Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Overdose

W którym momencie cyklu najlepiej wybrać się po tabletki antykoncepcyjne?

Polecane posty

Gość Overdose

Witam. Chciałabym zacząć brać tabletki antykoncepcyjne. Zastanawiam się, czy to, w jakim momencie cyklu jestem jest istotne i jak długo po rozpoczęciu zażywania tabletek zaczną one działać? Czekam na odpowiedzi.

Gość pigulki zaczynasz brac
w pierwszym dniu cyklu (czyli w pierwszym dniu miesiaczki). Wtedy dzialaja od razu. Mozna tez w srodku cyklu, ale w tym wypadku na ochrone musisz poczekac. A przede wszystkim - zaczynasz od kontrolnego badania u ginekologa, cytologii, moze byc tez dopochwowe usg, jesli dawno go nie wykonywalas, wywiad lekarski. Dopiero wtedy mozna dobrac odpowiednie dla Ciebie pigulki. Jezeli chorujesz na zakrzepice, miewasz czeste bole glowy, problemy ze strony uk.krwionosnego, duzo palisz - moze sie okazac, ze hormony sa dla Ciebie grozne....

Gość Overdose
Dziękuję za konkretną i fachową odpowiedź. W pierwszym dniu już nie zacznę (bo jest dziś) ale trudno. Cierpliwość popłaca. ;)

Gość pigulki zaczynasz brac
prosze :) lepiej najpierw sie przebadac, bo piguly to jednak nie cukierki, choc wlasciwie dobrane nie powinny sprawiac problemow. Istnieja jednak rowniez przeciwskazania i dlatego na samym poczatku lekarz powinien je w Twoim przypadku wykluczyc. Jesli chodzisz od dluzszego czasu do tego samego ginekologa, regularnie wykonujesz badanie cytologiczne, bedzie z pewnoscia mial w karcie wystarczajaco duzo inf.by zadecydowac od razu ;) akurat przed kolejna miesiaczka ;)

Gość Overdose
Wiem, wiem. Właśnie dlatego, że zdaję sobie z tego sprawę napisałam na tym forum. Nie jestem na nic chora, nie miewam bólów głowy, jedynie trochę palę, ale raczej nie kopcę jak smok, więc myślę, że nie powinno byc większych problemów. Ale co będzie - okaże się jak umówię wizytę i pojawię się w gabinecie ;)

Gość Overdose
Nawet tutaj spam -,-"