Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Balcerowicz+++

Polacy Pracujemy za grosze, na nic nas nie stać

Polecane posty

Gość Balcerowicz+++

Polacy są zbyt biedni, by jeździć na wakacje, co piątego z nas nie stać na jedzenie mięsa lub ryb co drugi dzień. Podobny odsetek Polaków nie stać na samochód czy na wystarczające ogrzanie mieszkania. Wszystkiemu winne są zatrważająco niskie zarobki podaje "Tygodnik Solidarność". Zdaniem GUS średnia pensja w gospodarce narodowej wynosi 3203,08 zł brutto (2300 zł na rękę), wydaje się to całkiem przyzwoitą kwotą. W Polsce mamy jednak do czynienia z gigantyczną rozpiętością zarobków. 10 proc. najlepiej zarabiających Polaków zarabia o 800 proc. więcej niż 10 proc. osób z najniższymi dochodami. Średnia pensja windowana jest więc przez najlepiej zarabiających. W rzeczywistości ponad 65 proc. Polaków zarabia mniej niż średnia pensja, a więc co miesiąc dostają poniżej 2300 zł. 9 proc. pracowników otrzymuje pensję dwa razy niższą od średniej. Do najsłabiej zarabiających należą nauczyciele, których w Polsce jest około 600 tys. oraz pielęgniarki, które mogą liczyć na pensję o 1000 zł niższą niż średnia krajowa. Warto też podkreślić, że w Polsce mamy bardzo niską płacę minimalną, wynosi ona 1386 zł brutto. Tymczasem ustawowa granica ubóstwa dla czteroosobowej rodziny to 1404 zł. Efekt? Rodziny, w których pracuje jedna osoba za płacę minimalną tkwią w biedzie. 54 proc. młodych małżeństw nie ma swojego mieszkania. Prawie 30 proc. z nich wynajmuje lokal, a ok. 18 proc. mieszka u rodziców lub krewnych. Jeśli porównać zarobki warszawiaków (uchodzą w kraju za świetnie zarabiających) i nowojorczyków, okazuje się, że Polacy zarabiają jedynie 23,7 proc. tego, co Amerykanie.

Gość atari zwei
i co z tego wynika ?

Gość atari zwei
wg tego samego gus średnie wydatki w 4oosobowej rodzinie wynoszą średnio 1.6 - 2.0kpln/głowę. rocznik 2009. w wwie ciut więcej. 8k netto ŚREDNIO dochodu na rodzinę to chyba nie tak źle.

bo Polacy są głupi i zgadzają sie pracować za tak niskie stawki, jak ktoś powie nie to następny przyjdzie, niewyżyty i będzie robił za jeszcze mniej niż proponowali pierwszemu! Paranoja ale taki naród i się tego nie zmieni

z podawania średniej nic nie wynika, powinni podać medianę

Gość malinowa piwonia
to prawda, nadal jestesmy po prostu biednym krajem, bieda jest ogromna w małych miasteczkach i wsiach, tam panuje nędza i bezrobocie, może w wielkich miastach jest lepiej ale taka prawda, że jeszcze długo w Polsce bedzie zyło się tak jak do tej pory, obietnice rzadu tego nie zmienią ja tez mało zarabiam ale radzę sobie, dzięki gospodarności i pracowitości, czego nauczyli mnie rodzice, niestety obserwuję, że wiele rodziców wychowuje dziś dzieci tak, że wszystko im się nalezy i zyją ponad stan za krwawiznę rodziców, potem taka młodzież konczy szkołe i jest zdziwiona, że tak wygląda prawdziwe życie w polsce. wielu sobie nie radzi, popadają w nałogi mi o nie grozi bo rodzice w domu jawnie mówili o pieniadzach, zarobkach i juz jako małe dzieci wiedzielismy na co mozemy sobie pozwolic a na co nie, uczono nas gospodarowac, zarzadzac budżetem domowym, i tylko dlatego starcza mi do pierwszego i nie narzekam, pomimo że skromnie zyje, kwestia podejscia, dojrzałosci i tego czy kasa jest najwazniejsza bo przeciez wcale nie musi byc

Najbardziej wkurzające jest to ,ze często np w niemczech czy anglii ludzie zarabiają bez studiów tyle co u nas specjaliści po studiach.. np pomoc stomatologiczna zarabia tyle co u nas stomatolog.. Więc ja się im nie dziwie ,że wiele osób tam nie konczy studiów . a u nas żeby dużo zarabiac trzeba ,albo : jak jest sie bez studiów mieć super pomysł na biznes jak jest się po studiach najlepiej przyszłościowych a nie jakis socjologiach , to trzeba uruchomić znajomosci jeszcze no i mieć szczęście

Ja studiuje prawo w pl znajomości mam bo bez tego bym na te studia nie poszła.. ale czasem zastanawiam się czy nie lepiej być np kometyczką czy fryzjerką co pracuje np w niemczech i ma własny gabinet?

