Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jadlopodawca

30- te urodziny... prosze o pomoc

Polecane posty

Gość jadlopodawca

w niedziele wydaje obiad dla 7 osob i nie mam zielonego pojecia co podac, prosze o pomoc. Zaznacze ze goscie lubia slodkie czerwone wino (np Porto) czy pasuja do niego sery?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sery raczej powytrawne i wytrawne cdo deski serow pasuja twarde jalbla gruszki wedzony losos winogrona orzech a tak w ogole co chcesz zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz zrobic tartinki mini kanapeczki grzanki z serem z chili i lososiemm fasszerowane pieczarki np pieczone udka czy skrzydelka kurczaka do tego ziemniaki/frytki i np salata zielona plus pomidor z cebyla mozna zrobic risotto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
porto do raczej na deser do jakichs ciast ja by, dala jakas rolade o lekko kwaskpwym smaku coby gosci nie zemdlilo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
chcialbym na samym poczatku podac szmpana z truskawka myslalem o tradycyjnym rosole, a na drugie ryz i strogonow ale czy jeszcze jakies surowki? pozniej tort i to wino ale co do tego wina? Nie wiem, wydaje mi sie to wszystko zlym pomyslem bo chcialbym aby te urodziny byly wyjatkowe, chcialbym zaskoczyc moich gosci, moze wy macie lepsze pomysly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmmm rosol uwielbiam ale jest strasznie oklepany.... moze francuska zupa cebulowa z grzankami i startym zoltym serem? moze poledwiczki wieprzowe w pomidorach do tego ziemnaczki jakies male tartinki koreczki mini kanapki np maslo na to salata zielona na salate wedlina pomidor cieniutki plasterek pieczarki krazek cebuli moze jajka faszerowane jajka w majonezie z groszkiem zielonym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
ta zupa francuska jest dobra? probowalas?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
a dodam jeszcze,ze nie jestem dobrym kucharzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
moge prosic o przepis,albo jakis link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
taka zupa to nic trudnego zapewniam Cie :) najlepiej by bylo jakbys poprzedniego dnia ugotowal rosol bez zadnych kostek veget itp bedzie wtedy o wiele lepsza cebule kroisz w plastry duzo ma byc szklisz na masle przyprawiasz sol pieprz papryka ostra troszke tymianku podszklona zasmazona cebule przekladasz do garnka i gotujesz na malym ogniu :) na koniec do zupy wkrawasz grzanki pokrojone w drobna kostke ( ewentualnie podajesz grzanki obok na talerzyku ) zupe koniecznie posypujesz drobno startym zoltym serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przekladsza do garnka zalewasz bulionem i gotujesz na malym ogniu :) mialo byc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludzie, ale macie problem
rosół ryż i strogonow WCALE do siebie nie pasują. Albo tradycyjnie, albo nowocześnie. Może być zupa krem z pomidorów z puszki, z groszku zielonego mrożonego.... Podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. na drugie zapiekanka jakaś, lazania, tradycyjna szynka pieczona z jawołcem albo schab ze sliwką, ziemniaki, surówki różne (marchewka, sałata z jogrtem, czerwona kapusta). Deskaserów z owocami 9winogrona, gruszki, jabłka), wino półwytrawne, koreczki z kabanosów, oliwek i sera feta ( jeśli nie bedzie go na desce serów) lub z winogronami. Babeczki kruche nadziewane sałatką jarzynową z majonezem. trartinki grzanki z różnymi pastami - pomidorową (jeli nie podasz pomidorówki), wątróbkową (pycha), ziołową (z bazylią np. albo z czosnkiem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
super, dzieki tak jak rosol ale zupelnie cos innego tylko co dalej..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
to ja Ci napiszę co ja robiłam jak ostatnio robiłam urodziny dla męża po 1 mięsko pieczone w kosteczke w naczyniu żaroodpornym z duuużą ilością różnorakich przypraw aż było kruche do tego bagietki masełko czosnkowe ze szczypiorkiem plus zakąski, np. pomidorki koktajlowe napełniane mozarellą różne sery (niva, hermelin, wędzone, żółty ser) do tego bałkański ser (3 dni wczesniej w oleju zanurzyłam, dałam papryczki chilli, dużo cebuli, czosnku td) do tego zrobiłam krążki z ciasta francuskiego (na ciasto francuskie dajesz szynke, zwijasz w roladę, kroisz w talarki, smarujesz żółtkiem, posypujesz te talarki solą i pieprzem i pieczesz 10-15 minut, aż będą złote, są pyszne, na zimno) do tego było wino musujące lambrusco czerwone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
Aga, na deser było ciasto francuskie napełniane dżemem morelowym, takie kwadraciki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
no ja bym wolal nowoczesnie, nie znam sie nie bede owijal w bawelne, dziewczyny radzcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
przecież Ci poradziłam :P zrób takie jedzenie a wszyscy będą zaskoczeni i zadowoleni a wszystko co napisałam jest proste jak drut do przygotowania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
do kocham gotowanie juz jestem glodny :-) ale jak mam to wszystko przyrzadzic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
moim zdaniem na takich imprezach ma być kilka rodzajów przekąsek nie jedno danie ponieważ ważne aby cały czas można było coś przegryzać no i żeby każdy znalazł coś dla siebie czerwone wino idealnie pasuje do mięsa pieczonego na ostro no i do serów ale zrobisz jak uważasz i nie podawaj ciężkich ziemniaków itd bo wszyscy padną po jedzeniu ja polecam bagietkę w talarki pokroić i masełko czosnkowo szczypiorkowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja byl podala na goraco schab w sosie chrzanowio-pomidorowym :) ma taka zalate ze moze byc podawany na zimno i na goraco owszem pracochlonny ale oyszny zapewniam schab ze sliwka tez suoper pomysl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
jak wyglada taka deska serow? mozna kupic gotowa? pasuje do slodkiego wina i koreczkow? czytalem ze winogrono pasuje do takiego wina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadlopodawca
schab ze sliwka - to brzmi trudno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do miesa pieczonego na ostro owszem pasuje czerwone wino... ale nie slodkie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hfgufggfgh
Szampan z truskawkami, a później rosół. Dalej nie byłem w stanie czytać. Elegancka rodem ze stodoły XD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
deska serow ja mam taka najzwyklejsza drewniana okraglo kladziesz na niej w kawalkach kilka rodzajow serow ja daje gorgonzole kozi lazur i sekret mnicha np na desce specjalny noz do serow goscie kroja sobie sami na osobnych talerzykach takie dodatki jak pisalam nie zapomnij o swiezej bagietce ja preferuje do serow wina biale wytrawne lub polwytrawne albo czerwone poleytrawne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak chcesz dam ci przepis na ten schab z sosem chrzanowo-pomidorowym na goraco kroisz grubsze plastry a jak cos zostanie to tak cienko jak na wedline i na kanapke jest ssuper

