Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do dzisiaj sie nie otrząsnełam

Czym sie różni Tabletka od Kapsułki od Pigułki ???

Polecane posty

czym te tczy ptrzedmiody sie różnią?

Gość Kabaczekkkk24
Piguła jest z Gdyni

czyli tabletka jest zwarta i pełnaa kapsułka może sie rozwalić i wysypać a pigula?

Gość no nie co ty gadasz
tabletka jest trudna do połknięcia, kapsułka wielka, ale łatwo się ją łyka i można wysypać proszek, a pigułka do podłużna tabletka, która ma poślizg

Gość gość
tabletka od razu sie rozpuszcza w organizmie i od razu dziala,a w kapsulce sa roznej wielkosci granulki,ktore rozpuszczaja sie stopniowo w organizmie i dzialaja przez caly dzien

Gość gość
O matko, ale bzdury (pomijając fakt, że temat sprzed dwóch lat). Tabletka jak już ktoś słusznie zauważył to zwarta masa, która również może mieć przedłużone uwalnianie, więc nieprawda, że od razu rozpada się w organiźmie. Nie ma takiej postaci leku jak drażetki. Są tabletki powlekane. Kapsułka to proszek zamknięty w otoczce. Tu akurat zgadzam się z poprzednimi postami. A pigułki to postać leku, która różni od tabletek wielkością (są dużo mniejsze), mają kulisty kształ i powstają w inny sposób niż tabletki.

Gość gość
Różnica między tabletką a pigułką jest w rozmiarach. Pigułkami nazywa się lek stały o rozmiarach do 5 mm. Powyżej 5 mm, jest to już tabletka. Kapsułki to lek stały w zbiorniczkach, który nie jest poddany prasowaniu.