Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

redrose76

zakwas na chleb

Polecane posty

dziękuje za pomoc, będę robił chlebek z mąki pszennej. jak tylko dostanę odpowiednie mąki żytnie to ponowie próbe zrobienia tego cudu piekarniczego. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, upiekłem chlebek na mące pszennej i nawet jest ok, tylko skóra bardzo twarda. Co zrobić aby nie była aż tak twarda? Troche tez mało wyrósł a dałem drożdzy do zaczynu 10 gr który sał przez 4 godz i później do ciasta 16 gr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam witam pana Piekarza :) widzę, że pierwsze koty za płoty :D żeby skóra nie była taka twarda ok 5 minut przed końcem pieczenia wyciąga się chleb i spryskuje się go wodą i z powrotem wstawia się do piekarnika, potem już upieczony gorący chleb owija się w ściereczkę i tak sobie tam w niej stygnie i odparowuje i skóra mięknie .niektórzy podczas pieczenia wstawiają na sam dół piekarnika naczynie z wodą żeby zwiększyć wilgotność, ale nie ma co uogólniać-zależy jaki chleb się piecze. pozdrawiam poniedziałkowo 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj, Ulotna chwilo. A ja - pod wpływem tego tematu - zdecydowałam się upiec swój pierwsz chleb (a w zasadzie to dwa, bo na tyle wystarczyło ciasta). Ja skórkę dla zdrumienienia posmarowałam.... olejem, tak samo jak formę (piekłam w keksówce), ale o smarowaniu wodą (z solą) też czytałam. Z tym zawijaniem w ściereczkę - dziękuję. Mam jeszcze pytanie - czy chleb własnego wypieku jakoś specjalnie trzeba przechowywać? W papierze, ściereczce czy po prostu chlebaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Annawioletta.....witaj :) chleb przechowuję luzem w chlebaku, czasami w ściereczce, albo w woreczku nie przechowuję w papierze, z moich obserwacji wynika, że w nim szybciej czerstwieje (chyba Ci nie pomogłam ;) ) pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
taki ze mnie piekarz a zakwasu nie umiem zrobić :) ale ważne że prawie sie udał chleb, dziś w pracy każdy próbował i nadawał sie jak na pierwszy raz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna, pomogłaś, dziękuję. Jeden bochenek wystarczył w domu na 4 dni, a dwa to już wiadomo - mogłyby się wysuszyć przed zjedzeniem (profilaktycznie podzieliłam się chlebem z nie-domownikami). Cieszę się, że nie tylko mnie chleb się udał:-) W tym tygodniu - jak czas pozwoli - zabieram się za kolejne pieczenie:-) Miłego dnia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A, jeszcze coś do tej skórki: w drugim chlebie - tym posmarowanym olejem - skórka wyszła mięciutka, chociaż chleb stygnął bez owijania w ściereczke. Oleju nie czuć, nie widać nawet, skórka jest tylko taka bardziej błyszczaca, gładsza i brązowa (pierwszy bochenek wyszedł blady).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Redrose...z czasem nabierzesz wprawy i taki chleb, czy zakwas to będzie dla Ciebie bułka z masłem :) Annawioletta....jak masz miejsce w zamrażarce, to śmiało możesz zamrozić nadwyżki chleba, po rozmrożeniu zachowuje swoją świeżość i nic na tym nie traci:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na pewno będe próbował robic chlebek na zakwasie, niech tylko dostanę odpowiednie mąki do tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest jakiś inny sposób zamiast tej wody, żeby skórka była miękka? nie mam takiego spryskiwacza i to problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
już znalazłem, wstawie w pojemniku wode do piekarnika, jakby były jeszcze jakies inne sposoby to prosze pisać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Redrose - ja do "malowania" chleba używam... pędzelka kuchennego:-) Naczynie z ok. 1l wody też zawsze wstawiam, ale jakos nei zauważyłam (przez 3 pieczenia chleba), żeby to powodowało mięknięcie skórki... Może po prostu bochenek jest bardzoej wilgotny w środku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wstawiłem wode w małej szlkance i udało mi sie zrosic woda chleb po upieczeniu, skórka zmiekła dość sporo, a tak mysle że to smarowanie chleba to po to żeby co z nim sie stało?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bez smarowania chleba skórka jest szywna i blada. Po posmarowaniu zaczyna sie rumienić i brązowieje. Jest też bardziej błyszcząca. Dla porónania - moje pierwsze nieforemne wypieki: chleb 1 - bez smarowania olejem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b0d851357b36c09.html chleb 2 - smarowany olejem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8f93ec3a89fbcfa.html dwa chleby - dla porównania http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1adee7bb8dd2f958.html Moje bochenki wychodzą jeszcze krzywe, ale włąśnie piekę kolejny i ma nadzieję, że ten wyjdzie równy na górze;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Redrose - a mnie zastanowiło - gdzie aktualnie mieszkasz, bo doczytałam że poza Polską... W Europie zachodniej niestety istnieje poważna obawa, że zakwasu nie zrobisz, z powodu małej ilości odpowiednich bakterii w wodzie. To tylko taki trop, może się przyda do zrozumienia problemów... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mella....coś w tym jest, nie wiem jak gdzie indziej, ale mieszkając na wyspach nigdy nam się czajnik nie zakamieniał,woda miękka,a w przedszkolach dzieciom dawali wodę do picia prosto z kranu, więc musiała być czysta :) pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
