Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosia66678

mięso a mięso...różnice w jakości

Polecane posty

Gość zosia66678

1.Zastanawiałam się ostatnio robiąc zakupy, czy produkcja wieprzowiny może w sobie łączyć zarówno dobro konsumenta jak i wpływać korzystnie na zyski producentów, przetwórców, co się przekłada na handlowców a co za tym idzie na ceny ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
Ostatnio wieprzowina opanowała rynek medialnie też pojawiło się mnóstwo artykułów na temat Systemu Jakości Wieprzowiny znany w skrócie jako PQS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia66678
Wcześniej kurczaki rządziły rynkiem bo wiadomo są mniej kaloryczne. Ostatnio jednak czytałam iż to się zaczyna zmieniać wieprzowina już nie jest taka tłusta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaallla
Ja tez słyszałam że za główny cel przyjęto zredukowanie zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym, bez wpływu na jakość a więc na przydatność kulinarna i przetwórczą oraz smak .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
Słyszałem że dzięki temu PQS wieprzowina jest jakościowo ogólnie lepsza, ogólnie chyba już nie warto kupować mięsa bez tego znaczka , bo wiadomo że z tym znaczkiem to mamy pewnego rodzaju gwarancję .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajnie tak pisać
z samą sobą????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia66678
Ponoć pod znaczkiem PQS kryje się nie tylko dobór konkretnych ras wieprzowiny, które właśnie dzięki temu doborowi mięso jest lepsze jakościowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaallla
Założę się że zwykły szary człowiek nie wie że wieprzowina ma rasy :D ja np. nie wiedziałam że to ma jakikolwiek wpływ na smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
Nie no ogólnie PQS zapewnia nam to iż mięso pochodzi z hodowli znajdujących się pod zaostrzonym nadzorem z naciskiem na zdrowie i jakość .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia66678
System kontroli i jakości PQS z tego co ostatnio czytałam kontroluje też dobór paszy, żeby zbilansować pożywienie co też o dziwo ma wpływ na smak, zapach i jakości przetwórcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
Słyszałem też że eliminacja stresu spowoduje lepsze mięso w sensie miej zestresowane świniaki tym czystsze sumienie i lepszy smak :D Rozumiem iż taki bezstresowy chów skutkuje tym iż będzie dana certyfikowana wieprzowina droższa od tej o niskiej jakości bez PQS?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaallla
Niekoniecznie będzie droższa, raczej powinna wyeliminować konkurencję swoją jakością bez zmiany ceny ale wiadomo pewnie niektórzy będą chcieli wykorzystać sytuację

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wystarczy nie kupowac
w marketach tylko wmiesnych albo delikatesach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia66678
Niestety czytałam że będzie droższa z racji tego , że możemy śledzić całą drogę mięsa od momentu opuszczenia hodowli aż na półkę. Za to miedzy innymi zapłacimy więcej za bezpieczeństwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
W sumie teraz, kiedy jest nacisk na zdrowe żywienie to sklepy albo sieci sklepów w których występują produkty oznaczone certyfikatem PQS podnosi ich wizerunek jako sklepu/sklepów w którym są dobre i zdrowe produkty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaallla
W momencie gdy na rynku jest wielka konkurencja jeśli chodzi o mięso wieprzowe wielu dostawców wieprzowiny, sprzedawca zyskuje ważny argument na rzecz oferowanego towaru: wiarygodne źródło pochodzenia. Z kolei konsumenci otrzymuj, dzięki systemowi PQS, potężna broń, możliwość egzekwowania wysokiej jakości pożywienia, które stawiają na rodzinnym stole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlusio667
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę iż i tak mięso wieprzowe jest najczęściej kupowanym czyli najczęściej konsumowanym mięsem w Polsce .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×