Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pulchrapuella

Czy ciężko jest dostać się na Uniwersytet Gdański?

Polecane posty

Gość pulchrapuella

Aktualnie jestem w drugiej klasie liceum. Bardzo chcę studiować na UG. Jestem na profilu humanistycznym i prawdopodobnie obiorę kierunek z tym związany. Nie wiem jeszcze jaki dokładnie. Na pewno pierwszym będzie coś a'la socjologia, a kolejny to jakaś filologia, jednak nie angielska, bo teraz to każdy na to idzie. Bardziej interesuje mnie romanistyka, slawistyka bądź też filologia hiszpańska. Wiem, że w obecnych czasach trudno jest o pracę humanistom. Jednak może ktoś z was już jest po UG i powie mi jak z pracą ? ;)

Gość blowwww
nie jest ciezko ;)w każdym razie nie na kierunki humanistyczne.

Gość helena89kg
o, ja również jestem w II klasie LO i chcę złożyć papiery na UG - tyle, że konkretnie na politologię. żyję uniwersytetem gdańskim od dłuższego czasu, chwilami nawet łapię się na tym, że zamiast sprawdzać prognozę pogody dla swojego miasta, to sprawdzam ją dla gdańska, hah. słyszałam o tej uczelni, że jest bardzo dobra i da się przeżyć - z wyjątkiem prawa, tam pojawiają się problemy z profesorami, no ale, wiadomo, każda uczelnia ma jakieś wady i zalety. fajnie, że ktoś poruszył ten temat tutaj. jakie przedmioty chciałabyś zdawać na maturze? zastanawiałaś się już nad tym? ja myślałam nad wosem i geografią, ponieważ historii się boję i wolę postawić na to, w czym czuję się najpewniej. nie wiem jednak, czy dostałabym się na ug, gdybym napisała je na poziomie podstawowym? to zupełnie inne przeliczniki punktowe, ale z drugiej strony na podstawie na bank dostanę więcej punktów i o. ciekawe, czy rozszerzone przedmioty są koniecznością? btw, tutaj masz progi punktowe z roku 2008/2009, jeśli Cię to zaciekawi: http://kierunkistudiow.pl/rekrutacja/progi_punktowe_2008/2009.html pozdrawiam!

Gość pulchrapuella
Ja chce zdawać oczywiscie matme na podstawie, polski roz. ( chociaz coraz bardziej sie zastanawiam, jeszcze nie wiem), angielski - roz. na pewno, historia podst. i zastanawiam się nad wosem tez na podst. Nie wiem jaki kierunek dokladnie obiore, jednak z matematyki tez zle mi nie idzie i mam cudowna nauczycielke i mysle, ze mature dobrze napisze, wiec moze tez przemysle te sprawe. Zobacze... moze cos zwiazane tez z ekonomia..jednak prawo tez mnie intryguje :D

Gość polajna
z tego co wiem osoby zdające rozszerzenie wosu, historii, polskiego i języka mają chwilami probem z dostaniem się... a co dopiero wszystko na podstawie ;)

Gość ...ot..co...
politologia? socjologia? blagam :D chyba nie chcecie zasilic grona bezrobotnych studentow :O lepiej nic nie studiowac, niz studiowac jakas chale bez przyszlosci... poza tym na ug nie jest az tak latwo sie dostac (chyba ze w systemie zaocznym) bo to jedyny uniwersytet w regionie i jedna z niewielu uczelni panstwowych na pomorzu wiec konkurencja jest duza 🖐️