" ulotna chwila Mella....coś w tym jest, nie wiem jak gdzie indziej, ale mieszkając na wyspach nigdy nam się czajnik nie zakamieniał,woda miękka,a w przedszkolach dzieciom dawali wodę do picia prosto z kranu, więc musiała być czysta pozdrawiam Yes I can !!! A tak poza tym to mama na pełnym etacie " Co za bzdurna diagnoza:P.To ze dawali do chlania to nie znaczy ze czysta:P.Tak samo dopuszcza się różne świństwa do zarcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mieszkam w Danii, kamien osadza sie w czajniku i to sporo. Co dziennie biore wode przegotowaną do pracy to widze co jest w butelce jak sie zamiesza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...w kwestii formalnej
Kamień osadzający się na wewnętrznych ściankach czajnika wywołują sole wapnia i magnezu - i nie ma to absolutnie najmniejszego związku z czystością mikrobiologiczną wody. Zawartość tychże soli sprawia, że woda jest miękka lub twarda .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to prawie sie gotował :) ja miałem podoba temperaturę na żytnim zakwasie i nic nie wyszło tylko taka skorupa sie zrobiła na wierzchu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w kwestii formalnej - czytajcie ze zrozumieniem :P w odniesieniu do wypowiedzi Melli napisałam, że na wyspach woda jest zupełnie inna niż u nas i wymieniłam kilka spostrzeżeń nigdzie nie napisałam, że brak kamienia świadczy o jej czystość :P, napisałam, że woda jest miękka i czysta, a nie że jest czysta, bo jest miękka :P to dwie różne kwestie, więc mi tu nie imputujcie :P Redrose...jak tam domowa piekarnia :) ? pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"redrose76 to prawie sie gotował ja miałem podoba temperaturę na żytnim zakwasie i nic nie wyszło tylko taka skorupa sie zrobiła na wierzchu http://video.mail.ru/mail/viphussam/5/366.htm l" Niestety teraz nie mogę go zbadać bo nie chcą abym sam piekł trochę bułki:O.Dopiero jak będą robić ciasto to sprawdzę:O. [zgłoś do usunięcia] ulotna chwila w kwestii formalnej - czytajcie ze zrozumieniem w odniesieniu do wypowiedzi Melli napisałam, że na wyspach woda jest zupełnie inna niż u nas i wymieniłam kilka spostrzeżeń nigdzie nie napisałam, że brak kamienia świadczy o jej czystość , napisałam, że woda jest miękka i czysta, a nie że jest czysta, bo jest miękka to dwie różne kwestie, więc mi tu nie imputujcie Redrose...jak tam domowa piekarnia ? pozdrawiam Yes I can !!!" Przecież nie chodziło o to ale o to że niby przez to że dają do picia to jest czysta bo własnie tak napisane było:P.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj Maxik Maxik.....to było do "w kwestii formalnej", a nie do Ciebie wiem co napisałam i czy Ci się to podoba, czy nie podtrzymuję swoje zdanie w kwestii czystości wody :P a teraz życzę wszystkim miłego dnia i dyskusję na temat spraw pobocznych uważam za zamkniętą :) pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila chlebki już wyglądaja ładnie, pieke je w keksówce bo najlepiej wychodza. Wczesniej robiełm w takiej płytkiej okragłej formie ale chleb wyglądał jak 6 cm nalesnik. Smaruje woda chlebek przed pieczeniem i po. Jest dobry. ale chciałbym żeby mój chlebek miał taką ładną skórke jak z piekarni. Da sie to jakoś zrobić? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Pana Piekarza :) super, że złapałeś bakcyla i pieczesz jeśli chodzi o skórkę to spróbuj sposobu podanego tutaj przez annęwiolettę i posmaruj chleb olejem ja w tej kwestii nie pomogę, bo zdecydowanie wolę matową skórę , a jak jest jeszcze "obmączona" to dla mnie to jest właśnie TO nigdy mi się nie udało uzyskać aż takiej błyszczącej jak ze sklepu, ale też nie drążyłam tematu, więc moja wiedza na ten temat jest znikoma:) pozdrawiam cieplutko ( u mnie dzisiaj -20 stopni!)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z moich obserwacji wynika, że chleb można posmarować olejem nawet 15 minut przed końcem pieczenia - szybko sie zarumienia skórka. Jak czas pozwoli, spróbuje posmarować wodą z solą - tak mam w jednym z przepisów - i zobaczę, co z tego wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila Ty pod biegunem mieszkasz? a u mnie bedzie na plusie jakieś 3 stopnie a rowerkiem do pracy bo zdrowo :) musze jakieś kalesonki załozyć :):) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×