koniec listopada. Teraz mam zrobić TSH, bo powinno być już w normie, gorzej pewnie z resztą wyników. Nie załamuj się i nie lecz się tylko u gina. Idź do endokrynologa. Będzie dobrze:)

Gość rubbbiii
Zeby to tylko traktowalo sie o TSH wysokie to spokojnie ale ciaga za soba prolaktyne wysoka, brak owulacji. U mnie FSH- 13 czyli owulki beznadziejne jak sa do weryfikacji. Udam sie do endo bo tak tez chce gine.

rubbiii, Tak szczerze mówiąc, to mi trochę z nieba spadłaś na pociechę... Przepraszam, że to piszę, ale w sumie to tak trochę jest. AJak zrobiłam badanie, to pierwsze co mi się rzuciło w oczy to FSH 9,79. Poczytałam net i załamka..., że to rezerwa jajnikowa słaba. Ale z czasem zaczęłam spotykać dziewczyny, u których też bywają takie anomalie, tzn TSH nie bardzo i FSH też. Edno, u którego byłam twierdził też, że wg niego to nie ma nic wspólnego w moim przypadku z rezerwą i u Ciebie pewno też tak jest. Ja dostałam jeszcze metformax, bo po badaniu krzywej cukrowo - insulinowej wynik wyszedł niezbyt, tzn. cukry dobre, insulina na czczo też, ale po obciążeniu poszybowała daleeeeeeeeko i nie chciała spadać po 2 godzinach, a raczej wzrosła nienzacznie niż w wyniku po godzinie... Mam nadzieję, że pomoże, bo też staramy się o Malucha. Trzymam za Ciebie kciuki!!!

Gość rubbbiii
Hejka dziewczyny!! Piszcie na temat prosze jak dlugo przebiegalo u Was leczenie, co mowia lekarze o niedoczynnosci i nieplodnosci, jak wygadaja wasze wyniki albo komu sie udalo uregulowac tarczyce i zajsc w ciaze. Ja jutro ide oddac krew tzn.....wykonac np badania: PTH Cacitonina Ab TG AbTPO TSH T3 T4 Po czym udam sie do endo. pewnie przepisze inne bo te to podstawowe. Mama Urwisa niewiadomo do konca jak to jest z tym FSH powiem ci jak mi to wyjasnila lekarka. Niedoczynnosc blokuje owulacje lub powoduje lenistwo jajnikow i z tego wzgledu uwazana jest za naturalna antykoncepcje. Wiadomo ze kazdy organizm reaguje inaczej na niedoczynnosc, ale dzieje sie tak,ze obnizajac prace organizmu inne hormony aby wypelniac swoja funkcje musza funkcjonowac ponad plan i np w przypadku FSH podwyzszonym w fazie folikolarnej gdzie nastepuje rekrutacja jajeczek bedzie on wyzszy niz normalnie kiedy to hormon nie jest w stresie, ale tak tez dzieje sie jak mamy mala rezerwe jajnikowa. Chyba szefem jest tu przysadka mozgowa jak sie nie myle. Ja osobiscie szukalam na necie przypadkow gdzie po uregulowaniu tarczycy wrocily inne hormony do normy ale nie znalazlam. Opisz mi wiecej o tym badaniu krzywej cukrowo - insulinowej. Trzymam kciuki zeby TSH opadlo. No niby moja lekarka mowi,ze jezeli to tylko niedoczynnosc to po 4 msc spadnie na 1-2. Miauczydelko 0.99 to chyba dobry wynik a o ile masz podwyzszona prolaktyne a inne hormonki jak tam u Ciebie? Dziewczyny pozdrawiam i piszcie jak tam wasze zmagania z hormonami

Gość treser
o matko!! co to jest rezerwa jajnikowa?! mi gin (po usg dopochwowym) powiedziala ze mam zmniejszone jajniki, ze maja malo pecherzykow (ze to niby normalne przy okazji antykoncepcji i jak odstawie to narosna) to oto chodzi? Tylko ze Wy bez antykoncepcji?

Gość rubbbiii
Treser pewnie ma racje lekarz, poniewaz antykoncepcja blokuje jajeczkowanie czyli u ciebie produkcja jajeczek jest wstrzymana ale to normalne i nie ma nic wspolnego z rezerwa jak wiesz my kobiety rodzimy sie z ograniczonym numerem jajeczek i jak je wyczerpiemy to nadchodzi drobnymi krokami menopauza. Ty nie jestes na rezerwie tylko masz pauze. No chyba tak to funkcjonuje

Gość Asiula może i zaszłaś
ale to czy urodzisz zdrowe dziecko to się dopiero okaże, gdy już urodzisz:O niestety tarczyca ma ogromny wpływ na układ nerwowy i kostny dziecka:O

witam serdecznie-wlasnie sprawdzilam dokladnie wyniki i oto one; glukoza 84.3-ok tsh 0.928-nie wiem bo podobno ok..ale nie wydaje mi sie mialam wynik z prolaktyny...podobno byla ok ale po obciazeniu tabletka zamiast wzrosnac 10 krotnie wzrosla podad 25 krotnie..wydaje mi sie jak pamietam ze ta prolaktyna dawala wynik kolo 5 biore castagnus...na wlasna reke...i bromergon od gina..ktory skonczy mi sie za jakies 6 tabletek nie wiem ...ja juz nic nie wiem...prawie poltora roku staran :(

Gość miauczydełko wynik TSH
jest odpowiedni a czy robiłaś anty TPO i ft4?