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
napisać jak? uwierz.. to proste przede wszystkim sery wystarczy kupić i pokroić :D to ich zaleta (jeśli pokroisz przed ich przyjsciem, to owin folią talerz, półmisek i schowaj do lodowki, podaj jak przyjdą, aby sie nie rozpłynęły) kółeczka- kup gotowe ciasto francuskie, takie dłuuugie, w jakimkolwiek markecie dostaniesz rozwiń, poukładaj na to szynke, zwiń w rulon zaklej dobrze brzegi ciasta pokrój w plastry, posmaruj żółtkiem, pieprz, sól (ja daje kminek jeszcze ale wiem, ze w polsce nie lubią) na 180 piekarnik, piecz okolo 15 minut, az będą złote, na blaszcze z papierem do pieczenia mięso? nic trudnego, pokrój w kostkę, duzo papryki czerwonej w proszku, soli, pieprzu, papryki ostrej (tutaj uważaj :D ) do naczynia zaroodpornego na dno olej, mieso, 180 % i pieczemy, pod przykryciem, aby para się skraplała, zrobi się taki wywar jakby co jakiś czas możesz zajrzec, nabierać łyżką ten wywaro-olej i polewać mięso, ważne aby mieso było płasko, nie za wysoko, aby moczyło się w tym oleju) kwadraciki z dzemem- wytnij kwadraciki rowne z ciasta francuskiego, na kazdy kwadracik odrobina dzemu, na to drugi kwadracik, zaklej, posmaruj zoltkiem, mozesz odrobinke cukru pudru i tak jak te krążki pieczesz kwadraciki najlepiej 3cm na 3cm takie mini smakołyki pomidorki- ścinasz nasadę pomidorka, wydrążasz, wkładasz do niego kosteczkę sera mozarella albo feta, pieprz, sól (jak mozarella, jak feta to nie solisz), na to listek świeżej bazylii wkłuwasz wykałaczkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hfgufggfgh
Zamów catering i nie kompromituj się, facet. Jak nie masz tam jakieś kobitki, żeby zrobiła Ci sensowne żarcie, a wyskakujesz z pomysłami szampan z truskawkami i rosół, to daj sobie siana i zafunduj sobie firmę cateringową. Nie zapłacisz majątku, a nie narobisz wiochy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham gotowanieeee
ja robię deskis erów po swojemu 3 deski przygotowuję na jednym daję pleśniaki- cammembert, niva, hermelin - w trójkąciki na drugim sery żółte, w paseczki, kostkę- różnie, posypuję odrobineczką czerwonen papryki mielonej, takiej przyprawy na trzecim białe- mozarella, bałkański, feta- ale to jak nie robie tych pomidorków , te z kolei posypuje pieprzem ziołowym można deski ozdobić- pleśniaki winogronem białe- połówkami pomidorków koktajlowych żółte jakąś zieleninką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×