Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maya1972

Z jakim psychologiem chciałbyś się spotkać?

Polecane posty

Gość maya1972

Na najtrudniejszych życiowych zakrętach lub podczas codziennych zmagań, zastanawiamy się czasami, czy pomogłaby wizyta u psychologa. Wyobraź sobie tak spotkanie. Jakie powinno być? Czy terapeuta powinien słuchać w milczeniu i pozwolić Ci kierować rozmową? Czy raczej prowadzić "wywiad"? Jak chciałabyś aby wyglądał gabinet, żebyś dobrze się w nim poczuła? Wolałabyś siedzieć na krześle czy na kanapie? W odległości do psychologa bliskiej, jak podczas plotek z przyjaciółką - czy tak, by dzieliło Was biurko? Chciałabyś aby otaczały Was książki, obrazy, kwiaty czy inne dekoracje? Czy cicha muzyka przeszkadzałyby czy uspokajała? Miałabyś ochotę podczas rozmowy wypić herbatę, kawę, sok? A może zjeść ciastko? Wyobraź sobie spotkanie ze swoim wymarzonym psychologiem i podziel się tą myślą :)

Gość Dr.psycholog Cosiestalo
jestem zawsze do uslug :)

Gość Henryk Motyka
mam pytanie, czy pani psycholog pozwoli się bzyknąć na kanapie dla poprawy zdrowia psychicznego pacjenta ?

Gość akcja charytatywna
otwierasz gabinet prywatny? :D

Gość do Henryk Motyka
bez jaj, znam kolesia co sie tak nazywa:D maz mojej znajomej :P

po godzinie 18stej przyjmuje tylko od tylu

podszyw prosze tylko o powazne pytania

Czy terapeuta powinien słuchać w milczeniu i pozwolić Ci kierować rozmową? Czy raczej prowadzić "wywiad"? Zdecydowanie to 1. Wolałabyś siedzieć na krześle czy na kanapie? W odległości do psychologa bliskiej, jak podczas plotek z przyjaciółką - czy tak, by dzieliło Was biurko? Na wygodnej kanapie trochę dalej od psychologa ;) Chciałabyś aby otaczały Was książki, obrazy, kwiaty czy inne dekoracje? Tak, myślę, że to by mnie uspokajało Czy cicha muzyka przeszkadzałyby czy uspokajała? Cicha z pewnością by mnie irytowała chyba, że pozwoliłby mi wybrać własną muzykę, co jest raczej mało prawdopodobne :P Miałabyś ochotę podczas rozmowy wypić herbatę, kawę, sok? A może zjeść ciastko? Czemu nie, z pewnością taka propozycja byłaby mile widziana ;)

Gość wybralabym kelnerke
ja sie podziele moim wyobrazeniem: jezeli chodiz o wsytroj to powinien on byc przytulny, tak jakbys byla u siebie w domu i po prstu mogla sie szybko zaklimatyzowac i poczuc wygodnie i w maire swobodnie ( fajny miekki koc by sie przydal i jakies poduszeczki). ksiazki na polkach jak najbardziej . poza tym wolalbym takie ''przygaszone'' swiatlo ,tak zeby bylo raczej ciemnawo niz jasno. kwiaty to tez bylby ladny akcent. obrazy moga rozpraszac. moze jakies lustro gdzies w oddali? kawa /herbata jak najbardziej ( a anwet jakies ciastka- ale ja jestem lakoma na slodycze ;-) , muzyka- raczej nie,rozpraszalaby mnie terapeauta- powinien prowadzic wywiad(chyba wie jak i o co zapytac zeby sie dwoeidziec jakie mam problemy ,bo niektorzy nie sa w stanie anwet sobie uswiadomic jaki maja problem wiec moge gadac o czyms co nie ma znaczenie, poza tym jakby wiekszosc ludzi wiedziala jaki maja problem to by terapeuty nie potrzebowala) ale nie przerywac gdy mowie, umiec ''pociagnac za jezyk'' i jak dla mnie to fajnie byloby jakby przytovzyl hisotire ( moga byc anwet wymyslone,bylebym ja myslala,ze sa rpawdziwe ) o ludzich z podobnym do mojego problemem i jak sobie z tym radza lub nie. wazne i to bardzo bylobym zeby miala calkwoita pewnosc ze to co mowie ,nie jest slyszane za sciana obok. np. recepcjonistka nie siedzi tuz za drzwiami . wolalabym lezec na kanapie ,oddalona od terapeuty.

Gość te detale to sprawa
drugirzedna. Dla mnie najwazniejsze, zeby psycholog budzil zaufanie - dobrze, jesli wie,ze sam/a ma sesnownie ulozone zycie rodzinne, brak klopotow z dziecmi, jesli jest rzeczowy, uprzejmy

Gość wybralabym kelnerke
sorry za literowki, mam nadzieje,ze sie doczytasz. nie chce mi sie poprawiac

Gość te detale to sprawa
chcialabym np wiedzic, jakie psychlog ma kwalifikacja, jaka uczelnie skonczyl, jakie kyursy. Takie zaswiadczenia czy dyplomy mozna powiesic np w poczekalni.