Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość homin

jak pielegnować dziecko

Polecane posty

Gość homin

jak pielęgnuje się noworodka? jest tyle kosmetyków do kąpieli, tyle maści, pudrów, że można sie pogubić;

Ja kupiłam mydełko bambino, krem i olivke tej samej firmy i sudocrem. I uważam, że to w zupełności wystarczy, ale jeszcze nie urodziłam i się dopiero przekonam:)

kiedy byłam w ciąży też kupiłam mydełko a potem przestawiłam się jednak na płyn do kąpieli 2w1 nivea , jak dla nas super wygoda i wogóle, po kąpieli wiadomo oliwka przy przewijaniu krem, też używam sudocrem, no i krem do smarowania buzi na spacery, przydał nam się też bepanthen maść, na różne podrażnienia ale to nie każde dziecko musi je mieć,

Gość koliko
czyli do pupy po przewijaniu można stosować albo krem albo puder? a co powinno robić się po kąpieli? codziennie czyścić nosek, oczka, uszy? czy po kąpieli powinno się dziecko opłukać z mydła czystą wodą czy nie trzeba? tak samo czy trzeba płukac glówke czy nie?

ja buzie synkowi myłam codziennie przegotowaną, letnią wodą płatkami kosmetycznymi, oczka też DELIKATNIE przecierałam tylko, nosek czyści się tylko jak jest potrzeba, przy katarze albo jak coś tam zalega i przeszkadza oddychać, a uszu wogóle sie nie czyści!!! raz na jakiś czas tylko można pałeczką nasączoną wodą przemyć WYŁĄCZNIE ZEWNĘTRZNĄ CZĘŚĆ nie wolno maleństwom nic majstrować przy głębszych częściach uszek, ja po tym płynie nie płukam ani ciałka ani główki bo nie ma takiej potrzeby

a do pupy to jestem przekonana co do kremów bo po pudrze robią się "wałeczki"

Gość karablińska
mydełko bambino, puder albo krem (jedno z dugim się wyklucza, stosować to albo to) oliwka i to wszystko. Buźkę myć przegotowaną wodą. Noska nie czyścić (można lekko zwilżyć to wszystko samo i tak wypłynie). Uważać na pępuszek.

Gość koliko
A co z higieną jamy ustnej? pielęgnuje sie jakoś dziąsła? "Płucze" się jakoś buzię po karmieniu?

Gość karablińska
Jak karmiłam piersią to nie płukałam dziąsełek ale jak przeszłam na modyfikowane to po karmieniu przemywałam gazą nasaczoną woda mineralną.

Gość karablińska
nie mineralna tylko przegotowaną oczywiście :p

Gość karablińska
jak różnica pomiędzy przegotowaną a mineralną? A taka że mineralna nie jest przegotowana :p Myślę że dla przewodu pokarmowego dziecka 2-3 miesięcznego to duża różnica.

Gość izia87
ja mam synka miesiecznego i używam kremu oilatum soft,krem nivea,żel do kąpieli nivea i sudocrem i jest ok.a krem oilatum używam bo niemowle po porodzie sie strasznie łuszczy na całym ciele i nivea krem nie pomagał a tamtym za pierwszym razem były efekty:)