Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majannka.

Chora tarczyca w ciąży

Polecane posty

Gość majannka.

Odebrałam wynik TSH 0,122 mIU/L, teraz czekam na wyniki FT3, FT4. Jestem w 8 tyg ciąży, martwi mnie ten wynik, w czwartek mam dopiero wizytę u specjalisty a do czwartku daleko... Wiem, że nadczynność tarczycy jest szkodliwa dla płodu. Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą, bynajmniej nic o tym nie wiedziałam. Teraz też nie mam żadnych objawów, oprócz tego, że często mnie mdli i zwracam sporo, a tak czuję się świetnie. Reszta wyników bardzo dobra. Może jest tu kobieta, która miała w ciąży podobne jak ja???

Gość majannka.
hop hop

Gość dlaczego masz tak późno
tę wizytę? mówiłaś, że jesteś w ciąży? tutaj każda chwila jest ważna

Gość majaanka..
Mam wyniki FT3 i FT4 oraz przeciwciała anty TG i anty TPO, wszystko jest w normie, wręcz idealnie, nie za dużo nie za mało. Tylko TSH szaleje... Co to może oznaczać???? Na fundusz nie ma szansy się dostać, jeden dobry lekarz na urlopie, a ten, który ma duże doświadczenie itp, przyjmuje dopiero w czwartek prywatnie.

Gość majaanka..
Dzieś czytałam, że TSH na początku ciąży może właśnie mieć takie wahanie, mam nadzieję, że to to. Nikt z rodziny nie choruje na tarczycę, i nie mam nawet 1 z objawów nadczynności czy niedoczynności. Nawet o dziecko staraliśmy się tylko 3 mc. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

podzwon po wszystkich przchodniach, szpitalach i moc ze jestes w ciazy i potrzbujez wizyty koniecznie, ja tak robilam w lodzi, znalazlo sie miejsce wyproszone, dostalam odpowiednie leki. maly ma 6 tyg. urodzul sie zdrowy

Gość TSH ma prawo
"szaleć" w ciąży niemniej nie wolno tego lekceważyć i musisz jak najszybciej pokazać wyniki DOBREMU ENDOKRYNOLOGOWI powiedz, że jesteś w ciąży, to na pewno przyjmą Cię natychmiast

Gość majaanka..
Problem w tym, że nie ma w naszym mieście wyboru pod względem endokrynologa, mój ginekolog odesłał mnie do specjalisty. Mama właśnie zadzwoniła, że jutro na 10 rano mam wizytę, jakoś wytrzymam do jutra. Mam nadzieję, że będzie dobrze.... Wszystkiego bym się spodziewała tylko nie tarczycy.

Gość majaanka..
Środa to nie czwartek, ale i tak się boję.

Gość majaanka..
Nie chcę iść do byle kogo, kiedyś już miałam postawioną złą diagnozę przez niekompetentnego lekarza i teraz wolę nie iść do pierwszego lepszego. Wiem ile wtedy kosztowało mnie to zdrowia.

Gość majaanka..
Babie lato a jakie miałaś wyniki?

Gość hoggatka
Nie przesadzacie troche? Jak pare dni poczeka na wizytę, to sie nic nie stanie

Gość majaanka..
Wiem, że jest to bardzo groźne dla dziecka, ale dobra diagnoza też jest ważna.

Gość TSH ma prawo
hoggatka jeśli nie masz pojęcia o temacie, to lepiej nie wypowiadaj się:O

Gość majaanka..
Kilka minut temu wrócił mąż, odebrał powtórzony wynik na TSH i jest on IDELANY!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wiem co się dzieje, cieszę się strasznie. Pisze, że TSH JEST W NORMIE DLA KOBIET W CIĄŻY!!! I tak jutro rano pójdę do lekarza. Czy to, że mocno źle się czułam (wymioty, brak snu, zmęczenie) przed badaniem mogło mieć aż taki wpływ na wyniki??? Czułam, że jest dobrze. :-) Czy robić badanie jeszcze raz? Kamień spadł mi z serca, chyba w laboratorium się nie pomylili??

Gość MI_zielone
pomylili sie na bank, dlatego warto robic ft4 zawsze z tsh :) a zrob sobie wyniki jeszcze za kilka tygodni... :) pozdrawiam

Gość jeśli ft4 też jest w normie
to pewnie jest ok jednak warto to skonsultować z lekarzem

Gość majaanka..
Za tydzień zrobię, ale jednak przyszłe matki mają przeczucia :-)

Gość majaanka..
Także jak robicie badania to róbcie 2 czy 3 razy :-) Myślę, że jest ok, a tylko moja wtedy niedyspozycja fizyczna sprawiła, że wyszło takie złe badanie. Jednak najlepiej robić badanie w dobrym stanie fizycznym, czyli wyspać się, odpocząć, a nie tak jak ja.

Gość majaanka..
Byłam dziś u lekarza endokrynologa, zobaczył wyniki i stwierdził, że pod względem tarczycy nie ma najmniejszego powodu do niepokoju. TSH w ciąży jest mało ważne w pierwszych tygodniach ze względu na to że HCG bardzo na to wpływa, natomiast pełny obraz daje FT3 i FT4. Także kamień spadł mi z serca, tyle dni niepokoju. Na przyszłość dla innych dziewczyn: róbcie badania 2 razy, nie sugerujcie się pierwszym wynikiem. :-)