Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosa3rosaa

Skąd mam wiedzieć czy nagrywarka DVD przegra film z VHS?

Polecane posty

Gość rosa3rosaa

Bardzo proszę o poradę, nie znam się na tym. :)

Gość rosa3rosaa
up

Gość No raczej kasety VHS
na talerz DVD nie wciśniesz 🖐️

Gość rosa3rosaa
dlaczego? przecież da się to przegrać.

Gość rosa3rosaa
aha, rozumiem. ale myślałam, że może da się przez obraz z TV, bo mam już magnetowid. :)

Gość rosa3rosaa
up

Gość nie da sie tego zrobic
na zwyklej nagrywarce w kompie. Taka obsluguje pliki juz wyrenderowane np.do mpg2, a vhs to zapis analogowy, nie cyfrowy... Jesli chcesz przerzucic vhs do kompa musisz miec do tego odpowiedni sprzet i program. A to nie nalezy do standardowego wyposazenia peceta. Kiedys sluzyly do tego drogie karty wideo (nie mylic z karta tv), teraz wystarczy odpowiednie lacze w kompie, ale watpie, ze je masz. Najlatwiej przerzucic material z vhs na dvd przy pomocy nagrywarki zewnetrznej. Podlacza sie ja z odtwarzaczem vhs i na nim uruchamia play, na nagrywarce rec i...jedzie! ;) jesli nie masz o tym pojecia, nigdy nie pracowalas w multimediach odpusc sobie i poszukaj kogos kto np.filmuje na weselach. Powinien sobie poradzic z tym zadaniem i posiadac odpowiedni sprzet :)

Gość rosa3rosaa
chodzi mi właśnie o nagrywarkę DVD zewnętrzną :) chodzi mi o to jak mogę sprawdzić czy właśnie posiada funkcję przegrywania z VHS:) widzę, że się na tym znasz, czy mogłabyś/mógłbyś powiedzieć mi jak to sprawdzić? :)

nagrywarka powinna miec wejscie audio i wideo, najlepiej w wersji cin (najczesciej spotykana koncowka kabla wideo, hvs ma ja na pewno). To takie okragle, wystajace "dziurki". Moga byc w trzech kolorach - bialy i czerwony to wejscie dzwieku stereo (mozesz miec jedno jesli to mono), zolty - wejscie obrazu. Podlaczasz kabelki w te miejsca, a w odtwarzaczu wideo szukasz takich samych i wkladasz analogicznie w te same kolory. Tylko uwazaj by byly to tym razem WYJSCIA wideo i audio (odtwarzacz vhs moze miec i wejsciowe, i wyjsciowe, podobnie sytuacja moze wygladac na nagrywarce). Czyli kabelki wideo i audio "aut" - odtwarzacz wideo kabelki wideo i audio "in" - nagrywarka. Nagrywarka ma tez wyjscie sygnalu na telewizor (zebys widziala co nagrywasz i czy dobrze wszystko podlaczylas) tez wyjscie typu cin (choc moze byc i euro, ale daj sobie z tym spokoj). Tu: kabelki wideo i audio z oznaczeniem "aut". Telewizor ustawiasz na "audio wideo", na pilocie to najczesciej skrot "A/U" wrzuc tasme do odtwarzacza i uruchom odtwarzanie. Na nagrywarce ustaw odp.kanal. Sa rozne modele, szukaj oznaczenia "ch" lub graficznego znaku < >. Klikaj na nie tak dlugo, az na ekranie telewizora zobaczysz obraz z tasmy (na wyswietlaczu nagrywarki beda sie zmieniac skroty nazw kanalu, ktory jest wybrany aktualnie. Na moim Panasonic'u podlaczenie po kablach cin to A3) Wtedy mozesz uruchomic nagrywanie. Najprawdopodobniej jakosc nagrania ustawi sie automatycznie, ale jesli chcesz miec nad tym kontrole przewertuj instrukcje obslugi. Nagrywarka powinna byc wyposazona w kilka ustawien, ktore beda pomocne w tworzeniu menu plyty, wylaczeniu sie po zakonczeniu nagrywania itp.

poprawka :) kable i lacza typu czincz (tak to sie wymawia). Nie cin. Bylam w dziale ginekologia, czytalam o zlych wynikach badan cytologicznych i mi sie pokrecilo :-D

Gość rosa3rosaa
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem bardzo wdzięczna! :) Jeśli mogę dopytać, każda nagrywarka ma standardowo takie wyjścia i wejścia czy najlepiej zapytać sprzedawcę? :) Pozdrawiam. :)

powinna miec kazda, ale lepiej nie nabierac sie na "promocje" w sprzedazy nagrywarek podejrzanie tanich, w dodatku nieznanej firmy, bo moze Cie spotkac przykra niespodzianka. Jeszcze jedno - nagrana plytke, nalezy sfinalizowac, by "widzial" ja kazdy odtwarzacz, nie tylko Twoja nagrywarka. Tu tez bedziesz musiala zajrzec do instrukcji obslugi, bo ten proces moga uruchamiac zupelnie inne przyciski w kazdym typie nagrywarki. Jest to zabieg konieczny. Inaczej nagrasz plytke, ale na odtwarzaczach dvd i w kompie nie bedzie czytana.

Gość powiedz mu...
musisz mieć tzw. capture card. jeśli ci zależy bardzo na jakości kupisz za min 200-300 zł ale takie zwykłe na usb już za 20-30 zł można dostać (szukaj "easycap" i "easy cap" na allegro) podpinasz wyjście audio i video z magnetowidu zamiast do telewizora do capture card, włączasz jakiś program, który rejestruje obraz z karty do pliku avi/mpg/mp4 itp. i czekasz aż kaseta się skończy. później obrabiasz film i wypalasz na dvd. wymagany jest w miarę szybki komputer, taki pentium 4 to minimum ale jak masz szybszy to lepiej

Gość rosa3rosaa
nie wiedziałam, że to takie skomplikowane... :)

Gość powiedz mu...
brzmi bardziej skomplikowanie niż jest naprawdę:D

laikowi nie radze probowac przerzucania materialu vhs na kompa... Chyba, ze masz kogos, kto poprowadzi Cie "za reke". Inaczej sie pogubisz.

Gość rosa3rosaa
nie wiem co CI przyszło do głowy, że chodzi o komputer. Chodzi o zwykłą płytkę DVD :)

najprosciej zaniesc tasme do kogos, kto zajmuje sie multimediami zawodowo :)

zwykla plytka:) ale hvs to inny rodzaj zapisu. To jak tlumaczenie z chinskiego na angielski ;)

Gość rosa3rosaa
no tak, zdaję sobie sprawę. :) bardzo dziękuję za pomoc:)