Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7uhu7h7

pieczenie chleba

Polecane posty

Gość 7uhu7h7

chleb jest duzo smaczniejszy, gdy sami go upieczemy? prawda to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
wlasne maslo? a jak je robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghdfdsfdfsgsd
Wszystko zależy czy nic nie spieprzysz :P a w brew pozorom nie jest to takie trudne żeby chleb nie wyszedł taki jaki powinien :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
potrzebna jest tłusta śmietana, 40% albo 36% i ubijasz mikserem jak na bita śmietaną jak ubijasz dłużej, to zbija się w takie grudki i to są grudnki masła i pływa to w serwatce serwatkę odlewasz (tez jest zdrowotna :) ), a masło płuczesz trochę w wodzie (wlewasz wodę i wygniatasz masło łyżką) smak ma śmietankowo-mleczny, pycha, tylko drogo wychodzi no, ale od czasu do czasu... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
ale taki ok jest duzo lepszy od sklepowego? patrze na sklad chleba w piekarni jak tam nie ma zadnych E2408 etc. to chyba moglby byc taki sam w smaku jak ten ktory zrobie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
EWA 33, a ile czasu ubijam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghdfdsfdfsgsd
7uhu7h7 Jak zrobisz ok to na pewno będzie lepszy niż kupny :P no i możesz do niego dodać co tylko chcesz a jednak ciężko jest kupić chleb który ma pestki dyni i słonecznika oraz np. otręby itd. Więc jak masz zapał to próbuj może z czasem wyjdzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest lepszy, o wiele lepszy i do tego o niebo zdrowszy ale musi byc to prawdziwy chleb na zakwasie, nie jakis tam na drozdzach... dodajesz, co chcesz - platki owsiane, otreby, siemie lniane, sliwki, slonecznik...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zalezy od jakości śmietany (musi być zimna prosto z lodówki), ok. 12-15 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
Ewa, dzieki :) czemu na zakwasie zdrowszy? i sakd wziac zakwas? da sie zrobic zakwas samemu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie tak
pamietam moja mama piekła chleb,chyba bez zakwasu ale wychodził tak fajny gęsty nie puch jak z piekarni.napewno wiele jest przepisów w necie .Może nawet ktos z was poda :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobrego zakwasu nie da sie zrobic, dobry zakwas musisz od kogos wziac... taki chleb na zakwasie i mace pelnoziarnistej jest lepszy (ma bogaty smak, zapach, nie jest taki wlasnie "dmuchany"), dobrze wplywa na flore bakteryjna, na perystaltyke...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
wziac od kogos? ukrasc? (lol)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghdfdsfdfsgsd
7uhu7h7 Możesz zakwas kupić w małych ilościach w piekarni,chociaż będziesz musiała dobrze zagadać bo tak w małych ilościach to raczej go nie dostaniesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz ukrasc (jezeli masz taki zwyczaj), ale polecam popytac wsrod znajomych - moze ktos piecze chleb i podzieli sie zakwasem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
no dobra, zle skad ktos znajomy bierze zakwas? :) skad sie bierze zakwas? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7uhu7h7
moge napasc na piekarnie :D ale zaopatrywac sie w ten sposob stale byloby ryzykowne :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak już raz będziesz miala zakwas, to potem sobie trochę zostawiasz na następny raz i masz własny, czyli skok na piekarnie byłby jednorazowy :) wlasnie, a dlaczego nie na drożdżach, przeciez są zdrowe i polecane? ale może takie żywe, a nei upieczone zdechłe? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osóbka:)
Piecze kktóraś z Was chleb w domu ...Moze macie jakiEŚ fajne przepisy .. ja piekłam ale na drozdzach ..pyszne tez ...ale chce sprobowac na zakwasie .. .troche czytałam na necie pracochłonne i trzeba czasu i cierpliwoci ...Może podzielicie sie swoimi przepisami:):):

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×