Gość helena89kg
o, to nie jest źle. ja natomiast z matematyki prezentuję poziom oscylujący w granicach 42% na maturze, więc wolę się nie wychylać. :classic_cool: mam koleżankę na prawie na UG i już teraz mogę Ci powiedzieć, że jeśli koniecznie uprzesz się na prawo, to daruj sobie tę uczelnię, bo nie warto. profesorowie są dziwni, większość z nich naucza tam na zasadzie, że to uczeń jest dla wykładowcy, a nie na odwrót - i byłoby to w sumie normalne, patrząc na jakikolwiek uniwersytet, gdyby jednak nie sytuacje w stylu spóźniania się na kolokwia sześć godzin i robienie kolokwiów z materiałów, o których wcześniej zaznaczało się, że z tego akurat nie trzeba się uczyć, bo tego nie będzie. to takie... nie wiem, to nie jest w porządku w każdym razie, o. poza tym tam stawiają o wiele bardziej na hpp, zamiast skupić się na innych, bardziej przydatnych tematach. hpp na innych uczelniach traktowane jest z przymróżeniem oka, bo nigdzie się ono poźniej nie przydaje. za to prawo rzymskie, podstawa prawa przecież, jest na to konto zaniedybywane. ale wiadomo - co człowiek, to opinia. ja osobiście wybrałam politologię już kilka lat temu i mam nadzieję, ze mi się uda. za Ciebie również trzymam kciuki, a jakże! pozdrawiam.

Gość helena89kg
tego właśnie się obawiałam, @polajna, że będę musiała jednak "skusić się" na rozszerzenie... no ale cóż, studia to nie zabawa, jak się chce studiować, to nie ma nic za darmo. przyłożę się przez te półtora roku, zobaczę, może się uda. @...ot..co...: politologia to moje marzenie, innych studiów sobie nie wyobrażam. już w wieku dziesięciu lat namiętnie oglądałam obrady sejmu i senatu na tvp3, a wszyscy dookoła pukali się w czoło :D cóż zrobię. strone internetową wydziału politologii na UG odwiedzam codziennie - częściej chyba, niż niejeden tamtejszy student, hah. jak będę dobra, to na pewno znajdę pracę. a jak ktoś wybiera politologię, bo "lajtowe i dżezik", to wiadomo, że za dużo świata nie zwojuje, bo prędzej czy później i tak wszystko wyjdzie na wierzch. :) pozdrawiam!

Gość aliant
Witam. Też jestem obecnie w II LO, profil humanistyczny (a dokładniej angielski-historia). Także wybieram się na politologię na UG. Słyszałem, że podobno ten kierunek to bezrobocie ale idę o zakład, że takie rzeczy piszą tylko ci, którzy zawiedli się na tych studiach. Jeśli idziesz na politologię, już od pierwszego roku musisz wiedzieć, co chciałbyś/chciałabyś robić po tym, bo jeśli będziesz myślał(a) tylko o zdawaniu z roku na rok, to na 5 roku obudzisz się z ręką w nocniku (przykład: wszyscy malkontenci tego kierunku)... Ja swoją przyszłość wiążę z dziennikarstwem (już teraz jestem związany z 3 amatorskimi redakcjami). U mnie w grę wchodzi jeszcze filologia polska ale słyszałem, że tam jest niezła patologia z lekturami, a poza tym słabo tam z językami obcymi, na których trochę mi zależy. Tak czy inaczej poza obowiązkowymi czyli polskim, angolem i niestety matmą, zamierzam zdawać polski rozszerzony, geografię podstawową i nie wiem co z historią czy podstawa czy rozszerzenie. Z arkuszy które rozwiązuję, wychodzą mi porównywalne wyniki (po przeliczeniu na punkty), więc będę miał o czym myśleć, podczas najbliższych wakacji:)... Fajnie, że poznałem potencjalną kumpelę z kierunku :) Pozdrawiam Krzysiek :)

Gość wiem,ze smieszne ale prawdziwe
nie ciężko skoro mój kolega dostał sie na filologie polską a mówi ' gram w komputer' :D:D

Gość gość
Nie, ale zajęcia są tak nudne, że lepiej idź do pracy, zamiast marnować swój czas.

Gość gość
a jak ze studiami magisterskimi ciezko sie dostac dodam ze w systemie zaocznym??