Gość rubbbiii
A gdzie ta Asiula? Dziewczyny ja juz nic nie wiem ma wplyw czy nie, ale chyba jakis ma skoro to najwazniejszy gruczol ktory odpowiada za funkcjonowanie praktycznie calego naszego organizmu. A Tobie skoro zaszlas zycze wszystkiego najlepszego. A ja sie trudze i nic, moze tez i sie ludze teraz, ze to wina tarczycy. Miauczydelko tez mysle, ze TSH masz OK u mnie podaje norme 0.27-4.20 mcUI/ml a czy robilas typowe hormony plodnosci tj FSH i LH to sa 2 szatany co odgrywaja duza role jezeli chodzi o prawidlowa owulacje i oczywiscie prolaktyna. Wedlug moich badan normy sa 4.8-23.5 ng/ml, moja troche wysoka 21, ale nic nie wiem o tym obciazeniu. Lekarka przepisala mi rowniez insuline tez tyczy sie owulacji. 1.5 roku staran to duzo czasu a ile na lekach?

Gość rubbiii jaka dawkę euthyroxu
masz przepisaną przez lekarza?

Gość rubbbiii
Dziewczyny ja nie moge sie doczekac kiedy zaczne brac ta cenna pigulke ,ale narazie jestem w czasie badan i mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu nareszcie zaczne sie leczyc. Czytalam ze dozowanie tego leku jak wazne takze czekam w kolejce do dobrego endo.

Gość rubbiii jaka dawkę euthyroxu
to prawda:) a czy robiłaś sobie badania na anty TPO i ft4?

Gość rubbbiii
Hejka Ja w piatek dowiedzialam sie o chorobie ale tylko na podstawie TSH w poniedzialek bylam po skierowanie na dalsze badania i jutro z rana wyruszam wyzej napisalam 2 slowa jakie badania. Czy ty tez chorujesz na tarczyce?

Gość rubbbiii
Dziewczyny jestescie.....jestem po badaniach a wyniki dopiero w sobote wydaje sie, ze to kupa czasu. Heja....

nie nie robilam inmnych badan...moj gin poszedl na operacje biodra...ale wybiore sie moze do innego...moj K sie smieje ale wczoraj ogladalismy m jak milosc i tam Marta otrzymala wynik mowiacy o rezerwie jajnikowej..ja mam w listopadzie 40 stke i mysle ze moze to byc przyczyna ze nie moge zajsc..ja mam dwie cory 4 lata temu bylam w ciazy ale poronilam ..i tak mysle ze moze przy moich 26 dniowych cyklach skonczyly sie jajeczka.... Dziewczyny widze ze Wy jestescie bardziej zaawansowane w badaniach...

dziewczyny prosze o pomoc!! od roku sie staramy o dzidzie i nic... okazalo sie ze nie mam owu wyniki wyszly ze prl zawyzona 32 norma 23 po 2 miesiacach spadla do 12 jest oki teraz biore clo na owu... mam pytanie co do moich wynikow TSH 3.5 norma 4.2 anty TG 4.02 norma 4.11 anty TPO 0.42 norma 5.61 gin widzial powiedzial ze troche za wysokie tsh i nic po za tym a ja sie martwie czy faktycznie jest wszysto oki prosze dajcie znac!

Gość rubbbiii
Hej to ja stwierdzono u mnie niedoczynnosc i to piorunskie Hashimoto, jestescie dziewczyny czy to juz koniecccc?????? Migotko no niby aby zajsc spokojnie w ciaze wartosc TSH idealne to 1,5 tylko ta wartosc nigdy nie jest taka sama zmienia sie z dnia na dzien wystarczy troche steresu, Twoja miesci sie w normie i klinicznie nie podlega leczeniu chociaz niektorzy gin. zalecaja obnirzenie, a robilas inne hormony plodnosci tzn FSH i LH w fazie folikularnej. A jak tam Twoj partner z nasieniem?

Gość dzwoneczek81
cześć dziewczyny, mam prośbę odebrałam wyniki TSH - 1,69 Ft 3 - 3,8 Ft 4 - 1,17 ATPO - 10,5 ATG - 443,6 wszystkie w normie oprócz ATG co to może oznaczać? Proszę o podpowiedź Dodam, że staramy się o dziecko przez 1,5 roku i nic

rubbbiii FSH 6.10 LH 4.30 wszystko w normie dodam tyle, że raz miałam CP i raz ciąże biochemiczną :( wiec nie wiem czy mogę się starać z tym moim TSH kurka ci lekarze masakra nie wiem co mam robić :/