Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewakuacjaaaaaaa

Ciąża a picie/palenie

Polecane posty

Gość Ewakuacjaaaaaaa

Hej. Moje drogie. Mam spory problem. Mianowicie .. wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciązy. Natomiast poczęscie nastąpiło około 6-7 stycznia tego roku . O tej pory dużo piłam i paliłam. Piłam bo ostatnio było u mnie w rodzinie sporo wesel. A palę już nałogowo. I już dłuższy czas.. Jak sądzicie czy to mogło zaszkodzić płodowi ? Niby wiele kobie pije w początkowym stadium ciąży, a pali nawet podczas zaawansowanej ciązy i dzieci rodzą się zdrowe. Ale ja strasznie się boję. Nie przypuszczałam że jestem w ciąży i teraz mam wielki stres. Nie chcę zaszkodzić maluszkowi . Jakie macie doświadczenie. Sa mamy które miały podobne sytuacje ?

Gość Ewakuacjaaaaaaa
O dziś oczywiście nie dotknę alkoholu i nie wypalę ani jednego papierosa, ale co z tym co wydarzyło się wcześniej ....Jezu jak się bojęę

Gość Firankla
Nie jestem mamą, ale dużo sie teraz mówi o jakimś zespole alkoholowym płodu... pierwsze 3 miesiące ciazy sa najwaznijesze, pod zadnym pozorem nie pij i nie pal!!

Właśnie od kiedy się dowiedziałam... nie mam zamiaru, ale co teraz. Kiedy już minął jakiś czas.. Boże jak strasznie xle się z tym czuję

Gość Załamana strasznie bardzo
moja matka piła paliła będąc ze mną w ciąży i jakoś nic mi nie jest, ani mojemu bratu wiec w sumie to pewnie różnie bywa. alkocholu może lepiej już wiecej nie pij, rzucać palenia natomiast nie zalecam ponieważ jak bedziesz na "detoksie" to wszystkie te złe składniki papierosów oczyszczajac organizm moga spłynąc na płód i w tedy dopiero moze byc zle. lepiej przerzucić sie na jakieś słabiutkie i od czasu do czasu ale oczywiscie nie nalogowo zapalic. tak mi mówiła pani która 40 lat była położna ;) moze nie do konca wytłumaczyłam o tym "detoksie" ale serio tak jest

Ja cos tez dorzuce... Bedac w ciazy odwraca sie cos w twoim zyciu-nie ty jestes teraz najwazniejsza tyle dziecko ktore nosisz pod sercem. Alkohol w ciazy mozesz zapomniec-ewent mkampka wina lub piwo w tygodniu... Ja bym na twoim miejscu, jesli musisz juz palic, przeszlabym na lzejsze i ograniczylabmxm do Minimum.

Gość bbbbuuuyyyrr
Jedna z moich siostr ciotecznych w ciąży nie piła i nie paliła (ona w ogole nie pali a pije zreszta tez okazjonalnie) jej maz pilnowal zeby nie daj boze ktos nie zapalil przy niej papierosa, dbala o siebie lykala zalecane witaminy a dzieciak i tak ma teraz problemy z kregoslupem, skonczyl dwa latka i bardzo malo mowi itd... natomiast druga z siostr w ciazy palila bo jej nie odrzucalo, zdarzylo jej sie wypic piwo przy grillu a dzieciak teraz zdrowy jak ryba... porownujac pierwsze dziecko do drugiego to az chce sie powiedziec "dzien a noc!". Wiec nie ma chyba na to jednoznacznej reguly.... Ale oczywiscie nie nalezy przeginac i z fajkami i z alkoholem. Nie zamartwiaj sie tak dziewczyno, bedzie dobrze :)

Gość dcnjfnrkwe
To, że piłaś zanim się dowiedziałaś, że jesteś w ciąży raczej nie powinno mieć dużego wpływu. Mija trochę czasu zanim wytworzą się błony płodowe i alkohol może przeniknać do maleństwa. Zresztą jest bardzo dużo dziewczyn, które piły zanim sie dowiedziały, a potem bały się czy będzie to miało wpływ na dziecko. I raczej nigdy nic złego się nie działo. A co do palenia to oczywiście nie jest to dla maleństwa dobre, ale teraz nie możesz gwałtownie rzucić. Najlepiej porozmawiaj ze swoim lekarzem. I ograniczaj powoli palenie :) A poza tym wszystkiego dobrego :)

Gość Paulina Jagodzińska
Drogie mamy jestem studentką pedagogiki i chcia lam Wam powiedzieć, że nie ma żadnej bezpiecznej ilości alkoholu jaką można wypić podczas ciąży. Możę to powodować u dziecka zespół alkoholowy- FAS. Alkohol wpływa negatywnie na rozwój mózgu waszego dziecka. Przyszłe mamy nie narażajcie swoich dzieci pijąc alkohol!!!POZWÓLCIE NA PRAWIDŁOWY ROZWÓJ WASZEGO MALUSZKA!!!