Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaklopotana7905

tabletki anty...pytanie

Polecane posty

Gość zaklopotana7905

Witam, Dzisiaj byłam u ginekologa i przepisała mi tabletki antykoncepcyjne YAZ ze względu na dwie duże torbiele jajnika. Mam je brać od dzisiaj ale zastanawiam się czy rozpoczynając je, nie w pierwszym dniu okresu jestem tak samo chroniona przed ciaza jak gdybym je wziela w pierwszy dzien krwawienia? Z góry dziękuję

Gość sepia2489
nie nie jesteś... Najlepiej poczekaj do pierwszego dnia okresu, a jak nie możesz to zabezpiecz sie dodtakowo przynajmniej przez 7 dni, a jak mlożesz to nawet całe pierwsze opakowanie

Gość akcja charytatywna
a pierwszy dzien okresu to nie to samo co pierwszy dzien krwawienia??

Gość akcja charytatywna
w kazdym razie nie jestes, musisz wtedy przez tydzien dodatkowo jechac na gumkach

napisalas wyraznie ze tabletki przepisala Ci ze wzgledu na torbiele. jezeli nie mowilas jej ze beda takze zabezpieczeniem to nie bylo podstaw zeby kazala Ci czekac do okresu.

Gość miktata
mi lekarz zalecił dodatkową ochronę przez pierwszy tydzień gdy wezmę tabletkę w pierwszym dniu okresu. jeśli weźmiesz w innym dniu to lepiej przez pierwsze opakowanie zabezpieczaj się dodatkowo :)

Gość zaklopotana7905
Dzięki wielkie za szybkie porady. Tak dostałam je ze względu na torbiele ale skoro już są tabletki antykoncepcyjne to się zastanawiałam czy prezerwatywy są potrzebne. Czyli przez tydzień mam uważać a później już mogę być spokojna..?

Gość zaklopotana7905
ok dziękuję bardzo:)

Gość sepia2489
najlepeij przez pierwsze opakowanie uwazaj. albo po prostu poczekaj do tego okresu i mi lekarz mówił, że wtedy ochrona jest od razu

mozesz zaczac brac teraz ale najlepiej sie przez pierwsze opakowanie zabezpieczaj. ja bym sie bala przy dodatkowym zabezpieczeniu tylko przez tydzien...

Gość zaklopotana7905
sepia2478-czyli jak okres dostane załóżmy za tydzień to za dwa tyg już mogę być spokjna tak? Gin nie była chętna do udzielania info... :/

Gość zaklopotana7905
niewyrabiajaca-dziekuje!:)

Gość sepia2489
jeżeli wezmiesz w pierwszym dniu miesiączki praktycznie od razu jesteś zabezpieczona. Czyli już po okresie możesz spokojnie jechać do końca:) tak mówi lekarz i tak jest napisanie w większośc ulotek. I właśnie przeczyatj dokładnie ulotke, bo to bedzie twoja encyklopedia wiedzy

Gość zaklopotana7905
dzięki wielkie! studiuje tą ulotkę ale właśnie nie było w niej informacji czy jeśli zażyje pierwszą tabletkę w 12dc czy wtedy jestem tak samo chroniona jakbym ją wzięła w pierwszym dniu.. mam nadzieję, że okres się pojawi.. jeszcze raz dziekuje!

"tak mówi lekarz i tak jest napisanie w większośc ulotek" napisane jest i owszem ale nie kazdy ginekolog to potwierdza.moj powiedzial ze jezeli nie chce sie martwic na zapas to przez pierwsze opakowanie mam sie dodatkowo zabezpieczac.

Gość zaklopotana7905
cholera teraz trzeba czekac na okres 28 dni... myslalam by wziac cztery ostatnie tabletki placebo by dostac okres i pozniej byc zabezpieczonym ale odpuszcze ten pomysl

Gość sepia2489
a co by miały dać te cztery tabletki placebo?? nie nadazam...

Gość zaklopotana7905
ostatnie cztery tabletki wywolują okres, tak mi mówiła gin.. sepia-tak miesiąc to długo bo mój partner przylatuje z anglii za ok.3tyg na 7 dni;)

Gość zaklopotana7905
przepraszam, pseudonim mi się pomylił-miało być do niewyrabiającej;)

,,a czy ten miesiac to tak długo? wytrzymasz'' myślałam,że chodzi o torbiel bo zwlekanie z leczeniem miesiąc przy torbieli to bardzo długo (powinni ci wywołać kolejny okres) no ale skoro ty się martwisz tym dlatego że facet przyjeżdża to nie mam pytań;/

miła jak zawsze i dlatego napisałam zeby teraz zaczela brac skoro jej pani doktor kazała. a a facet nie zając, i moze nie ucieknie

Gość sepia2489
zaklopotana... te ostatnie cztery tabletki NIC NIE DAJĄ, a już napewno nie wywołają okresu!!! To sa tabletki PLACEBO czyli tzw NIC Lekarce chodziło o to że podczas tych czterech placebo, po przyjęciu normalnie 24 tabletek aktywnych, wystąpi krawanienie z odstawienia (potocznie okres) A jakbyś je wziela teraz to tak jakbyś witamine C łyknęła - kompletnie nic to nie zmieni, a już okresu napewno nie wywoła. Tak jak pisala Niewyrabiająca - skoro to głównie jajniki miało leczyć to weź teraz a jak facet przyjedzie normalnie na ogumieniu lećcie.