Gość Malwinka Malinka
Moniko to Ty studiujesz prawo dla kasy czy dla idei? Skoro sie zastanawiasz nad byciem kosmetyczka to chyba faktycznie prawnikiem nie powinnas byc

Ja nie chce być kosmetyczką taki przykład tylko podałam. A studiuje cześciowo dlatego ,że mnie to interesuje ,a częściowo dla kasy.. Jakbym studiowała dla idei poszłabym na dziennikarstwo ,albo na asp ,ale w Polsce studiowanie dla samei idei się nie oplaca poprostu ;)

Gość atari zwei
nieudany - jeśli dobrze pamiętam mediana jest ze 300zł niższa. w każdym razie niech nikt nie pieprzy o średniej płacy, bo nie tylko płacą polak żyje jak widać.

Gość gfgdsgsg
sdrhh

Gość hghgjhhg
no niestety, za granica np w takiej anglii stac cie na kupno np biletu w 2 strony do stanow zjednoczonych ,stanowi to 1/4 pensji....a przecietnego polaka nie stac bo kosztuje to wiecej niz jego wyplata przecietny anglik jedzie z cala rodzina na wakacje zagranice i jeszcze stac go na oplacenie mieszkania rachunkow jedzenia....polak musi brac kredyt

Gość Zakochałem sie w kumplu?
👄

Gość taki nasz los...
:(

Gość a ja jestem inżynierem , a
pracuje w spożywczaku, o zapłaceniu za wynajęcie pokoju prwei mnie nie stac na jedzenie, często jem goły chleb

Gość dgdgd
kurwa nie pracowac u bandy wyzyskiwaczy !!! to banda albo zamknie interes albo zaplaci jak myslicie co zrobi? 1. zaplaci a jak sie nie oplaci to zamknie interes i to jest prawidlowe zachowanie przedsiebiorcow, wiec czemu dajecie sie pracowac ponizej sredniej krajowej? skonczcie z tym to bedzie dobrze,

Gość gość...
Żal, że życie mija, a my możemy tylko patrzeć na tych pasożytów!!

Gość ...niecierpliwa...
Nasza bieda powoli zaczyna piiiiiiiiszczeć!!

Gość socjolog86
ja po "jakichś socjologiach" jak to jakiś ułom napisał zarabiam na miesiąc na rękę 5 tyś zł. Ale skończyłam najlepszą polską uczelnię, piszę artykuły do gazet, mam własny biznes i miły etacik. Jak się chce pracować to się pracuje a nie opierdala i marudzi że się mało zarabia. Czego nie można powiedzieć o Amerykanach- że to opierdalacze, a polacy tacy są. "Czy się stoi czy się leży tysiąc złoty się należy". Z taką filozofią to możecie sobie marudzić. p.s. i nie pochodzę z bogatej rodziny. na wszystko pracuję. Mam 25 lat, od początku studiów pracuję.

Gość jezu jak się cieszę
p.s. i nie pochodzę z bogatej rodziny. na wszystko pracuję. Mam 25 lat, od początku studiów pracuję. dzięlkujemy ci za ten wywód ale mam go serdecznie w d'u'p'i'e. Jesteś po prostu: pracowitym średnio-uzdolnionym ambitnym ciołeczkiem po humanistycznych studiach dla ludzi słabo-uzdolnionych który dopomóg swemu szcęściu

Gość To mój ulubiony pisarz
Jak się chce pracować to się pracuje a nie opie**ala i marudzi że się mało zarabia. Powiedz to tysiącom osob na wózkach inwalidzkich, upośledzonym, niewidomym, chorym psychicznie, mającym po 50, mieszkającym na terenach popegerowskich. Jak na socjologa to strasznie masz mało rozumku... :(