Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lewaaaa

matematyka wyższa czy ktoś mi pomoże?

Polecane posty

Gość lewaaaa

witam chciałam uzyskać pomoc w rozwiązaniu dwóch przykładów ... nie chce żeby mi ktoś je zrobił tylko podpowiedział jak mam to zrobić ... naprowadził ... pomoże ktoś ? za chwile wstawie przykłady . chodzi o granice ciągów.

Gość lewaaaa
up

do pierwszego przykładu : pierw(9n^2 + 6n -3) - 3n = [ pierw(9n^2 + 6n -3) - 3n][ pierw(9n^2 + 6n -3) + 3n ] --------------------------------------------------------------------- = pierw(9n^2 + 6n - 3) + 3n teraz w liczniku stosujemy wzór skróconego mnożenia (a-b)(a+b)=a^2-b^2 (9n^2+6n-3) - (3n)^2 -------------------------- = pierw(9n^2 +6n-3) + 3n 6n - 3 ---------- = n * pierw(9 + 6/n - 3/n^2 ) + 3n n(6 - 3/n) ------------- = n [ pierw(9 + 6/n - 3/n^2 ) + 3 ] 6 ---- = pierw(9) + 3 6/6=1

drugi przykład : jeśli chodzi o podstawę potęgi to następujące przekształcenia : (n+6)/(n-7) = (n-7+13)/(n-7) = (n-7)/(n-7) + 13/(n-7) = 1 + 13/(n-7) 1 + 1 / [ (n-7)/13 ] to tak jakby wzór 1+1/n tylko teraz musisz ładnie wykładnik potęgi tak przekształcić by też otrzymać (n-7)/13 a do tego co ci zostanie w wykładniku potęgi to policzysz granicę i oczywiście wykorzystasz to, że granica (1 + 1/n)^n = e